Gulyás Gergely: Márciusban és áprilisban lehetséges a részleges nyitás

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint azok az országok, ahol nyitás volt, bajba kerültek, ezért fokozatosságra van szükség.

Csekő-Végh
2021. 02. 05. 11:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A szakemberek véleménye meghatározó, de az is fontos, hogy a kormány az állampolgárok többsége által támogatott döntéseket hozzon, hiszen a védekezés sikeressége az ő együttműködésüknek is köszönhető – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón. Kifejtette: a február 15-i héten online konzultációt fognak indítani a nyitás lehetőségeiről. Emlékeztetett, hogy most stagnál a járvány, noha korábban már úgy tűnt, lefelé tartó ágba került. Ennek az egyik oka, hogy a vírusmutációk gyorsabban terjednek, mint amit megszoktunk. A Miniszterelnökséget vezető miniszter reményét fejezte ki, hogy a harmadik hullám elkerülhető lesz, de kifejtette, hogy ötven százalékkal gyorsabban terjed a mutáns vírus.

Gulyás Gergely elmondta: azok az országok, ahol nyitás volt, bajba kerültek, ezért fokozatosságra van szükség. Március elsejétől, majd április elsejétől lehet részleges nyitás.

Az oltási helyzet kapcsán Gulyás Gergely elmondta, hogy jó esélyünk van, hogy lényegesen több embert oltsunk be, mint az EU más országaiban februárban és márciusban, mivel szerződésünk van kínai és orosz vakcinákra. Arról is beszélt, hogy a regisztráció alapján folytatódik az oltás. Az oltási rendben a legveszélyeztetettebb betegek és az idősek kerülnek sorra, utánuk a hatvan év alattiak. A miniszter beszélt a gazdaság újraindítási terv elfogadásáról, majd kiemelte, hogy a foglalkoztatottság szintjét fenn kell tartani. Eredményesek voltak a kormány lépései, sikerült megvédeni a munkahelyeket, négy és fél millióan dolgoznak, ami azt mutatja, hogy a válságkezelésnek nem kell feltétlenül a munkahelyek elvesztésével együtt járnia. Emlékeztetett: a baloldal válságkezelése idején 12 százalékos munkanélküliség is volt, most ez az adat csak négy százalék. – Ez a baloldali és konzervatív válságkezelés közti különbség – húzta alá. Hangsúlyozta, hogy

előfinanszírozásra állnak át a vendéglátóipari egységek válságfinanszírozásában, így nem várható elmaradás a bérek kifizetésében.

Arra is emlékeztetett, hogy a kormány megkezdi a 13. havi nyugdíj visszaépítését, februárban kapják meg az első részletet a nyugdíjasok. Az otthonfelújítási program is fontos része a gazdaság újraindításának. Elmondta, hogy 2022. január elsejétől bevezetik a fiatalok szja-mentességét. – Június 30-ig fennáll a hitelmoratórium – emlékeztetett Gulyás Gergely. Azt is elmondta, hogy Magyarország az EU költségvetésén keresztül jelentős forrásokhoz jut, ezek járnak hazánknak a piacaink megnyitása miatt. Ezeknek a felhasználása kiemelten fontos. Február 15-én jelenhetnek meg az első pályázatok, mert a kormánynak az a célja, hogy ezermilliárd forint fölötti összeg a gazdagságba áramoljon ebből. A miniszter megemlítette az újraindítási gyorskölcsön lehetőségét, ami tízmillió forintig maximum háromszázalékos kamattal vehető fel.

Gulyás Gergely a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, hogy az ellenzék vakcinaellenes támadásának egy célja van, a politikai haszonszerzés. Az ellenzéki pártok bizalmatlanságot keltenek olyan vakcinákkal szemben, amelyeket a világon már több helyen teszteltek, és oltanak velük.

– Felelős kormánynak felelőtlen ellenzéke van, amely emberéletekkel játszik

– jelentette ki a miniszter.

