Feljelentik hazánkat a momentumosok

Kezd összezárni az egyébként belháborút folytató ellenzékiek csoportosulása Gödön a Samsung-gyár speciális gazdasági övezetté nyilvánítása kapcsán kieső milliárdos adóbevétel miatt.

2020. 04. 24. 19:34
null
Cseh Katalin (balra) és Donáth Anna Fotó: Mátrai Dávid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Momentum feljelenti hazánkat Brüsszelben zöldpolitikai okokat és a demokrácia szétverését emlegetve. A párt adja a polgármestert a húszezres Duna menti városban. Balogh Csabát az MSZP-n kívül minden ellenzéki párt támogatta az önkormányzati választásokon. Azóta azonban a fiatalember szövetségesei szerint kimutatta a foga fehérjét, támogatói fel is jelentették az ellenzéki pártvezéreknél, mondván: sem emberileg, sem szakmailag nem alkalmas a város vezetésére. A Momentum azonban kitart mellette, pedig a járvány kitörése után, az ölébe hullott korlátlan hatalommal élve saját fő támogatójának, a Demokratikus Koalíciónak is kirúgta az emberét az egyik önkormányzati cég éléről.

Gödön a legnagyobb adózó a Samsung-gyár, amely évente milliárdos adóbevételt fizet az önkormányzatnak. A belháború pedig azonnal háttérbe szorult, miután kormánydöntéssel speciális gazdasági övezetbe sorolták a gyárat, és a megyei önkormányzat illetékességi körébe osztották az adókkal együtt. A döntést követően általános döbbenetről számoltak be lapunknak azok, akik az önkormányzattal, vagy az ellenzéki pártokkal valamilyen kapcsolatban állnak a városban. Mint megfogalmazták, a zsákmányon marakodók hirtelen rádöbbentek, hogy a remélt gazdasági haszon csorbul, már „csak” két és félmilliárd forintnyi bevétel felett bábáskodhat a várost markában tartó.

Cseh Katalin (balra) és Donáth Anna
Fotó: Mátrai Dávid

Ezek után Balogh Csaba polgármester a Facebook-oldalán bejelentette: „Az Európai Unióhoz fordulunk, hogy megvédjük Gödöt! Szeretnénk, ha Európában is tudnák, a járványra hivatkozva Magyarországon egy tollvonással elvehették városunk adóbevételeinek egyharmadát és területének ötödét, ahová hatalmas vegyipari gyártóüzem építését tervezik, a környezet egyértelmű károsításával. Mindezt anélkül, hogy abba a helyieknek bármilyen beleszólása lehet. Donáth Anna és Cseh Katalin, európai parlamenti képviselők az igazságügyi biztoshoz, Didier Reyndershez, és az Európai Bizottság átláthatóságért felelős alelnökéhez, Vera Jourovához fordulnak Göd ügyének kivizsgálása érdekében. Emellett az Európai Bizottsághoz is fordulunk azzal a kéréssel, hogy vizsgálják meg a Samsungnak nyújtott állami támogatás jogszerűségét.”

Azt nem tudni, honnan veszi a Momentum, hogy a beruházás – amit évek óta előkészítenek – „egyértelműen környezetkárosító”, azt azonban fel sem fogták a pártban, hogy 2500 új munkahely megteremtését veszélyeztetik az uniós támadással.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.