Gulyás Márton, a forradalmi események rendezője

A héten Gulyás Márton kotyogta ki a Facebookon egyértelmű célzattal, hogy készített egy dokumentumfilmet a FreeSZFE mozgalomról, amelyet a Youtube-csatornáján akart bemutatni, a hallgatók azonban a személyiségi jogokra hivatkozva elálltak annak közölhetőségétől. Csernai Mihály, az SZFE hallgatói önkormányzatának egykori elnöke töredelmes Facebook-vallomásban vállalt villámhárító szerepet, írásából azonban kiderült: Gulyás Márton nem minden hátsó szándék nélkül lihegett annyira az SZFE-s hallgatók nyakában – írja a PestiSrácok.hu.

Forrás: pestisracok.hu2021. 03. 29. 8:52
null
Budapest, 2020. szeptember 6. Résztvevõ a Színház- és Filmmûvészeti Egyetem (SZFE) Szentkirályi utcai épületénél az SZFE és a Parlament között szervezett élõláncon 2020. szeptember 6-án. Élõlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élõlánc tagjai kézrõl kézre adták azt a chartát, amelyet délelõtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttmûködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Partizán a közösségi oldalán arról adott hírt, hogy a FreeSZFE nevű mozgalom döntést hozott, miszerint nem járulnak hozzá a videó közléséhez. Hozzátették, hogy ez a döntés őket (a Partizánt) semmiben nem kellene, hogy megakadályozza, mert alkotói autonómiájukba belefér, hogy a FreeSZFE kérése ellenére is közreadják az alkotást. Ám remélik, mégis lesznek olyan jó fejek, hogy a Partizán nézőire bízzák ezt a roppant súlyos erkölcsi döntést.

A Partizán bejegyzésére a FreeSZFE-s diákok is reagáltak, arra hívva fel Gulyás Márton figyelmét, hogy mint mozgalomnak ugyan nincs joguk – mint fogalmaznak – egy művészi alkotást betiltani, ugyanakkor a filmben szereplő magánszemélyeknek igenis van beleszólásuk, hogy részt akarnak-e venni a partizánkodásban, márpedig a szereplők beleegyező nyilatkozatainak jelentős része még hiányzik – olvasható a PestiSrácok.hu-n.

A problémás helyzet mélyebb megértését aztán Csernai Mihály szombati Facebook-bejegyzése segítette, aki az egyetem hallgatói önkormányzatának egykori elnöke. Nyilatkozatában felidézi, hogy még tavaly augusztusban ő kötött szerződést a Partizán brigádjával a HÖK nevében, vállalva a „joglemondó” nyilatkozatok begyűjtését. „Tettemet az inspirálta, hogy az – akkor még csak tervben lévő – egyetemfoglalás előtt a diáklázadások dokumentálásának fontosságára hívták fel a közösség figyelmét. A Partizánnal való szerződés apropója tehát az volt, hogy ők felajánlották, hogy az ún. akció-munkacsoport megalakulásán és ötletelő estjeinek rögzítésén keresztül egy kiemelt szereplőket követő dokumentumfilmben mutatják be az egyetemfoglalás egy történetét” – fogalmazott Csernai.

Csernai Mihály ezzel elárulta, hogy az SZFE-s diáklázadásnak komoly forgatókönyve volt, hiszen már augusztusban tervezték, hogy beköltöznek az egyetem épületébe, azaz, ahogy a baloldali forradalmi szakzsargonból ezt már jól ismerjük, „okjupálják”, ahogyan tették ezt az elmúlt években különböző politikai tüntetések szabadcsapatai Budapest különböző szegleteivel a Városligettől kezdve az Oktogonig bezárólag. És az is kiderül a volt HÖK-elnök szavaiból, hogy a fiatalság nyakában ott lihegett Gulyás Márton és az ő Partizán című műsora. Gulyás Mártonról és köréről pedig közismert, hogy otthonosan mozog a baloldali aknamunkában, a tüntetések szervezésében és lebonyolításában, jogsegélyezésben, hiszen egész hálózat épült ki a hasonló, valójában politikai indíttatású megmozdulások koordinálását és menedzselését segítendő. Az is egyértelmű, hogy Gulyás Márton a kormánybuktatás lehetőségét vélte felfedezni a FreeSZFE mozgalmának a tiltakozóhullámában, nyilván ezért tartotta fontosnak dokumentaristaként megörökíteni a lázadást.

A forradalmi események rendezője tehát Gulyás Márton, Csernai Mihály pedig időközben mellékszereplővé vált a történetben, egy szomorú mellékszállal, amelyben magára vállalta az egész Partizán–FreeSZFE-kálvária felelősségét. Monológjában elismerte, hogy nem volt kellő felhatalmazása, rosszul mérte föl helyét és szerepét, hibázott, hogy nem kommunikálta kellően a Partizán stábjának a jelenlétét. Amellett ugyanakkor tisztességesen kiállt, hogy a hallgatók személyiségi jogait a kialakult helyzetben is tiszteletben kell tartani.

Borítókép: Résztvevő a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Szentkirályi utcai épületénél az SZFE és a Parlament között szervezett élőláncon (MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.