Ellenzéki listavezetők: lomtárból ismét a kirakatba

Elstartolt az európai és magyar baloldal európai parlamenti (EP-) kampánya. Frans Timmermans csúcsjelölt Magyarországot bírálta, Romániát pedig jó példaként hozta fel az Európai Szocialisták Pártja kongresszusán. A DK EP-listáját Dobrev Klára vezeti, akinek — ­Deutsch Tamás szerint — jól jöhet a jelöltséggel járó mentelmi jog. A szövetségben politizáló MSZP és a Párbeszéd még mindig nem egyezett meg a közös listáról. A LMP pedig Vágó Gábort állította a párt listájának élére, és nem zárta ki a Jobbikkal való együttműködést.

2019. 02. 25. 6:05
Karácsony Gergely; Vágó Gábor; Jávor Benedek;
2012-ben még az LMP színeiben politizált az időközben külön útra lépett Vágó Gábor (középen) és Jávor Benedek (jobbra) Fotó: Kovács Attila Forrás: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarországon nem látják a reményt, nem látják Európát, nem látják, hogy egy csónakban ülünk. Egyedül akarnak lenni. Ellenséget látnak mindenhol – jelentette ki Frans Timmermans az Európai Szocialisták Pártja (EPS) madridi kongresszusának zárónapján. Az Európai Bizottság elnöki posztjára jelölt holland politikus arról is beszámolt, hogy Romániában járva egy nyitott, a korrupció ellen sikerrel harcoló társadalmat talált, ahol szabadon működik a sajtó, a bírói hatalom. – Most voltam Magyarországon is, és láttam, hogy mi történik, ha mindezt nem tartják tiszteletben – jegyezte meg a szocialista csúcsjelölt. Frans Timmermans, az Európai Bizottság jelenlegi első alelnöke felszólalásában kiemelte: a baloldal Európa lelkéért küzd. Timmermans a migráció kapcsán úgy fogalmazott: Európának szövetséget kell kötnie Afrikával, és „nem a problémát, hanem a potenciált” kell keresni.

– Tűpontos volt Frans Timmermans megfogalmazása az európai szocialisták hét végi kongresszusán, amikor arról beszélt: miközben Orbán Viktor hazug kampányokra költi az adófizetők pénzét, az erre elpazarolt milliárdokat akár a valós problémák megoldására is fordíthatta volna – üdvözölte Frans Timmermans beszédét Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő.

2012-ben még az LMP színeiben politizált az időközben külön útra lépett Vágó Gábor (középen) és Jávor Benedek (jobbra) Fotó: MTI/Kovács Attila

– A mi víziónk három szóra épül: haza, szeretet, Európa – tette hozzá a szocialista politikus.

– Az európai szocialista pártok nagyon népszerűtlenek, hiteltelenek, ugyanis korábban, kormányon súlyos megszorításokat vezettek be, most meg mindent megígérnek – elemezte az EPS kongresszusát Kiszell­y Zoltán politológus az M1 tegnap reggeli műsorában. Kiszelly Zoltán felhívta a figyelmet: a német szociáldemokraták két éve még 20 százalék körül álltak, most 14 százalékon, a francia szocialista párt a megsemmisülés szélén táncol, a magyar szocialista párt, az MSZP pedig néhány évvel ezelőtti 20 százalékos támogatottságának több mint felét elvesztette.

– Az európai szocialisták ma saját korábbi, 2000-es évekbeli megszorításaik ellen kampányolnak, hülyének nézik az embereket – jegyezte meg. A migráció kapcsán a politológus hozzáfűzte: az európai baloldal megszólalásai­ból nyilvánvaló, hogy törvényes csatornákat akarnak teremteni a tömeges bevándorlás számára.

Az európai szocialisták kongresszusával párhuzamosan a magyar ellenzék is megkezdte EP-kampányát. Eldőlt, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti listáját Dobrev Klára – Gyurcsány Ferenc pártelnök felesége – vezeti. A pénteken bejelentett döntés kapcsán Deutsch Tamás az Echo TV műsorában úgy nyilatkozott: Gyurcsány Ferencnek mint magyar parlamenti képviselőnek megvan a mentelmi joga, és úgy tűnik, a folyamatban lévő büntetőeljárások árnyékában a frissen politikusnak állt Dobrev Klárának is szüksége van rá. A Fidesz EP-képviselője arra is felhívta a figyelmet, hogy a Gyurcsány tulajdonában lévő cégeknél Dobrevnek aláírási joga van.

Dobrev Klára örülhet, ő lett a Gyurcsány-párt listavezetője Fotó: Katona Vanda

A Hír TV közben szocialista forrásból úgy értesült, hogy a Párbeszéd zsarolhatja az MSZP-t az EP-listás helyek miatt. A Párbeszéd azt szeretné, ha Jávor Benedek a harmadik helyen szerepelne a közös listán, megelőzve a szocialista Szanyi Tibort. Jávor Benedek a Hír TV-nek úgy reagált, hogy csak később egyeztetne erről. Időközben a Párbeszéd közölte: Jávor Benedek lett a párt listavezetője.

Az LMP vasárnapi kampánynyitó kongresszusán eldőlt, hogy Vágó Gábor vezeti majd a párt EP-listáját.

Keresztes László Lóránt társelnök az önkormányzati választási együttműködés lehetőségeit firtató kérdésre azt mondta: nem gondolja, hogy bárhol előfordulna, hogy az LMP az MSZP-vel vagy a DK-val konkrétan közösen állítana jelöltet, de a területi szervezeteik az együttműködés számtalan formáját alkalmazni fogják majd. Szilágyi György, a Jobbik szóvivője erre úgy reagált: az ellenzéki pártok közül szoros együttműködést csak az LMP-vel tudnak elképzelni, de ügyek mentén elengedhetetlen az összefogás a többiekkel is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.