– Elképzelhetetlen, hogy az orvosok megtagadják a tesztelt vakcinák beadását, az orvosi kamarával együttműködik a kormány, az orvosok felelősségteljes magatartása elvárt, a kamara javaslatait követve történhet meg az oltás – hangsúlyozta. – A kínai vakcina esetében már a délvidéki, vajdasági magyarok is megkapták ezt a vakcinát, s védettséget szereztek, mellékhatások nélkül. Az orosz vakcinát a német sajtó is elismeri, hatékony, összetett, nincs ok ezek hatékonyságában kételkedni – fűzte hozzá.

– A hatvan év feletti krónikus betegeknek a vakcinát a háziorvosok adják be, rendelőben, járóbeteg ellátásban és kórházban is lehetőség lesz az oltásra – tájékoztatott Gulyás Gergely. – Lesz elég vakcina, ezekkel naponta akár félmillió embert is be tudnak oltani Magyarországon. A háziorvosnak kell megítélnie, hogy egy egészséges, 85 éves, vagy egy fiatalabb, de rosszabb egészségi állapotú idős állampolgár beoltását választja. – Fokozatosan haladunk az idősektől a fiatalabbak felé, ezen a héten a 82 év felettiek kapnak vakcinát, március 15-re a hatvan év felettiek is megkapják az oltást, ezzel a legjobban átoltott ország lehetünk – tudatta a miniszter.

 

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: három és fél millió ember oltása segíthetne a nyájimmunitás eléréséhez. Arra is emlékeztetett, hogy mintegy hat hónap az immunitás időtartama a fertőzésből való gyógyulás után. A miniszter arról is beszélt, hogy a leendő olimpikonokat és edzőiket soron kívül beoltják. Mintegy kilencszáz oltóanyagot biztosítanak nekik. Gulyás Gergely megerősítette azt is, hogy lesznek Európa-bajnoki futballmérkőzések a nyáron hazánkban.

Gulyás Gergely az oltási rendről elmondta, hogy krónikus megbetegedésnek számít az idült reumás szívbetegség, isémiás szívbetegség, keringési betegségek, tüdőbetegség, daganatos megbetegedések és a cukorbetegség, valamint ebbe a veszélyeztetett csoportba tartoznak a szervtranszplantáción átesett betegek. A miniszter hozzátette, hogy az orvosokra kell bízni, milyen súllyal veszik figyelembe az egyes okokat az oltásnál.

Az AstraZeneca vakcinája kapcsán a miniszter elmondta, hogy akár már a hét végén érkezhet is belőle egy szállítmány, és ha a hatóság megadja a hozzájárulást, akkor egyből megkezdik az oltást az oltóanyaggal. – A Szputnyik V vakcinával való oltás az általános szabályok szerint indulhat el – mondta Gulyás Gergely. Hangsúlyozta: ez a vakcina érdemben nem különbözik a Pfizer oltóanyagától.

– Az uniós csomagon kívüli vakcinák engedélyezése teljesen szabályszerű, egyetlen ellenőrzési hivatalt és hatóságot sem hagy ki a kormány – szögezte le. Kiemelte: garanciális szabályok vannak a biztonságosan engedélyezett vakcina felhasználására is.

Gyurcsány Ferenc feleségnek kormányzati tanácsairól szólva közölte: Dobrev Klárának férje kormányzása idején kellett volna tanácsokat adnia, hogy megakadályozza a jogtipró kormányzati intézkedéseket.

Semmi sem jogosítja fel, hogy miniszterelnöki székre vágyjon, ez az ország összeomlását jelentené.

– Az oltási kapacitás szempontjából képes az ország egy nap 512 ezer embert is beoltani, egy hétvége alatt másfél milliós lehet ez a szám, biztonságosan, orvosi felügyelettel – erősítette meg Gulyás Gergely, aki szerint ebben csak a vakcina mennyisége a bizonytalansági tényező, a kormánynak viszont az a célja, hogy március 15-ig ezt is megoldja.

