Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Metszéspontok

Fürjes Dóra ezüstékszer-tervező iparművész és Müller Rita textiltervező iparművész közös kiállítását Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg pénteken a B32 Kultúrtér Trezor galériájában. A megnyitón Lovász Irén Kossuth-díjas énekművész a kiállítás témájához kapcsolódó dalával a természet és az ember harmóniájáról Miskolczi Anita csellóművész csellókíséretével énekelt.

2024. 05. 19. 15:30
Fürjes Dóra és Müller Rita kiállítása látható a B32 Kultúrtér Trezor galériában.
Fürjes Dóra és Müller Rita kiállítása látható a B32 Kultúrtér Trezor galériában. Forrás: 32 Kultúrtér Trezor galéria
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két iparművész. Egyikük kemény fémmel dolgozik, másikuk lágy selyemmel – mutat rá a nyilvánvaló összeegyeztethetetlenségre a kiállítás katalógusa, s így a tárlat nem pusztán két alkotónak kínál bemutatkozási lehetőséget, de kísérlet arra, miképpen lehet az ezüst ékszerekben és a leheletfinom selyemben megtalálni a közös nevezőt. 

 

Színek és formák varázslatos egymásra hatása bontakozik ki a látogató előtt és bizonyára igaza van annak, aki úgy érzi, a két művész egyaránt a természet megfigyelésével a saját lelkük szűrőjén átengedve fogalmazza meg és hozza létre alkotásait. Mindkettőjükre jellemző a nőiesség, az igényes kivitelezés, és a hagyományokhoz való ragaszkodás.

Fürjes Dóra (Forrás: Ezüstékszerek.hu)


Fürjes Dóra 1996-ban végzett a Magyar Iparművészeti főiskola Mesterképző Intézetében. Azóta tervez és készít egyedi ezüst ékszereket leginkább különleges szépségű ékkövek felhasználásával. 

Müller Rita
Müller Rita Fotó: Facebook

Müller Rita 2000-ben végzett textiltervezőként az Iparművészeti Egyetemen. Választott anyaga a hernyóselyem lett, amelyre öltözékkiegészítőket, tértextileket és képeket fest hagyományos, kézi technikával. A metszéspontok címen megnyílt tárlat persze nem pusztán azt mutatja meg, hogyan találkozik két művész és két alkotói irányzat, de arról is képet ad, hogy munkásságuk útján éppen hol tart Fürjes Dóra és Müller Rita, milyen új ötletek, új formák, új megfogalmazások jelentek meg munkásságukban. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.