Embercsempészet közben bukott le a 25 éves drogkereskedő

Hónapok óta tudták a rendőrök, hogy egy „Mama” becenevű nő jelent meg a drogpiacon, több futárját is elfogták.

Végh Attila
Forrás: police.hu2021. 01. 15. 11:23
Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda
Forrás: police..hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 12-én este az Alföld közepén hat szír migránst szállított autójában egy 25 éves budapesti nő, amikor a járművet ellenőrizték a rendőrök. Az embercsempész nem véletlenül bukott le, régóta figyelték, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai azt is tudták, az embercsempészet csak hobbi, a nő igazi profilja a kábítószer-kereskedelem. A 25 éves M. A. Máriát „Mama” néven ismerték drogos körökben, futárokkal külföldről hozatta a drogot, s szervezte a magyarországi eladásokat. A Fővárosi Bíróság január 14-én egészségügyi állapota miatt letartóztatás helyett bűnügyi felügyelet – házi őrizet – alá helyezte a saját bűnszervezetet kiépítő fiatal nőt.

Fotó: Police..hu

A történet tavaly júliusban kezdődött, pontosabban a bűnügyi felderítés során beszerzett adatok alapján ekkor gyűlt össze annyi bizonyíték, hogy a rendőrök elfogták „Mama” két futárját. 2020. július 12-én egy kilogramm marihuánát hozott be Bécsből a nő férje és unokaöccse, a nyomozók a Kelenföldi pályaudvaron fogták el a szállítókat. Ekkor már hónapok óta titkos nyomozás folyt egy újonnan felbukkant drogbanda ellen, akik a gyanú szerint rendszeresen csempésztek be drogot Magyarországra. Hollandiában, Németországban és Ausztriában vásárolták a kábítószert, a felderítés során beszerzett információk szerint a fiatal nő szervezte az üzletet, vonatjegyet vett a futároknak, pénzt váltott helyettük, lebeszélte az áru átvételét, majd a leszállított drogot nagy haszonnal Magyarországon adta el.

Fotó: Police.hu

Év végén újabb két futár bukott le, amely után „Mama” útvonalat váltott, Szlovákia felől vonatoztatta a futárokat. 2020. október 23-án a szobi vasúti határátkelőhelyen három kiló, növényi alapú kábítószert találtak egy utasnál, december 4-én egy kilogramm drogot rejtett el egy férfi a ruhája alá. A rendőrök ekkor már sejtették, ki lehet a banda feje, a nő nem bízott az idegenekben, rokonai, közeli ismerősei köréből toborozta a szállítóit. Az ellene elrendelt nyomozásba a cseh rendőrség drogellenes egysége is beszállt, a gyanú szerint Prágában ültek vonatra a futárok, a cseh fővárosban szervezte meg a drog vásárlását a magyar bandavezér.

Fotó: Police.hu

A koronavírus-fertőzés miatt elrendelt korlátozó intézkedések 2020 végén nem kedveztek a drogpiacnak, a szilveszteri bulik elmaradtak, nem fogyott a kábítószer. A január ráadásul mindig csendesebb hónap a gazdaságban, ez érvényes a feketepiacra is, ezért „Mama” 2021 elején ideiglenesen profilt váltott, a magyar–szerb határ felől, alvilági kapcsolatai révén – 32 éves férje afgán állampolgársággal is rendelkezik, menekültügyi oltalmazotti státuszban tartózkodhatott Magyarországon –, embercsempészetre váltott át jövedelemkiegészítésként. Nem tudhatta, hogy az NNI nyomozói már régóta figyelik, így teljes nyugalommal vett fel hat, illegális bevándorlót egy bérelt mikrobuszba Ásotthalom környékén. Úgy okoskodott, hogy nem a legrövidebb úton indulnak el a nyugati határ felé, ahol a rendőrség figyeli a határ felől érkező forgalmat, hanem Szolnok felé akartak kerülni. A nyomozók Kunszentmártonig követték a migránsbuszt, ott állíttatták meg a helyi rendőrkapitányság járőreinek segítségével. A busz 28 éves, budapesti sofőrjét is elfogták, a férfi zsebében és „Mama” táskájában is találtak kábítószert. Az elfogott, Magyarországon jogellenesen tartózkodó migránsokat az ideiglenes biztonsági határzár kapuinál kiutasították az országból, a sofőr és M. A. Mária ellen pedig embercsempészet és kábítószer kereskedelem gyanúja miatt büntető eljárást indítottak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.