Felfigyelt a világ a megújuló Városligetre

Történetének eddigi legsikeresebb évét zárta a Liget Budapest projekt, a Városliget megújítása pedig a következő években is folytatódik. A világszínvonalú kulturális városfejlesztésre immáron az egész világon felfigyeltek, néhány napja ugyanis az egyik legnagyobb amerikai hírtelevízió méltatta a Magyar Zene Házát. Baán László, a Liget-projekt miniszteri biztosa, valamint Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója is reményét fejezte ki, hogy Magyarország elmúlt száz évének legnagyobb, nemzetközi díjakkal elismert fejlesztését a Karácsony Gergely vezette budapesti városvezetés a továbbiakban is támogatni fogja.

2021. 01. 07. 20:14
null
2021 végén megnyílik a rangos nemzetközi díjakkal elismert Magyar Zene Háza Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Itt, Közép-Európa szívében a nyugati világ legnagyobb kulturális fejlesztése zajlik, amelyre nemcsak az építészeti, ingatlanfejlesztési vagy kulturális szakemberek, hanem egy olyan vezető hírcsatorna is felfigyelt, mint a CNN – nyilatkozta a Magyar Nemzet kérdésére a Liget Budapest projekt megvalósításával megbízott Városliget Zrt. vezérigazgatója annak kapcsán, hogy az amerikai hírtelevízió néhány nappal ezelőtt 2021 legjobban várt nyolc épülete közé sorolta a Magyar Zene Házát.

Gyorgyevics Benedek a Liget-projekt keretében zajló beruházások kapcsán elmondta: a jelenlegi fejlesztések az idei év végére, valamint 2022-re, a zöldfelület rehabilitációja pedig 2023 végére készülhet el. A projektben

2021 végére megnyílik a világ egyik legfigyelemreméltóbb kortárs épületének tartott Magyar Zene Háza, a parkrehabilitáció következő ütemében pedig megújul a park egykori történeti bejárata, a Rondó, új szakasszal bővül a városligeti promenád, valamint elkészül az új Néprajzi Múzeum és Magyar Zene Háza környezetének kertészeti kialakítása.

Emellett idén ősszel egyedi és látványos kiállítással nyílik meg a nagyközönség számára a Liget-projekt keretében megvalósuló új kulturális intézmény, a komáromi Csillagerőd is – sorolta.

2021 végén megnyílik a rangos nemzetközi díjakkal elismert Magyar Zene Háza
Fotó: Mohai Balázs

A vezérigazgató lapunk kérdésére arról is beszámolt, hogy

az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház is már jogerős, végrehajtható építési engedélyekkel rendelkezik,

a kivitelezést pedig gyakorlatilag azonnal meg lehet kezdeni, amennyiben politikai megállapodás születik Karácsony Gergely főpolgármester és a kormány között. Ezek a beruházások – hangsúlyozta – semmiféle zöldfelületi veszteséget nem jelentenének, ráadásul a projektnek köszönhetően hatvanról hatvanöt százalékra nő majd a Városliget zöldterülete. – Így a park zöldjének védelme nem lehet indok a három intézmény kivitelezésével szemben – mutatott rá.

A Liget Budapest-projekt évértékelő sajtótájékoztatóján részt vett Baán László is, aki Gyorgyevics Benedekhez hasonlóan reményét fejezte ki, hogy a három vitatott épületet, amelyeknek a főváros nem támogatja a megvalósítását, szintén sikerül majd megépíteni.

A projektért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy

a kormány továbbra is kitart Európa jelenleg legnagyobb kulturális fejlesztése, viszont azon kijelentése mellett is, hogy a munkálatok mindaddig nem indulhatnak el, amíg nem sikerül megegyezni a budapesti városvezetéssel.

Baán László megjegyezte, hogy a Liget-projekt teljes körű megvalósulása a nemzet és Budapest érdekében is egyaránt fontos, így ennek a célnak az érdekében szívesen készek tárgyalni a fővárossal, de ha kell, akár türelemmel várakoznak is.

Tavaly decemberben átadásra került a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert is
Fotó: Városliget Zrt.

A Liget-projekt a történetének eddigi legsikeresebb évét zárta: a közönség tavaly év végén vehette birtokba a Városligeti Sportcentrumot és a két kilométeres futókört, a Mőcsényi Mihály botanikus kertet, továbbá egy újabb kutyás élménypark is megnyitotta kapuit. Ezt követően átadták a Dózsa Györgyi úti Múzeum mélygarázst is, amelynek felszínén a városligeti promenád várja a látogatókat. A korábban évtizedekig parkoló autók által elfoglalt, lebetonozott területen egy hangulatos sétányt hoztak létre, több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelülettel.

A megvalósult fejlesztések eddig már több mint másfél millió látogatót vonzottak.

2020-ban két kilométeres futókörrel gazdagodott a Városliget
Fotó: Városliget Zrt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.