Fürjes: Karácsony inkább a Főkertet védje meg!

Budapest főpolgármestere a testével védené meg a Nemzeti Galéria helyét, ha – ahogy fogalmazott – jogszerűtlen engedéllyel indulna meg az intézmény felépítése. Fürjes Balázs államtitkár szerint erre nincs szükség, és sokadszor mondja el, hogy a Ligetben valójában a korábbinál nagyobb lesz a zöldfelület.

Kerékgyártó György
2020. 12. 01. 11:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Ligetben nem kell harciasnak lenni. Nem épül meg a Nemzeti Galéria, amíg nem támogatja a városvezetés, vagy közvetlenül a választók. Megígértük, megtartjuk” – üzente Karácsony Gergely főpolgármesternek Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára.

A Liget miatt aggódik, közben beáldozza a Főkertet – Fotó: MTI/archív

Az üzenet előzménye, hogy november 30-án Karácsony Gergely nyilatkozott a Very Important Planet című, a Párbeszéd hatókörébe tartozó portálnak. Az interjúban a régi lemezt sikerült újra lejátszania arról, hogy a kormány által szorgalmazott és már javában zajló Liget projekt tönkreteszi ezt a kedvelt közparkot. A főpolgármester haragját közvetlenül az váltotta ki, hogy véleménye szerint a „kormányhivatal jogsértő módon kiadta az építési engedély módosítását a Nemzeti Galériára”. A nyilatkozatban hozzáteszi, ha az engedély jogeszerűtlen, akkor akár a sajtát testével is hajlandó megvédeni a Városligetet.

A tervek módosításával kapcsolatos felvetésre Fürjes Balázs így válaszolt a Twitteren:

„A Nemzeti Galéria kiviteli tervei, nemzetközi tervpályázat alapján, elkészültek. A rég kiadott építési engedélyt módosítani kellett. A Nemzeti Galéria a régi PeCsa és egy ipari csarnok helyén épülne – összességében kisebb területen. A Liget programot úgy terveztük, hogy ha megvalósul, több és jobb minőségű zöld lesz a Ligetben. Sajnálom, hogy a Városháza elzárkózik a szakmai párbeszéd és a kompromisszum elől.”

Előkerült viszont egy másik ügy is. Karácsony Gergely egy hete jelentette be, hogy hat fővárosi céget a német eredetű, úgynevezett Stadtwerke mintájára össze kívánnak vonni. A zöldpolitikát támogató erők nem, Fürjes Balázs viszont felfigyelt arra, hogy ezek között van a nagy múltú Főkert is. Az államtitkár már korábban üzent a főpolgármesternek, hogy a Főkert beolvasztását legalább meg kellene gondolni, most a Twitteren megtette újra.

„Kérjük a főpolgármestert, inkább a zöld Budapest garanciáját jelentő fővárosi kertészetet, a Főkertet védje meg a testével” – írta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.