– Minden olyan oltóanyagot beszereznek, és a polgárok rendelkezésére bocsátanak, ami alkalmas a járvány megelőzésére – ígérte a miniszter. Kiemelte: a vakcinák választása egyéni döntés kérdése.

Kínából két és fél millió ember oltására alkalmas oltóanyagot rendelt az ország, májusig megérkezik minden szállítmány.

– Az üzemi étkezdékkel kapcsolatosan egyetért a kormány a nyitvatartással, az embereknek dolgozniuk kell, napközben normális körülmények között enni is kell a dolgozóknak. Ellenőrizni kell azonban, hogy ezek valóban az előírt módon működjenek, és ne étteremként – reagált az ezzel kapcsolatos sajtóhírekre Gulyás.

Az oltást igazoló plasztikkártyákról elmondta: azok a védettséget igazolják, nem az oltottságot. A betegségből felépültek is védettnek minősülnek hat hónapig. Karanténkötelezettsége nem lesz a védetteknek a határátlépésnél, az EU közös szabályokat alkot erről.

Kérdésre válaszolva kijelentette: a politikusok családtagjainak vagyonnyilatkozataival kapcsolatban a kormány szerint a legszigorúbb európai szabályok érvényesek Magyarországra, ha bárhol bármilyen gyanú merül fel, azonnal eljárást, vizsgálatot indítanak az erre hivatott szervek. – Rogán Antal esetében jelenleg nincs ilyen gyanú, emiatt nincs eljárás sem – tette hozzá.

– Az orvosi kamarával egyeztet a kormány a szabad orvosválasztásról – mondta el Gulyás Gergely az orvosi béremeléshez fűződő új jogszabályok kapcsán. Megjegyezte: az a személyes véleménye, hogy a szülés esetében indokolt a különbségtétel. Elmondta, hogy

speciális szabályokat lenne érdemes a szülészekre vonatkozóan elfogadni.

Közölte azt is: a megemelt bér már január elsejétől jár az orvosoknak.

– Még nem zárult le a vizsgálat a gyöngyösi baloldali polgármester soron kívüli beoltásáról – mondta a miniszter, és hozzátette, hogy egyszerre bizalmatlanságot kelteni az oltás ellen, majd jogellenesen soron kívül beoltatni magát valakinek nem tekinthető etikusnak.

A magyar egészségügyi ellátás kockázatközösség alapú, a dolgozó emberek befizetik a járulékot, így tartják fenn a rendszert. Kérdés az is, ugyanúgy kapjon-e orvosi ellátást, aki nem fizet egy fillért sem. Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: a sürgősségi ellátás természetesen jár, de helyes megkövetelni a járulék befizetését. – A járulékot nem fizetők többsége amúgy feltehetően külföldön él – jegyezte meg a miniszter.

A techcégek elleni jogi lépésekre vonatkozó kérdésre reagálva kifejtette, hogy globális és európai vita is folyik a közösségi médiával kapcsolatban. Az állami autoritás hiányát mutatja, hogy nem az állam, hanem globális gigacégek kontrollálják a véleményeket.

– Elfogadhatatlan, nem fér bele egyetlen demokráciába sem, hogy egy neki nem tetsző oldalt felfüggesszen bárki is – szögezte le a miniszter.

A klasszikus szabadságelvek vezérlik ebben a kormányt: ilyet Magyarországon, a magyar szabadságjogok történelmi hagyományai szerint nem lehessen tenni.

Az ukrán helyzetről szólva Gulyás elmondta: a kormány véleménye, hogy amíg Ukrajna nem rendezi a magyar nemzetiségi kisebbség ügyét, addig semmi esélye sincs sem a jobb kormányközi kapcsolatok kialakítására, sem az Európai Unióhoz való csatlakozásra.

– A járvány miatt összeomlás szélén álló portugál egészségügyet kérés esetén akár lélegeztetőgépekkel is tudja segíteni Magyarország – tájékoztatott Gulyás Gergely.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.