Életfogytiglani vár a volt MSZP-sre

Beindul a bírósági nagyüzem e hét elejétől. Ma a volt barátnőjét pénteken megkéselő budapesti férfi letartóztatásáról döntenek. Holnap előkészítő ülésen életfogytiglani fegyházat kaphat teljes körű beismerés esetén Brodmann ­László, és 30 év múlva szabadulhat. Az MSZP volt képviselőjelöltjének VV Fanni meggyilkolása miatt kell felelnie. A héten utolsó szó jogán folytatódik a tábornokper, január végén pedig jogerős ítélet is születhet a tizedik éve tartó ügyben.

2020. 01. 06. 12:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kórházba vonul ma az illetékes nyomozási bíró, aki a budapesti, 38 éves M. András letartóztatásáról dönt. Ő január 3-án Kelenföldön, a Menyecske utcai lakásában nyakon szúrta volt barátnőjét, majd elmenekült. A nyomozók alig fél óra múlva az V. kerületi Akadémia utcában, a Fővárosi Főügyészség melletti épület egyik lakásában fogták el és kórházba szállították, mivel megsérült. A főügyészség a bűnismétlés veszélye és a gyanúsított jelenlétének biztosítása miatt M. letartóztatását indítványozta.

Kedden előkészítő ülésen életfogytiglani fegyházat ajánl az ügyészség teljes körű beismerés esetén Brodmann Lászlónak azzal, hogy 30 év múlva szabadulhat. Az MSZP volt önkormányzati képviselőjelöltjének VV Fanni meg­gyilkolása miatt kell felelnie. Nagybátyja, egykori védője Brodmann Péter azt mondta a Borsnak: „Szégyen ez az egész ügy, és László hülyesége a családunkra nézve, de nincs takargatnivalónk. Amit tett, hogy elvitte az ájult Fannit, ami a kamerán is látszik, azt elismeri, és viseli az azzal járó következményeket, de többet nem”.

A vádlott ugyanis tagadja, hogy megölte volna a lányt. A ValóVilág valóságshow-ból közismertté vált Novozánszky Fanni 2017 novemberében tűnt el az otthonából. Egy héttel a bejelentést követően fogták el a volt politikust, aki jú­lius óta házi őrizetben van, aminek hatályát az ügydöntő határozatig meghosszabbították, így dunaújvárosi lakásában várja a tárgyalást. A vádirat szerint a gyilkosság idején Brodmann Lászlónak nem volt munkája, de költekező életet élt, kölcsönöket kért és adósságokat halmozott fel. Egy ismerősétől tudhatta meg, hogy Fanni jó anyagi helyzetben van, ezért megkörnyékezte a lányt egy – a vádiratban nem részletezett – üzleti ajánlattal, de ő elutasította azt. Ezután egy más ürüggyel kereste fel Fannit, aki beengedte a lakásába. A lakásban aztán Brodmann a vád szerint összeverte a nőt, majd ­miután Fanni elájult, értékeket vett magához, az eszméletlen lányt pedig a kocsihoz vitte. Fanni azonban meghalt, ezért a vádlott súlyt kötött a testre és a Dunába dobta.

Az egykori valóságshow-szereplő meggyilkolásával egy volt szocialista képviselőjelöltet vádolnak
Fotó: Blikk/Fuszek Gábor

Ugyancsak januárban várható immár akár jogerős ítélet a tizedik éve tartó tábornokperben. A perbeszédek még novemberben megkezdődtek, és a vádlottak egy része az utolsó szó jogán hozzászólhatott. Január 10-én további vádlottak élhetnek az utolsó szó jogával, a várhatóan már jogerős határozat kihirdetésére pedig január 27-én kerül sor. Emlékezetes: a vádhatóság még 2010-ben tizenhét ember ellen emelt vádat költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt. A vádlottak között számos, volt vezető beosztású honvédelmi miniszté­riu­mi alkalmazott, több magas rangú katonatiszt, köztük tábornok is volt. Első fokon a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa 2013. február 28-án felmentett 15 vádlottat, két másik terhelt ügyét elkülönítve tárgyalták. Az ítélet ellen a katonai ügyész bűnösség és büntetés megállapítása iránt fellebbezett. A Fővárosi Ítélőtábla 2014 februárjában a felmentő ítéletet hatályon kívül helyezte, majd új eljárást rendelt el. Tavaly január 31-én tizenhárom vádlottat ítélt börtönbüntetésre hadbíró ezredes a megismételt első­fokú eljárásban. Ugyanakkor teljeskörűen felmentette a vádak alól Fapál Lászlót, a HM volt államtitkárát.

Fapál azt írta blogjában a jogerős ítéletre várva: „Arra számítok, hogy felmentő rendelkezésem jogerős lesz… Ha mégis tovább tartana a vesszőfutásom, akkor a Kúria egy év múlva mondja ki a végső szót harmadfokon.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.