Felrúgják a régi egyezségeket

Sok baljós jel utal arra, hogy a kormánypárti polgármesterek igyekezete ellenére nehéznek ígérkezik a közös munka azokon a településeken, ahol a Fidesz–KDNP nem tudott többséget szerezni az önkormányzati választáson. A városok érdekében szükséges együttműködéseknek a balliberális oldal feneketlen étvágya lehet a gátja.

2019. 11. 15. 6:16
Polics József
Polics József Komlón erős kontroll alatt dolgozhat Fotó: Sóki Tamás Forrás: MTI/Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szolnokon, ahol az ellenzék 10-8-as többséget szerzett a közgyűlésben, szerdán volt az alakuló ülés. Szalay Ferenc Fidesz–KDNP-s polgármester lapunknak elmondta: bár az ülésen a munka normális mederben folyt, az előrevetít bizonyos problémákat, hogy a baloldali többség a 39 bizottsági helyből 28-at megtartott magának, és csak tizenegyet engedett át a Fidesz–KDNP-nek, amit abszurdnak tart.

– A balliberális oldal régi egyezséget rúgott fel azzal is, hogy az ellenőrzési bizottság vezetését magához vonta, saját magát akarja ellenőrizni, ahol többséget is alakított ki. A tíz képviselő közül mindenki elnök vagy alelnök, mely pozíciók magasabb tiszteletdíjjal járnak. Egy biztos, mindenki elismeri, hogy Szolnok sokat fejlődött, a város jó irányba halad, és ezt nem szabad veszélyeztetni – hangsúlyozta Szolnok első embere.

Megszakadtak az egyeztetések, nem sikerült megállapodni az alpolgármesteri tisztségekről és a bizottsági struktúráról Nagykanizsán, ahol a városi közgyűlésbe nyolc ellenzéki és hét kormánypárti politikus jutott be. Balogh László (Fidesz–KDNP) polgármester a Magyar Nemzetnek elmondta: amióta letette az esküjét, végzi a munkáját. Közben a háttérben már hét tárgyalás is volt, de ezek nem vezettek eredményre.

Polics József Komlón erős kontroll alatt dolgozhat
Fotó: MTI/Sóki Tamás

– A legnagyobb gondot az jelenti, hogy az ellenzék egyelőre nem támogatja, hogy saját oldali alpolgármester is segítse a munkámat. A magam részéről mindent megteszek a megegyezésért, bármikor készen állok a tárgyalások folytatására – hangsúlyozta Balogh László.

Komlón Polics József Fidesz–KDNP-s polgármester mellett négy kormánypárti és hét ellenzéki politikus foglal majd helyet a testületben. A városvezető abban bízik, hogy minden mandátumot szerzett képviselő az esküjének megfelelően dolgozik majd a település érdekében, és a város fejlesztését tartja szem előtt.

– A választópolgárok úgy döntöttek, hogy én vezessem tovább Komlót, ugyanakkor úgy határoztak, hogy a munkámat erős ellenzéki kontroll mellett folytassam. Bizakodásra ad okot, hogy akkor, amikor a képviselő-testületben kormánypárti többség volt, a döntések majdnem minden esetben teljes konszenzus mellett születtek, erre lehet építeni. Remélem, hogy az ellenzék, ahogy eddig, úgy ezután sem akarja majd politikai csatatérré tenni az önkormányzatot – mondta Polics József. Herczeg Zsolt, Mezőtúr Fidesz–KDNP-s polgármestere szintén arról beszélt, hogy a döntések 99 százalékát korábban is egyhangúan megszavazták, így a jövőben is tisztességes hozzáállásra számít az ellenzéki képviselők részéről. A testületben október 13-án patthelyzet alakult ki.

– Az ellenzéki képviselők is mindannyian úgy fogalmaztak, hogy nekik is Mezőtúr az első, remélem, így is dolgoznak majd.

Viták persze biztos lesznek, de abban bízom, hogy ezek előreviszik a közös munkát, és ennek a város látja a hasznát – emelte ki Herczeg Zsolt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.