Elindult a túrázás és az erdővédő őrjárat a Bakonyban

A természetvédelmi etika betartása mellett a magyar erdőkben is érvényesek az oda kihelyezett közlekedésrendészeti táblák, a szemetelésre, kutyasétáltatásra vonatkozó, lakóövezetekben megszokott rendszabályok. Az erdőkben nem csak a rendőrség, de a hatósági személynek minősülő vadőrök, természetvédelmi őrök, erdészek és hivatásos vadászok is intézkedhetnek hatáskörüknek megfelelően a jogsértőkkel szemben.

Végh Attila
2020. 05. 27. 16:14
null
Külföldiek hozhatták be Afrikából a vaddisznókra is végzetes fertőzést Fotó: MTI/Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden hétvégén járják a bakonyi erdőket a Pápai Rendőrkapitányság körzeti megbízottjai. Nincsenek egyedül: május utolsó hétvégéjével közös szolgálatra hívták a Pápához tartozó területek erdészeit, hivatásos vadászokat, polgárőröket és természetvédelmi őröket. A közlekedésbiztonsági és közbiztonsági járőrszolgálatot a Pápa környéki települések külterületein, a közeli horgásztavaknál, valamint a Bakonyban lévő erdei kirándulóutakon, pihenőhelyeken teljesítik, minden hétvégére jut a turistákat segítő, az erdő rongálóit figyelő hatósági járőr a Bakony nyugati völgyeibe.

Mivel a koronavírus veszélyhelyzet miatt két hónappal később kezdődött meg az erdőjáró turistaszezon, ezért a Bakony erdeiben március közepe óta nem jeleztek falopást vagy tiltott fakitermelést, a hóvirágmezők is érintetlenül maradtak. Homoki András vadgazdálkodási szakmérnök szerint az állatok is bátrabbak lettek, az eddig csak ember használta turistaösvényeket is visszafoglalták. Az erdőt tisztelő túrázó számára öröm ez, hiszen többször találkozhat majd állatokkal, ám ennek is megvan a maga veszélye. A vaddisznók már világra hozták kicsinyeiket. Ha beléjük botlik a túrázó, akkor maradjon tisztes távolságban tőlük, mert a koca soha nem hagyja magára a kölykeit, védi őket, nekitámad az embernek. Az őzgidák is megszülettek májusra, az őzek az embertől megijedve elfutnak a kicsinyeik mellől, a gidákat azonban tilos megérinteni, megsimogatni. Ha az anyaállat visszatér és megérzi az emberszagot, akkor végleg magára hagyja őket.

A kijárási korlátozások azért is jót tettek az erdőknek, mert csökkent az illegális szemétlerakások száma is. Az erdőjáró őrség tagjai erre külön figyelmet szentelnek, minden, az erdei utakra betévedt gépjármű rendszámát rögzítik, de figyelmeztetik is az autósokat a tilalmakra. A pápai rendőrökre hárul az a feladat, hogy rendet tegyenek a Bakony erdei útjait sportpályának tekintő terepmotorosok között. Ez a jelenség az ország összes erdejére érvényes, az erdőkben jogszabályi tiltás rendelkezik a gépi meghajtású motorkerékpárok használatáról, természetvédelmi területre a terepbiciklisták sem hajthatnak be. Az első ellenőrzött hétvégén húsz motorost igazoltattak és tereltek ki a Bakonyból a rendőrök, két férfit feljelentettek, mert a közúti forgalomra is érvényes rendszámmal ellátott gépeiket érvényes vezetői engedély nélkül használták, csak a sporteszköznek használt motorkerékpár vezethető engedély nélkül, de csak kijelölt sportpályán, megfelelő kiszolgáló segéd személyzet felügyelete mellett, s nem az erdőben. Az erdőkben a rendőrön kívül a természetvédelmi őr, vadőr, erdész is intézkedhet, figyelmeztethet, feljelentést kezdeményezhet ha jogsértést észlel.

Tévedés, hogy az erdő csak természetvédelmi felügyelet alatt áll s nem érvényesek itt a KRESZ, vagy az egyéb, például kutyasétáltatásra, illetve a már említett szemetelésre vonatkozó rendelkezések. Ahol behajtani tilos tábla áll vagy erdészeti sorompóval zárnak le egy utat azt csak gyalog, lóval vagy kerékpárral szabad használni. Motoros meghajtású járművel tilos az utat, illetve az erről nyíló erdei utakat használni. Az erdőterületen figyelemfelhívó táblák jelölik azokat a szakaszokat, ahol tilos a gyalogos túrázás is, ennek megszegése is szabálysértési eljárást von maga után, ezek a tiltások ritka természeti érték védelme vagy a hely fokozott veszélyessége miatt lettek kihelyezve. Természetvédelmi területen rongálásnak minősül egy szál virág letiprása, leszakítása is. Az erdei ösvényeken csak pórázon sétáltathatók a kutyák, az erdő a vadon élő állatok természetes élőhelye, az ebek zavarhatják őket. Az erdőben tüzet gyújtani csak az arra kijelölt helyen szabad, ha éppen nincs tűzgyújtási tilalom, annak elrendelése esetén a kijelölt helyeken is tilos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.