Emmi: Van ágy, eszköz és van elég egészségügyi szakember

Ezrelékkel mérhető az átvezényelt szakdolgozók száma, egyetlen elektív, ütemezett ellátást sem kell leállítani.

Munkatársunktól
Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma2020. 09. 28. 20:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őszintén sajnáljuk, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke ismét csatlakozott az ellenzék riogató és valótlanságokat harsogó kórusához. A Kásler Miklós miniszterhez írt nyílt levelének már az első mondata óriási tévedés – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) hétfő este kiadott közleményében. Kijelentik, hogy az Emmi járványkezelési stratégiája cseppet sem változott a tavasszal jól bevált recepthez képest:

most is lépcsőzetesen nyitják meg az ellátóhelyeket, és elsődlegesen a nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező intézményekbe koncentrálják a betegeket és a szakembereket. A járvány dinamikájához igazodva azokból a kórházakból csoportosítanak át orvosokat és ápolókat, amelyek jelenleg nem vesznek részt a fertőzés elleni védekezésben.

– Aki kapacitáshiányról beszél, az vagy szándékosan torzít, vagy nincs tisztában a tényekkel. Tény, hogy jelenleg a magyar kórházakban 53 százalékos az ágykihasználtság. Tehát az ágyak 47 százalékán nem fekszik beteg, így a kórházi kapacitások jelentős része szabad – áll a kommünikében, amely hangsúlyozza, hogy

van elég ágy, eszköz és szakember is. A tárca azt is hangsúlyozza, hogy nem kell egyetlen elektív, vagyis ütemezett ellátást sem leállítani, ahogy most a MOK elnöke javasolja.

A fertőzés terjedésének és a kórházi gócpontok kialakulásának veszélyét – amivel Kincses Gyula elnök, a második Gyurcsány-kormány egészségügyi államtitkára riogat – pedig pontosan az a stratégia minimalizálja, amit tavasszal és most is alkalmaznak, hogy kevés kórházba koncentrálják a covidos betegek gyógyítását.

A minisztérium közleménye kitér rá:

az ellenzék napok óta azzal a valótlansággal harsogja tele a sajtót, hogy néhány szakember átvezénylése abba a néhány intézménybe, ahol a középsúlyos és súlyos koronavírusos betegek gyógyítása folyik, a működőképesség határára sodorja azokat a kórházakat, ahonnan elvezénylik őket.

A valóság ezzel szemben az, hogy az átcsoportosított orvosok és szakdolgozók aránya mindössze ezrelékben mérhető az összes egészségügyi dolgozóhoz képest.

Az orvosok négy ezrelékét, a szakdolgozóknak pedig csak a két ezrelékét vezényelték a legsúlyosabb koronavírusos betegek gyógyítására, miközben a kórházi ágyak 47 százalékán nem fekszik beteg.

– Van ágy, van eszköz és van ember – hangsúlyozza az Emmi, hozzátéve: a magyar egészségügy képes a növekvő betegszámmal együtt járó feladatok ellátására, és valamennyi beteg gyógyítására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.