Felkészült a rendőrség a kijárási korlátozások ellenőrzésére

A vendéglátóhelyeken magánrendezvényt sem lehet tartani, bírság jár a jogsértésért.

Végh Attila
2020. 11. 11. 9:54
null
Fotók: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilenc budapesti éjszakai bárnak akkor is be kellene zárnia két hétre, ha nem szigorodnának a járványügyi korlátozások, mert szabályszegéseket követtek el, amelyekért milliós bírság is vár az üzemeltetőkre. A november 11-től hatályos rendelkezések szerint zártkörű rendezvényt sem lehet megtartani a kereskedelmi egységekben, de a magántulajdonú ingatlanban is csak tíz fő tartózkodhat egyszerre. A rendőrségnek joga van ahhoz, hogy jelzés esetén ellenőrizze, hányan tartózkodnak egy ingatlanban.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint a kijárási korlátozásokat a lehető legdifferenciáltabb módon, de kivételes szigorúsággal fogja kezelni a rendőrség. Előre figyelmeztetik a lakosságot, hogy aki este 20 óra és reggel 5 óra között az utcán tartózkodik, minden esetben tartsa magánál azt az igazolást, amely hitelt érdemlően bizonyítja, hogy a rendeletben foglalt kivételek hatálya alatt tartózkodik közterületen. Ilyen kivétel például a munkába járás, amelyet munkáltatói igazolással kell igazolni. A rendőrség ezt ellenőrizni fogja, és hamis igazolás vagy adatok esetén eljárást indít. Ha valakinek sürgősen, halaszthatatlan veszélyhelyzet miatt orvoshoz, kórházba, gyógyszertárba kell mennie, ezt is igazolnia kell a járőröknek.

A kijárási tilalom ideje alatt engedélyezett még a kutyasétáltatás is, de ezt csak lakcímkártyával igazolva, a lakása 500 méteres körzetében lehet megtenni. Aki az otthonától távol sétáltatja a kutyáját, azt már felelősségre vonják a szabályok megsértése miatt.

A korlátozások első éjszakáján a rendőrök már az ország összes megyéjében ellenőrizték a járvány elleni védekezés érdekében bevezetett legújabb intézkedések betartását. Ma hajnalban még csak figyelmeztettek a szabályok betartására, de este már nem fogadják el azt a védekezést, hogy valaki nem tudta pontosan, mikortól is lépnek életbe a kijárási korlátozások.

Fotó: Police.hu

Molnár Gábor biztonságtechnikai szakértő szerint a vírus első hullámának tapasztalatai azt mutatják, hogy a rendezvények tilalma és a kijárási korlátozások betartása körül lesz a legtöbb feladata a rendőrégnek. A szórakozóhelyeken magánrendezvényt sem lehet tartani, a szigorúan magántulajdonú ingatlanban is csak tíz fő tartózkodhat egyszerre. A rendőrség minden ilyen összejövetelre, csoportosulásra oda fog figyelni, hogy az emberek közötti kontaktusok csökkentésével lassítani lehessen a járvány terjedését. Minden egyes jogsértés kemény pénzbüntetést, eljárást von maga után.

Fotó: Police.hu

A kijárási és nyitvatartási korlátozások idején újból több kereskedelmi és vendéglátóipari egység marad hosszabb ideig zárva, ez a betörések megszaporodásához vezethet. A rendőrség ezért estétől hajnalig a kijárási korlátozások betartatása mellett megerősíti a járőrszolgálatot a bezárt üzletek környékén a bűncselekmények megakadályozása érdekében. A tolvajok ugyanakkor az este nyolc órától hajnalig tartó, kilencórás tilalmi időpontban nagyon könnyen belefuthatnak egy rendőri ellenőrzésbe is. Arra ugyanis mindenkinek számítania kell, hogy ebben az időszakban a rendőrök többször is megállíthatják és ellenőrizhetik a járművük és a benne tartózkodók iratait.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság múlt hét végi akciója során kilenc olyan vendéglátóipari üzlethelyiséget zárattak be 14-14 napra, ahol a tulajdonos, illetve az üzemeltető nem tartotta be a zárórára vonatkozó rendelkezéseket. A kijárási korlátozás megsértése miatt egy embert jelentettek fel.

A katonáink most nem háborúban fogják védeni a hazát

A katonákat is bevonják a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási tilalom fenntartásába – közölte Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

A kormányfő elmondta, Pintér Sándor belügyminiszterrel és Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel egyeztetett arról, hogy a hadsereget bevonják a kijárási tilalom és a közrend fenntartásába, illetve ott, ahol lehetséges, az egészségügynek nyújtanak segítséget.

Másik, témával kapcsolatos cikkünket ITT olvashatja tovább.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.