Enyhült az idő, megtelt migránsokkal a déli határ

Újra ezerötszáz fölé emelkedett az országhatárral kapcsolatos jogsértések száma Magyarországon.

Végh Attila
2021. 01. 25. 11:02
Határsértőt fogtak a hajdú-bihari rendőrök
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogyan az várható volt, a fagyos napok megszűntével nőtt a migrációs nyomás a déli határszakaszon, így újra ezerötszáz fölé emelkedett az országhatárral kapcsolatos jogsértések száma Magyarországon. A rendőrség és a honvédség által őrzött ideiglenes biztonsági határzár kerítését január harmadik hetében ezernél is többen sértették meg, de nőtt a műszaki zár nélküli békési, szabolcsi, hajdúsági, baranyai határszakaszon is a migránsok mozgása.

Összesen 1540 esetben intézkedtek a rendőrök.

A Készenléti Rendőrség határvadászai és a megyei főkapitányságok határon szolgáló járőrei összesen ötszázharminc esetben akadályozták meg a határsértést, kilencszáznyolcvan illegális bevándorlót az ország területén fogtak el, majd utasítottak ki Magyarországról, külföldi és magyar állampolgárságú gyanúsítottakkal szemben pedig harminc esetben büntetőeljárást kezdeményeztek a határsértés, illetve az illegális migráció segítése miatt.

Fotó: Police.hu

Hat migráns Budapestig jutott, ott fogták el őket a rendőrök az embercsempészekkel együtt, öt illegális bevándorló és magyar sofőrjük Tata közelében bukott le, Paksnál pedig nyolc migránst fuvarozott két embercsempész, amikor belefutottak egy rendőri ellenőrzésbe. Négy autóban húsz szír határsértő már Sopronig jutott, itt hat embercsempész csuklóján csattant a bilincs, a zalai dombok közti kis utakon egy szerb férfi pedig további hat afgán migránst próbált meg átcsempészni osztrák területre. Bonyhádnál egy észt férfi vállalkozott a migránsok szállítására, aki kilenc afgán férfit rejtett el az autója rakterében. Ő volt az első baltikumi sofőr, aki embercsempészetre vállalkozott.

Újra megnőtt a kamionokra felkapaszkodó, a rakomány közt megbúvó határsértők száma is, tizenkét esetben fedeztek fel potyautasokat a határrendészek a magyar–román határátkelőhelyeken.

A két ország közti jogsegélyegyezmény keretében ezekben az esetekben a román hatóság jár el az illegális bevándorlók jogsértése és az embercsempészettel gyanúsított sofőrök ügyében is, így azt nem lehet tudni, hány esetben tudott a teherautó vezetője arról, hogy emberek is tartózkodnak a jármű rakterében. A magyar hatóságok által elfogott embercsempészek mindegyike ellen büntetőeljárás indult, az ügyészség indítványozta a bűncselekménnyel gyanúsított harminc férfi előzetes letartóztatását. A Magyar Nemzet információi szerint a határsértéseket a migránsok két–öt fős csoportokban követték el, de a békési, a szabolcsi és a csongrádi végeken is sikerült feltartóztatni három nagyobb, 18-19 fős csoportot is.

Összesen 1540 esetben intézkedtek a rendőrök.
Fotó: Police.hu

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai vizsgálják, az elfogott embercsempész szállítmányok sofőrjei milyen kapcsolatban lehetnek a szervezett bűnözői csoportokkal. A gyanúsítottak nemzetisége alapján a bűnügyi felderítők azt feltételezik, hogy

megint váltottak a Szerbiában működő embercsempész csoportok, most az egykori szovjet tagállamok polgárait vonták be sofőrként a bűncselekmények elkövetésébe.

Észt, csecsen, üzbég, ukrán polgár is van az eljárás alá vont gyanúsítottak között, az embercsempészek alapesetben ötévnyi börtönbüntetésre is számíthatnak, ám ha bebizonyosodik, hogy nem egyéni akcióban, hanem bűnbanda irányításával követték el a jogsértést, akkor ennek akár a háromszorosa is lehet a törvénysértés miatt kiszabott szabadságvesztés mértéke.

A magyar határokon három olyan autót is találtak a héten a határrendészek, melyeket valamelyik európai uniós állam rendőrsége körözött.

Nagykerekinél egy használtautó-transzport másik hat járműve közé volt elrejtve egy Olaszországból eltűnt gépkocsi. Szintén az olasz hatóságok keresték azt a Land Rovert is, amit megváltoztatott alvázszámmal akart kivinni a schengeni övezetből egy román férfi. A szállítmány sofőrje a lopott autóról nem tudhatott, de a luxusterepjáró sofőrjét a milánói rendőrség kérésére a magyar hatóságok őrizetbe vették. Csanádpalotánál is egy eredetileg olasz rendszámú, húszmillió forintot érő luxus BMW-vel akarta átlépni a határt egy sofőr, de egyelőre még nem tisztázott, milyen szerepe volt az autó ellopásában. A gépjárművezető állítása szerint őt csak a kocsi határok közötti mozgatására bérelték fel, nem tudott az autó eredetéről. Ugyanitt egy, a belga rendőrök által kerestetett terepjárót is lefoglaltak a magyar rendőrök, egy román teherautó utánfutóján volt a lopott jármű.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.