Fontos, hogy a Covid–19-ből felgyógyultak vérplazmát adjanak

Szervezetten folyik a védekezés a pandémia ellen, a tesztelési kapacitást is folyamatosan bővítik.

Nagy Orsolya, Kincses Krisztina
2020. 11. 17. 13:25
MLLER Ceclia
Budapest, 2020. május 7. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én. MTI/kormany.hu/Botár Gergely Fotó: kormany.hu/Botár Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfrissebb pandémiás adatokat ismertetve Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján elmondta: 5203 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és 91-en hunytak el, akiknek a többsége idős, krónikus beteg volt, de egy fiatal, 25 éves is volt köztük. Szavai szerint az áldozatok csupán hét százalékának nem volt alapbetegsége. A tiszti főorvos arra is kitért, hogy a 27 EU-tagállam átlagában az egymillió főre vetített számok azt mutatják, hogy mind a fertőzöttek, mind az elhunytak számában Magyarország a középmezőnyben foglal helyet. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon is extrém terhelésnek van kitéve az egészségügyi ellátórendszer.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján

– Terv szerinti védekezés zajlik, most már az összes aktív intézményben ellátnak koronavírusos betegeket. Rendkívül fáradtak az egészségügyi dolgozók, rögzíteni kell a pihenőidejüket, hogy bírják a rájuk eső terhelést – fogalmazott a tiszti főorvos, aki azt is közölte: a gyógyultak száma folyamatosan növekszik, ez azért fontos, mert aki átesett a fertőzésen, annak a szervezete nagy valószínűséggel ellenanyagot termel, és vérplazmaadással tud segíteni a súlyos betegeken. Müller Cecília elmondta: az elmúlt 24 órában több mint 27 ezer PCR-vizsgálat történt, és a tesztelési kapacitást folyamatosan bővítik, így jelenleg már az Országos Vérellátó Szolgálat is hozzájárul a betegek diagnosztizálásához. A gyorstesztalapú vizsgálatot hat szűrőbusz mellett a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai, valamint mentősök és egészségügyi intézmények is végzik.

A koronavírus-járványnak a következő időszakban várható változásaival kapcsolatban Müller Cecília jelezte: a szennyvízvizsgálatok arra utalnak, hogy a 46. heti vizsgálat alapján Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron és Szolnokon emelkedett a szennyvízben a vírus örökítőanyagának jelenléte. Mint mondta, ebből egyértelműen látszik, hogy a következő napokban még számítani lehet pozitív esetekre.

A tiszti főorvos arról is beszámolt, hogy a Siófok Város Önkormányzatának Gondozási Központja nevű idősotthon 56 dolgozója közül tízen lettek pozitívak, a gondozottak közül pedig 44-en fertőződtek meg a koronavírussal. Többségüknek jó az állapota, egy főt kórházban ápolnak, hárman elhunytak. Az intézményben intenzívebb fertőtlenítő takarítást kell végezni, de ha szükségessé válik, a járványügyi bevetés segítségét is elrendelhetik.

Torba Attila alezredes arról tájékoztatott, hogy az egészségügyi rendszerre nehezedő többletfeladatok csökkentésére 1100 katona kezdte meg szolgálatát a kórházakban. Ennek részeként olyan feladatokat végeznek, amelyek egészségügyi szakképesítés nélkül is teljesíthetők. Arról is beszámolt, hogy a közrend fenntartását segítő honvédek az ország 56 településén kezdték meg szolgálatukat. A határzárak biztosításában eddig több mint 2300 katona vett részt, a katonai mentesítési csoportok pedig az oktatási, szociális és egészségügyi intézmények fertőtlenítését végzik.

– Az elmúlt 24 órában a rendőrség 293 személlyel szemben intézkedett a maszkviseléssel kapcsolatos szabálytalanságok miatt, az üzletek ellenőrzése során pedig három esetben döntöttek bezárás mellett – erről már Kiss Róbert alezredes beszélt. Közlése szerint az egyenruhások a kijárási tilalom megszegése miatt eddig összesen 3746 esetben intézkedtek, az elmúlt 24 órában pedig 336-an szegték meg ezt a tilalmat. 29 személy kutyasétáltatás közben hagyta el a megengedett lakóhelyéhez eső 500 métert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.