Karnyújtásnyira a kínai és az orosz vakcina

Menczer Tamás szerint az elmúlt harminc év legembertelenebb akciója, ahogy a baloldal a járvány elleni védekezést támadja.

2020. 12. 07. 15:41
MENCZER Tams
Budapest, 2020. szeptember 28. Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelõs államtitkára felszólal az azonnali kérdések órájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. szeptember 28-án. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nacsa Lőrinc (KDNP) napirend előtti felszólalásában azt kérdezte, hogy a jelenlegi súlyos pandémiás helyzetben az Európai Bizottság (EB) miért a tömeges migrációt elősegítő elképzeléseit tekinti prioritásnak. – A bizottság miért nem az állampolgárok minél hamarabbi vakcinához juttatását szorgalmazza? De a fiatalok, és a családosok támogatásáról szóló tervekről sem nagyon hallani Brüsszelből – mutatott rá a képviselő. Szavai szerint míg az EB 34 millió migráns letelepítését tűzte ki célul – s lakhatást, szavazati jogot és állampolgárságot is biztosítana számukra – addig az Európai Unió 54 milliós nemzeti kisebbségeinek ügyével nem foglalkoznak. – Ne legyen kétségünk, hogy a magyar baloldal is támogatná Brüsszel migrációpárti terveit – mondta Nacsa Lőrinc.

Kontrát Károly a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszában a migrációs helyzet kapcsán hangsúlyozta: Magyarország jelenleg Európa egyik legbiztonságosabb országa ebben a tekintetben, részben annak köszönhetően, hogy a rendvédelmi szervek a déli határnál, a belbiztonságban is részt vesznek a védekezésben, ahogy a pandémia elleni harcban is. A hazánkra folyamatosan, egyre nagyobb mértékben nehezedő migrációs nyomással kapcsolatban ismertette: míg a múlt hét végéig közel negyvenezer illegális migráns próbált Magyarország területére jutni, tavaly ez a szám mindössze 13 ezer volt. Az embercsempészek száma is megtöbbszöröződött: a tavaly azonosított 155 bűnözővel szemben idén 414 embercsempészről tudtak. Kontrát Károly úgy vélte, hogy a brüsszeli akciótervnek köszönhetően újabb migránstömegek kelhetnek útra a kontinensünk irányába, s figyelmeztetett: Brüsszel azt akarja elérni, hogy egyszerű többséggel le lehessen szavazni a magyar és a lengyel migrációellenes álláspontot.

Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a pandémiás helyzetet értékelve arról beszélt, hogy hazánk jelenleg a 12. helyen szerepel a 26 uniós tagállamból a halálozások számát tekintve, tehát az átlagnál kedvezőbbek a magyar adatok. A két hetes célzott tömeges tesztelésekkel kapcsolatban emlékeztetett: az egészségügyben, az oktatásban és a szociális szférában tesztelt több mint száznyolcvanezer dolgozóból csak 4436, vagyis 2,44 százalék lett pozitív, ami kedvező adat. A csoportos tesztelések eddigi tapasztalatait felhasználva a területi közigazgatás dolgozói körében folytatják a szűréseket. A koronavírus elleni vakcina kapcsán elmondta: két újabb oltóanyag programhoz csatlakoztunk, és a gyártó társaságok előjegyezték a magyar igényeket. Arra is emlékeztetett, hogy a héten indul az oltást igénylők számának a felmérése.

A kormány nevében Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára válaszolt, s közölte: kínai gyártókkal is folynak tárgyalások, s a három vállalat közül az állami fenntartású tart a legelőrébb a fejlesztésben. Szavai szerint utóbbi már a héten elküldheti a vakcina dokumentációját, és ha a magyar fél meggyőződött annak alkalmazhatóságáról, akkor nagy mennyiségben azonnal tudják szállítani a védőoltásokat. Az orosz vakcináról úgy tájékoztatott, hogy jelenleg Moszkvában vizsgálódik a magyar küldöttség, amely majd jelentést készít az eredményeikről. Menczer Tamás a baloldali sajtónak a védekezést hátráltató magatartását az elmúlt harminc év legembertelenebb akciójának nevezte, hiszen a különböző védekezőeszközök után most a vakcinabeszerzést is támadják, ezzel pedig életmentő eljárásokat veszélyeztetnek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.