Fejlesztik a budapesti kerékpárutakat

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén egy lépéssel megint közelebb kerülhet a Rác fürdő megnyitása. A napirenden lévő több mint hetven előterjesztés között szerepel a szmogriadó szigorítása, a kerékpárút-hálózat fejlesztése és egy új Szent István-szobor felállítása is.

2019. 05. 29. 6:53
null
A biciklis közlekedés megkönnyítésére 1,6 milliárd forint jut Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint hétmilliárd forintot biztosíthat mai ülésén a Fővárosi Közgyűlés a Rác fürdő és a hotel tulajdonjogának megszerzésére. Az előterjesztés elfogadásával a főváros százszázalékos tulajdonában lévő REK Rác Fürdő Eszközkezelő Kft. vásárolhatná meg a Gellért-hegy lábánál lévő ingatlanegyüttest. A Rác fürdő fejlesztésére 2002-ben elindított projekt még Demszky Gábor főpolgármestersége idején feneklett meg. Az elkészült, de soha át nem adott értékes ingatlan beruházója, a Rác Nosztalgia Kft. és a Rác Beruházó Kft. felszámolását 2015 nyarán kezdeményezte a Fővárosi Közgyűlés. A képviselők 2018. február 21-én döntöttek arról, hogy a fürdő mielőbbi megnyitása érdekében a fővárosi önkormányzat meg kívánja szerezni az ingatlanokat.

A képviselők arról is dönthetnek, hogy szmogriadó esetén Budapesten az Euro 5-ös besorolású dízelüzemű gépjárművek forgalmát is korlátoznák október 1-jétől. Az előterjesztés szerint a Budapesten és 74 agglomerá­ciós településen üzemben tartott gépjárművek 52 százaléka kerülne korlátozás alá; a javasolt szabályozás a dízeljárművek 88 százalékát érintené.

A biciklis közlekedés megkönnyítésére 1,6 milliárd forint jut
Fotó: Bach Máté

A budapesti kerékpáros-útvonalak fejlesztése is napirendre kerülhet szerdán. A projektre elkülönített 1,6 milliárd forint az előzetes egyeztetések alapján az EuroVelo 6 kerékpárútnak a Lánchíd és az észak-budai városhatár közötti szakaszának fejlesztését, továbbá az EuroVelo 6 észak-pesti és dél-budai szakaszának, valamint az ­EuroVelo 14 útvonal budai szakaszának előkészítését teszi lehetővé. A javaslat szerint a fejlesztést a Budapesti Közlekedési Központ valósítaná meg 2020. december 31-i határidővel.

A XIII. kerületi Szent István parkba tervezett, az államalapító királyt ábrázoló szobor elhelyezéséről is dönthet a közgyűlés. A javaslat szerint a tér déli részén novemberben állítanák fel Harmath István szobrászművész egész alakos alkotását. A közgyűlés 2017. január 25-i ülésén döntött úgy, hogy lebontják Lukács György filozófus, kommunista politikus szobrát a Szent István parkban, ahol helyet kap majd egy az államalapító Szent István királyról készült alkotás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.