Fejlesztési központot kapott Budapest

A Közlekedési Múzeum főigazgatója, a BKK korábbi vezetője, Vitézy Dávid a vezérigazgatója a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja átalakulásával létrejövő Budapest Fejlesztési Központnak. Ennek feladata többek között a közreműködés a városépítésben, a budapesti közlekedéstervezési, várostervezési munka elvégzése, a fővárosi önkormányzattal való együttműködés, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának támogatása és részben döntéseinek végrehajtása lesz.

Magyar Nemzet
2020. 01. 22. 5:50
Vitézy Dávid
A szervezet vezetője jól ismeri a főváros működését Fotó: MTI Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Létrehozták a kormányzati Budapest-politika szakmai műhelyét, a Budapest Fejlesztési Központot (BFK), a nonprofit zrt. vezérigazgatója Vitézy Dávid – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár tegnap. Gulyás Gergely elmondta: Vitézy Dávid személye és munkája komoly hozzáadott értéket jelent a kormányzati Budapest-munkában.

– Vi­tézy Dávid a BKK korábbi sikeres vezetőjeként az egyik legtapasztaltabb, legjobb városfejlesztési szakember, remekül fognak együtt dolgozni Fürjes államtitkárral – fogalmazott. A tárcavezető kiemelte: Budapest jelentősége, szerepe, lakosságszáma és lehetőségei alapján is a legfontosabb magyar város. – A névhasználathoz a főpolgármester hozzájárulását is megkapták, ezt köszönik neki, korrekt partneri gesztus volt – tette hozzá a miniszter.

A szervezet vezetője jól ismeri a főváros működését
Fotó: MTI Fotó: Mohai Balázs

Fürjes Balázs szerint tapasztalt klasszissal gyarapodott a kormányzati Budapest-csapat, Vitézy Dávid kompetens vezető, nagy munkabírású, tudását Karácsony Gergely – aki Facebook-posztban üdvözölte Vitézy kinevezését – is nagyra tartja, amit az is bizonyít, hogy a főpolgármester a BKK vezetésére is felkérte. – Vétek lenne kihagyni őt a budapesti munkából.

Ezért kerestem meg azzal, hogy ha már nem vállalta a BKK vezetését, szálljon be a városépítésbe az új Budapest Fejlesztési Központ vezetőjeként. A fővárosiak nyernek azzal, hogy Vitézy Dávid elfogadta a felkérést – fogalmazott az államtitkár, hangsúlyozva: Budapest nem csatatér, a város fejlődése mindannyiunk közös ügye, a budapestiek együttműködést várnak a kormánytól és a városvezetéstől, nem háborút. Fürjes szerint Vitézy Dávidot minden politikai oldal elfogadja, szakértelmét elismerik.

A kormányzati tájékoztatóból az is kiderült, hogy a BFK feladata a városépítésben való közreműködés, a budapesti közlekedéstervezési, várostervezési munka elvégzése, a fővárosi önkormányzattal való együttműködés, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának támogatása, részben döntéseinek végrehajtása.

A központ emellett városkutatásokat folytat, gyűjti a nemzetközi tapasztalatokat, legjobb gyakorlatokat, valamint szakmai konferenciákat, társadalmi párbeszédet is szervez majd budapesti ügyekben. Az állami cég tulajdonjogát a Miniszterelnökség gyakorolja. A BFK nem új cégként, hanem az évek óta működő Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja átalakulásával jön létre.

A BFK megalakulásával a kormány a budapestiek érdekében végzett fejlesztési feladatait rendezi új szervezeti keretbe, nem vesz át önkormányzati feladatokat, hatásköri változás nem történik, ilyen kormányzati szándék nincs.

Van pénz a Lánchídra

Tarlós István a kormánytól hatmilliárd forint támogatást kért a Lánchíd felújítására, ez az összeg Karácsony Gergelynek is rendelkezésére áll – írta első közleményében a BKF. A szervezet jelezte: a főváros a felújítást célzó közbeszerzésen túlárazott ajánlatokat kapott. De a városvezetés az elmúlt száz napban számtalan intézkedést tehetett volna és tehetne még most is azért, hogy olcsóbb legyen a munka. Ezért azt javasolják, hogy a főváros vezetése folytasson le egy új eljárást. Lépjen fel a túlárazás ellen és mutassa meg: az új városvezetés képes olcsóbban elvégezni a beruházást. – Ha a városvezetés ugyanarra a munkára olcsóbb ajánlatokat kap, a kormány akkor sem fogja csökkenteni a hatmilliárdos támogatást, arra biztosan számíthat a főváros – hangsúlyozták, hozzátéve: Budapest nem csatatér, a kormány nem a konfliktusokat, hanem a megoldásokat keresi. (MN)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.