Elmeszelheti a DK-t a NAIH

A DK úgy juttatott érzékeny adatnak számító, politikai véleményre vonatkozó információkat külföldre, hogy nem kértek külön hozzájárulást azoktól, akik a pártelnökkel „beszélgettek” a közösségi oldalukon.

2020. 02. 28. 9:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) előtt van a DK adatkezelési ügye, miután a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István a hatósághoz fordult a Gyurcsány-párt aggályosnak vélt eljárásával kapcsolatban.

Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke lapunknak elmondta: vizsgálati eljárást vagy hatósági ellenőrzést indíthatnak az ügyben. Utóbbi esetben a tényállást tisztázzák, s a procedúra eredményeként akár hatósági eljárás is indulhat. A vizsgálati eljárás pedig állásfoglalással zárul, amely megállapíthatja a jogellenes adatkezelést vagy annak hiányát, határozatot azonban nem hoznak.

Tényi bejelentést tett az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK) is, ahonnan a Magyar Nemzet azt a tájékoztatást kapta, hogy ügydöntő határozatot hoztak, amelyet annak kézhezvételéig nem kommunikálnak. Ez jelentheti azt is, hogy feljelentéskiegészítést rendeltek el az ügyben. Ebben az esetben a rendőrségnek kétszer 15 napja van arra, hogy további releváns dokumentumokat szerezzen be és megvizsgálja azokat. Ha jogsértés megállapításával zárul az egy hónap, akkor nyomozást indítanak az ügyben.

Mint megírtuk, a Demokratikus Koalíció úgy juttatott érzékeny adatnak számító, politikai véleményre vonatkozó információkat külföldre, hogy nem kértek külön hozzájárulást azoktól, akik Gyurcsány Ferenc pártelnökkel (képünkön) „beszélgettek” a közösségi oldalukon. A DK által használt Manychat nevű amerikai chatrobot pedig fent sincs a Privacy Shield (Adatvédelmi pajzs) listáján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.