Ez ilyen egyszerű: ha család van, minden van

Világszerte egyre több kutatás bizonyítja, hogy akik harmonikus családi életet élnek és rendezettek az emberi kapcsolataik, az élet számos területén jobban képesek funkcionálni, mint magányos társaik.

Magyar Nemzet
2019. 11. 07. 11:12
null
Az egyik beszélgetésen részt vesz Novák Katalin is Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elismert nemzetközi és magyar szakértők járják körül rövid, a nagyközönség számára is érthető stílusban kutatásai témájukat, és beszélnek a család, a házasság és a gyermekvállalás kérdésköréről a TEDxDunapart tudományos ismeretterjesztő konferencián, amelyet ma rendeznek Budapesten. A programban szereplő egyik kerekasztal-beszélgetésen részt vesz Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár is.

Az egyik beszélgetésen részt vesz Novák Katalin is
Fotó: Havran Zoltán

Világszerte egyre több kutatás bizonyítja, hogy akik harmonikus családi életet élnek és rendezettek az emberi kapcsolataik, az élet számos területén jobban képesek funkcionálni, mint magányos társaik. Ezt erősítik meg Robert J. Waldinger pszichiá­ternek, boldogságkutatónak és kollégáinak eredményei is, akik a Harvard Egyetemen a világ eddigi leghosszabb – immár hetvenhat éve tartó – kutatásában több száz alany életét vizsgálva keresik a boldog élet titkát. A professzor budapesti előadásában is azt járja körül, miként hatnak társas kapcsolataink az életünk minőségére. A kutatók kimutatták: a jó emberi kapcsolatok nemcsak boldoggá tesznek bennünket, de segítenek egészségünk megőrzésében is, és időskorban lassítják a szellemi leépülést.

Várhatóan bizakodásra adhat majd okot Anna Rosling, a Gapminder Alapítvány alapító tagjának előadása is. Az előadó és munkatársai adatokra alapozottan azt bizonyítják, hogy a minket körülvevő világ lényegesen jobb annál, mint amit a média által közvetített kép alapján gondolunk. Lényegesen borúsabbnak látjuk például az éghajlatváltozás, a nők egyenjogúsága vagy a globális szegénység kérdéseit, mint arra a tények okot adnának.

A TEDxDunapart előadója lesz Eli J. Finkel, a Northwestern Egyetem házasságokat kutató szociálpszichológia professzora is, aki nagy sikerű könyvé­ben kifejti: egyre több az igazán sikeres házasság napjainkban, annak ellenére, hogy az összes házasság nagyobb hányada fut zátonyra, mint korábban.

A mai konferencia előadóinak üzenetével egybecsengenek a hazai kutatási eredmények is. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért idei intergenerációs kutatása például kimutatta, hogy a magyar fiatalok döntő többsége családban, kettő vagy több gyermeket nevelve élné le életét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.