Európa élvonalában van a Liget projekt

A Liget Budapest projekt részeként megkezdte működését a világszínvonalú múzeumi háttérintézmény, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ. A 37 ezer négyzetméteres épületegyüttesben múzeumi raktárak, restaurátorműhelyek, laborok és kutatószobák, valamint a Közép-európai Művészettörténeti Kutatóközpont és egy látogatóközpont is helyet kapott. Az egykori Szabolcs utcai kórház területén elhelyezkedő háttérintézménynek köszönhetően a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum több mint háromszázezer műtárgya kerül méltó körülmények közé.

2020. 12. 15. 6:44
null
A gyűjtemények restaurátorai birtokukba vették a korszerűen felszerelt műhelyeket Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) által nem csupán sok évtizedes hátrányt ledolgozva sikerült méltó körülményeket biztosítani a nemzeti közgyűjteményeknek, hanem az intézménynek köszönhetően rögtön Európa élvonalába kerültünk – mondta tegnap Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa az intézmény területén megtartott, zárt körű sajtóbejáráson. A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója hangsúlyozta:

a beruházás által a legjelentősebb európai múzeumok, a londoni British Museum, a szentpétervári Ermitázs vagy a párizsi Louvre kivitelezés alatt álló szakmai intézményeivel kerültünk egy kategóriába.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa bemutatja a tárolási rendszereket
Fotó: Kurucz Árpád

A hazai fejlesztés képességeiben, felszereltségében és kapacitásában is ­egyaránt állja a versenyt a világhírű intézményekkel – tette hozzá.

A térszint alatt négy-, fölötte pedig háromszintes területen elhelyezkedő épületkomplexumot méltatva Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója kijelentette, hogy ez a szakmai központ messze meghaladja egy raktár igényeit és lehetőségeit. Ebben az épületegyüttesben olyan műhelyek sorakoznak egymás mellett, amelyek a legnagyobb biztonsággal őrzik meg a műtárgyak állapotát. Minden szakág, minden anyag megkapta a maga speciális felszereltségi műhelyét. Egy ilyen bázis az örökkévalóságnak épül – hangsúlyozta a főigazgató.

A gyűjtemények restaurátorai birtokukba vették a korszerűen felszerelt műhelyeket
Fotó: Kurucz Árpád

A 37 kilométernyi rakodó- és 25 ezer négyzetméternyi képrácsfelületet biztosító épületet – amely több mint háromszázezer darab műtárgy befogadására és tárolására alkalmas – az örökségvédelmi szempontok figyelembevételével újították fel. Az OMRRK különlegességét hangsúlyozva a Narmer építészeti stúdió vezetője kiemelte: ezt az intézményt nem lehet tipizálni, nem olyan, mint egy iskolaépület vagy bármilyen más kutatóintézet épülete. Vasáros Zsolt tervező építész ugyanis rámutatott, hogy a tervezéssel együtt nyolc éven át tartó beruházás különlegességét és nehézségét is elsősorban a bonyolult, hazai előképek nélküli múzeumszakmai épületegyüttes tervezési programjának összeállítása jelentette, amelynek tervezési folyamatában csaknem 150 tervező, alkotó, mérnök és szakértő vett részt.

Jelenleg is zajlik a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint százezer gyűjteményi műtárgyának beköltöztetése az OMRRK épületébe.

A műtárgyak speciális kamio­nok és berendezések segítségével, klimatizált körülmények között kerülnek át az egykori kórház területére.

A műtárgyakat speciális kamio­nok és berendezések segítségével szállítják át a OMRRK-ba
Fotó: Kurucz Árpád

A legkorszerűbb technikai feltételeket biztosító műhelyekben viszont már zajlanak a munkálatok: Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál, Czóbel Béla, Markó Károly és Vaszary János festményein dolgoznak a gyűjtemények restaurátorai. Az új épületben működik a Néprajzi Múzeum Gyűjteményi Központja is. A nemzeti etnográfiai gyűjtemény kétszázezer műtárgya 28 raktárban helyezkedik el. A világszínvonalú új tárolási rendszereket ideális helykihasználással, a biztonsági előírásokat és a tárgyak állagvédelmi szempontjait szem előtt tartva alkották meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.