Életveszélyes egy kispesti óvoda udvara

A Wekerletelepen levő Vonás utcai óvoda szülői közössége a nyilvánossághoz fordul, mivel az udvaron lévő élet- és balesetveszélyes fa kivágását hónapokig halogatta a Kránitz Krisztián vezette vagyonkezelő. Az egyik fát nemrég kivágták, ám több más veszélyes fa is maradt. Kiskorú veszélyeztetése miatt feljelentést tett az egyik szülő.

2019. 12. 02. 5:50
null
A gyerekek nem mehettek ki az épületből az esetleges balesetek miatt, ám a városvezetés nem segített Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kispesti önkormányzathoz tartozó Vagyonkezelő Műszaki Szervezet (Vamüsz) hónapok óta halogatta egy dőlésveszélyes, 12 méter magas fa kivágását a Vonás utcai óvoda udvarán. Az önkormányzat kezelésében lévő óvodában kialakult helyzettel olyannyira nem foglalkoztak az illetékesek, hogy a szülői munkaközösség a saját pénzéből volt kénytelen megrendelni egy szakértői tanulmányt az egyik fa állapotáról, amelyet lapunkhoz is eljuttattak.

– A törzs és a vázágak hosszirányban megrepedtek, rajtuk több, nagyméretű tapló termőtest látható. A repedés mélysége és a paraziták jelenléte miatt veszélyes mértékű belső szerkezeti elváltozás feltételezhető. A fa élet- és balesetveszélyes. Javaslat: kivágás – olvasható a tanulmányban.

Bár a szülőknek csak egy dokumentum elkészíttetésére volt pénzük, a szakembert megkérték, vizsgálja meg a többi fát is. A szakvélemény szerint legalább két további balesetveszélyes fa található az udvaron. A szakértő tanácsára a gyermekek az udvarra sem léphettek ki ezután.

Szegletes-Székely Imola, akinek a gyermeke középső csoportos az óvodában, lapunknak elmondta: több hónapnyi levelezés után Gajda Péter ellátogatott az intézménybe, és a polgármester kérésére a kispesti vagyonkezelő kicserélte néhány játék alkatrészét, ám a munkában nem volt köszönet. A törött csúszdát úgy sikerült „megjavítani”, hogy azóta sem használható, kaptak új hintaállványt, ám a hinták nem lettek rá felszerelve, az édesanya elmondása szerint a sor hosszan folytatható.

Szegletes-Székely Imola felidézte: az önkormányzat nemtörődömsége nem új jelenség. Az óvoda alapítványa két éve vásárolt saját költségén gumitéglákat, amelyekkel le szerették volna burkolni az udvart. A Vamüsz feladata lett volna a téglák lerakása, mivel az önkormányzat szerint a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a munkát a szülői munkaközösség végezze el.

A Kránitz Krisztián által vezetett vagyonkezelő két év alatt sem látott neki a feladatnak, s a gumitéglák tönkrementek. Az édesanya szerint a gyermekek jelenleg nem fogyaszthatnak csapvizet az óvodában, mivel az egész Wekerletelepen probléma, hogy az ivóvíz ólomtartalma – a régi csövek miatt – esetenként átlépi a megengedett határértéket. Gajda Péter korábban megígérte: intézkedik, tárgyal a vízművekkel, ám előrelépés nem történt, legalábbis a polgármester nem tájékoztatott róla. A gyerekek így kénytelenek kulacsban, flakonokban vizet vinni magukkal az óvodába.

A gyerekek nem mehettek ki az épületből az esetleges balesetek miatt, ám a városvezetés nem segített
Fotó: Bach Máté

Pénteken az önkormányzat szakemberei kivágták az egyik veszélyes fát, ám nem tudni, a többivel mi lesz. A fák állapotának felmérése és esetleges kivágásuk a Kránitz által vezetett vagyonkezelő feladata lett volna. A kispesti hangfelvételek kapcsán korrupciógyanús ügyekben érintett Kránitznak megduplázták a fizetését az új ciklusban, így bruttó 1,1 millió forintot keres havonta. Mindenesetre a szülők megunták a tétlenkedést és feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen kiskorúak gondatlan veszélyeztetése miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.