Felejtsük el a hidrogén-peroxidos oldatot!

Forrás: travelo.hu2020. 04. 10. 11:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hidrogén-peroxid (H2O2) színtelen, szagtalan folyadék, ami sokoldalúan használható, többek között tisztítószerként (penész és vízkő ellen), fertőtlenítésre, az iparban fehérítőszerként – még fog- és hajvilágosításra is alkalmas -, de azért mégiscsak egy veszélyes anyag. A 3% hidrogén-peroxid lenyelése általában csak enyhe gyomorhurutot eredményez, de azért ennél komolyabb problémát, akár halált is okozhat.

A H2O2 (ami a szervezetben is képződik egyes anyagcsereutak révén) a szervezetben lévő kataláz enzim hatására vízzé és oxigéngázzá bomlik. Utóbbiból a bélrendszerből felszívódva, és a vérkeringésbe jutva buborékok képződnek belőle. Ezek aztán elzárhatják az ereket, embóliát okozhatnak, de akár szélütést, szívrohamot is eredményezhet, ha olyan ereket zár el, amelyek létfontosságú szerveinket táplálják. Oxidáló hatása révén a H2O2-t a kórokozók ellen is bevetik, de tudni kell róla, hogy lassítja a sebgyógyulást, sőt, károsíthatja a bőrt.

Vagyis fertőtlenítésre, se belsőleg, se külsőleg, hígítatlanul és nagy koncentrációban, házilag ne alkalmazzuk!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.