Folytatódik a határokon átívelő nemzetegyesítést szolgáló munka

A Makovecz Program a 2020/2021-es tanévben ismét lehetőséget teremt a magyar oktatóknak és hallgatóknak arra, hogy részt vegyenek a határon túli, magyar nyelvű felsőoktatásban. A program keretösszege ebben a tanévben csaknem 330 millió forint – jelentette be Schanda Tamás.

Magyar Nemzet
Forrás: ITM2020. 08. 19. 16:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Makovecz Program célja a magyarországi felsőoktatási oktatók egyéves munkavállalásának támogatása a határon túli, magyar oktatási nyelvű képzést folytató felsőoktatási intézményekben, a külhoni magyar felsőoktatás minőségi fejlesztési és nemzetköziesítési folyamatainak elősegítése, valamint az értelmiségi-utánpótlás biztosítása.

A hallgatók a Makovecz Program időszakában legfeljebb öt hónap időtartamú részképzésekben vehetnek részt az intézményközi együttműködésekbe bekapcsolódott felsőoktatási intézményekben. A hallgatói ösztöndíjprogram támogatási keretösszege 179 millió forint 2020. szeptember 1.–2021. augusztus 31. között, az oktatói ösztöndíjprogramé pedig 148 millió forint. Legfeljebb harminc magyarországi oktató kiküldésére van lehetőség a kijelölt külhoni felsőoktatási intézményekbe.

A kijelölt intézetek – amelyek a hallgatói és az oktatói ösztöndíjprogramhoz is csatlakoztak – a következők: a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Partiumi Keresztény Egyetem, a Babes–Bolyai Tudományegyetem, a Selye János Egyetem, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara és a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola. Emellett a hallgatói ösztöndíjprogramhoz a fentieken felül a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet is csatlakozott.

További részletek IDE kattintva érhetőek el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.