Elhunyt szeretteikre emlékeznek az emberek a hétvégén

Országszerte sokan gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére, és felkeresik a temetőkben hozzátartozóik sírját mindenszentek és halottak napja alkalmából a hétvégén és jövő hétfőn.

Forrás: MTI2020. 10. 31. 8:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosi köztemetők hétfőig hosszabb nyitva tartással reggel 7-től este 8 óráig várják az elhunyt szeretteikre emlékezőket. A temetői irodák reggel 8-tól este 6-ig lesznek nyitva, ezekben kötelező a maszk és a kézfertőtlenítő használata, és az ügyféltérben egyszerre csak annyi ember tartózkodhat, ahány aktív ügyfélpult van.

November 2-án zárásig tilos a gépkocsiforgalom a sírkertekben, kivétel ez alól a Rákoskeresztúri új köztemető, ahová ez idő alatt díjmentesen lehet behajtani.

A Budapesti Közlekedési Központ hétvégén a temetőket érintő vonalakon nagyobb járműveket állít forgalomba, a járatok sűrűbben követik egymást, és rendkívüli temetői járatok is segítik a temetőkbe kilátogatókat.

A Budapesti Temetkezési Intézet ilyenkor szokásos közös megemlékezései a koronavírus-járvány miatt elmaradnak.

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a a halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunyt szeretteikre emlékeznek meg ilyenkor. A halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való megemlékezéssé.

A mentők a megemlékezésekhez kapcsolódó veszélyekre figyelmeztetnek

Az Országos Mentőszolgálat közleményben figyelmeztetett a mindenszentek és a halottak napi megemlékezésekhez kapcsolódó veszélyekre.

Az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében az áll, hogy a balesetveszély elkerüléséért a megnövekedett forgalomban az autósok közlekedjenek a szokásosnál is óvatosabban, a sírokat felkeresőknek pedig a korai sötétedés miatt hasznos lehet a zseblámpa használata a temetőkben.

Azt kérték, hogy különösen vigyázzanak a temetőbe látogató kisgyermekekre, hiszen egy meglazult sírkő könnyen ledőlhet, és akár halálos balesetet is okozhat.

A temetők, sírok felkeresése sokaknak komoly fizikai erőpróbát, megterhelést jelent, ezért az alapbetegségben szenvedők és az idős emberek lehetőleg vigyék magukkal rendszeresen vagy szükség esetén szedett gyógyszereiket.

Lehetőleg mindvégig viseljenek maszkot, és tartsanak megfelelő távolságot másoktól, valamint kerüljék a tömeget. Amennyiben betegnek érzik magukat, vagy a koronavírus-fertőzés tüneteit tapasztalják, maradjanak otthon – olvasható a közleményben.

A tűzoltók is felkészültek a temetői mécsesgyújtásokra

Tavaly tíz temetői tűzhöz kellett kivonulniuk a tűzoltóknak mindenszentek idején. Volt, ahol kripták, sírhelyek égtek, máshol a temetőbe kihelyezett szeméttárolók gyulladtak ki. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint az otthon, figyelmetlenül meggyújtott mécsesek, halloween napjára faragott töklámpások is komoly károkat okozhatnak. Az elmúlt napokban többször is riasztották már a tűzoltókat kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okozta tüzekhez.

Lengyel András igazságügyi tűzvizsgáló szakértő lapunknak elmondta, hogy a legtöbb bajt a sírhelyek melletti száraz avar, elszáradt csokrok, koszorúk okozzák, amelyek eltakarítása megelőzheti a vészhelyzetet. Az út menti, balesetek áldozatai előtt tisztelgő emlékhelyeknél ez még fokozottabban érvényes.

A tűzvizsgáló szerint csak tartóban levő mécses meggyújtása veszélytelen szabadtéren, de azt is úgy kell elhelyezni, hogy ne borulhasson fel, és ne legyen éghető anyag a közelében.

Az emlékezés után szeretteink síremlékét elhagyva a mécseseket ajánlatos eloltani. Az emlékezés fénye helyettesíthető eső- és szélálló LED-mécsesekkel, melyek nem drágábbak a hagyományos viaszgyertyáknál. A kiégett, még forró mécsest tilos a temetői hulladéktartóba dobni. Szeles idő várható a hétvégére, könnyen terjedhetnek a figyelmetlenséggel okozott lángok.

A szakértő hozzátette, sokan otthon is gyújtanak gyertyát elhunyt szeretteikért. Az ezzel összefüggő lakástüzek leggyakoribb oka, hogy az égő mécsest gyúlékony anyagok közelében helyezik el,

a keletkező lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Ha a gyertyát vagy mécsest egy tűzálló tálra tesszük, akkor az nem forrósítja át a környezetét, és nem vezet lakástűzhöz a megemlékezés. A meggyújtott gyertyát soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, és mindig stabil helyre rakjuk, ahol nem tud eldőlni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.