Fél perc alatt lehet regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára

Hétfő óta lehet regisztrálni az ingyenes és önkéntes védőoltásra. Bemutatjuk a tudnivalókat.

2020. 12. 08. 8:56
A woman holds a small bottle labeled with a "Coronavirus COVID-19 Vaccine" sticker and a medical syringe in this illustration
Különösen ígéretesek a kínai gyártóval folytatott tárgyalások. Fotó: Dado Ruvic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét eleje óta lehet regisztrálni az új koronavírus elleni ingyenes és önkéntes védőoltásra. A vakcina iránti igény a

https://vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra

honlapon jelezhető, ahol azt is hangsúlyozzák, hogy az oltás sorrendjét nem a jelentkezés időpontja, hanem a veszélyeztetettség mértéke határozza majd meg.

Az adatlapon az igénylőnek

  • a nevét,
  • a címét,
  • a telefonszámát,
  • az e-mail elérhetőségét,
  • az életkorát
  • és a TAJ számát kell megadni.
  • A további kapcsolattartás jóváhagyásával az adatlapok kitöltői tájékoztatást kapnak a vakcinával kapcsolatos friss információkról és a további lépésekről.

    Különösen ígéretesek a kínai gyártóval folytatott tárgyalások

    A kormányzat eddigi közlései alapján januárban érkezik Magyarországra az első, kisebb vakcinaszállítmány, amellyel a legveszélyeztetettebb csoportokat – az egészségügyi dolgozókat, az időseket, valamint a krónikus betegeket – oltanák be. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a napirend előtti felszólalásában arról beszélt a parlament hétfői ülésnapján, hogy ígéretesek az orosz és a kínai gyártókkal folytatott tárgyalások. A három kínai vállalat közül az állami fenntartású tart a legelőrébb a fejlesztésben. Az államtitkár közlése szerint az utóbbi gyártó már a héten elküldheti a vakcina dokumentációját, és ha a magyar fél meggyőződött annak alkalmazhatóságáról, akkor nagy mennyiségben azonnal tudják szállítani a védőoltásokat. Az orosz vakcináról úgy tájékoztatott, hogy jelenleg Moszkvában vizsgálódik a magyar küldöttség, amely majd jelentést készít az eredményeiről. Ugyanakkor a tengerentúli Pfizer azt jelezte, hogy csak az Egyesült Államokban, és esetleg az Egyesült királyságban történő felhasználásra szállít csak vakcinát.

    A szezonális influenzaoltás már jelenleg is kérhető, s idén minden igénylő ingyenesen megkapja, nem csak a 65 éven felüliek és a krónikus betegek. Ennek beadatását Müller Cecília országos tiszti főorvos kifejezetten ajánlotta azoknak, akik valamelyik kockázati csoportba tartoznak, tehát az időseknek és a krónikus betegeknek, a kórosan elhízott, magas vérnyomással vagy cukorbetegséggel küzdő személyeknek. Az influenzával, illetve a Covid–19-cel történő egyidejű megfertőződés ugyanis rendkívül nagy megterhelést jelenthet a szervezetnek, és a veszélyeztetett csoportok esetében sokkal nagyobb a komolyabb szövődmény kialakulásának az esélye.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.