Gyarapodó jobbikosok, stabil hozamok a szocialistáknál

Minden országgyűlési képviselő és nemzetiségi szószóló leadta a január 31-i határidőig a vagyonnyilatkozatát. A bevallási kötelezettségnek a köztársasági elnök is eleget tett. A legnagyobb arányban a jobbikos és a független képviselők gyarapodtak, eladósodottsága pedig a Karácsony-párti Tordai Bencének nőtt leginkább. A legtöbb honatya vagyoni helyzete nem változott jelentősen.

Munkatársainktól
2021. 02. 01. 7:46
null
Budapest, 2020. október 6. Az Országgyűlés plenáris ülése 2020. október 6-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem történt jelentős változás Orbán Viktor miniszterelnök vagyoni helyzetében 2019-hez viszonyítva. A miniszterelnök a 2002-ben, a feleségével közösen felvett húszmillió forintnyi jelzáloghitele tavaly valamivel több mint 1,3 millió forinttal csökkent, és mára már csak közel 900 ezer forint törlesztenivalója maradt Orbán Viktornak. Érdekesség, hogy a kormányfő a gyermekei közül már csak Flórával él egy háztartásban, a tavalyi vagyonnyilatkozatában ugyanis még Orbán Róza is szerepelt.

 

Kevés változott a fideszes képviselők vagyoni helyzetében

 

Az Országgyűlés elnökének vagyoni helyzete szintén alig változott 2019-hez képest. Tavaly év végén Kövér Lászlónak még kicsivel több mint 5,3 millió forint megtakarítása volt életbiztosításokban, de ezen a címen 2020-ban már nem tüntetett föl semmit vagyonnyilatkozatában. Pénzintézeti megtakarítása pedig egy év alatt három és fél millió forintról hárommillióra csökkent.

Rogán Antal vagyoni helyzetében viszont jelentősebb változásnak tekinthető, hogy a politikus takarékbetétben elhelyezett megtakarításai több mint tízmillió forinttal, 822 millióról 809,4 millióra csökkentek.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője tavaly találmány hasznosítási díj jogcímen 157,8 millió forint jövedelemre is szert tett. Emellett Rogán Antalnak, továbbra is 18,2 millió forint magánszeméllyel szemben fennálló tartozása volt. A politikus vagyonnyilatkozatából az is kiderült, hogy újból megnősült.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csakúgy, mint 2019-ben, 2020 végén is részben értékpapírokban és biztosítási eszközalapokban tartotta a pénzét, amelyeknek az értéke alig több mint 360 ezer, illetve százezer forinttal emelkedett 2,613 millió, illetve 941 ezer forintra. Ezzel ellentétes utat járt be a politikus banki megtakarítása, amely alig valamivel több mint 5,8 millió forintról 222 ezerre csökkent. A miniszter továbbra is harmincmillió forinttal tartozik saját szüleinek.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke vagyoni helyzetében fontos változás tavaly óta, hogy miniszteri fizetése havi bruttó 1,639 millió forintról havi bruttó 1,979 forintra emelkedett. Emellett kétmillió forinttal, hétmillióra nőtt a készpénzállománya. Míg 2019 év végén másfél millió forint, más szerződés alapján fennálló pénzkövetelése volt, addig 2020 év végére ez már hárommillió forintra emelkedett. A miniszterelnök-helyettes továbbra is felerészben tulajdonosa két II. kerületi – egy 42 és egy 123 négyzetméteres – lakásnak. Emellett haszonélvezője egy Balatonfenyvesen található 102 négyzetméteres üdülőnek, amely egy 524 négyzetméteres telken helyezkedik el. A korábbiakhoz hasonlóan értékesebb ingóságként a korábban ajándékba kapott antik bútorokat jelölte meg Semjén Zsolt.

Közel százmilliót fialtak Gyurcsány értékpapírjai

 

Gyurcsány Ferencnek meglehetősen jól fialt az értékpapír megtakarítása, amely egy év alatt 734 millióról közel 823 millió forintra nőtt. A 89 millió forintos tavalyi növekmény még a 2019 és 2020 között elkönyvelt, 75 millió forintos gyarapodásnál is jóval több.

A DK elnöke számláján jelenleg csak 2,5 millió forint van a tavalyi 3,7 milliós összeghez képest. A vagyonnyilatkozat szerint a baloldal vezérének valamelyest nőtt a banki hitele, amely egyik évről a másikra 56-ról 58 millió forintra emelkedett. Gyurcsány korábbi, 150 millió forintos értékpapír fedezetű hitele közel a másfélszeresére – 214 millióra – duzzadt. 2020-ban az Altus sem hozott olyan jól a konyhára: míg 2019-ben 238, 2020-ban a DK-s pártvezér 55 milliót vehetett ki a cégből osztalékként. Gépjármű továbbra sincs a nevén.

Gyurcsány Ferenc értékpapír-megtakarításai 89 millió forinttal nőttek Fotó: MTI/Kovács Tamás

Vadai Ágnes vagyonnyilatkozatában továbbra is egy XIII. kerületi 77 négyzetméteres lakás, a nagyobb értékű ingóságai között pedig egy herendi porcelánszett, valamint néhány festmény szerepel. Nem elhanyagolható viszont, hogy a DK alelnökének 2018-ban nulla, 2019-ben 9,7, tavaly pedig 16,5 millió forinttal gyarapodott a bankszámlája, ráadásul a készpénze is 4,1-ről 5,5 millió forintra emelkedett. Emellett Vadai a nyugdíjpénztári megtakarítását is fél millió forinttal növelte.

Varju Lászlónak sem változott érdemben a vagyoni helyzete a tavalyi nyilatkozatában foglaltakhoz képest, jelenleg is hat cégben van anyagi érdekeltsége. A DK képviselőjének 5,5 millió forintnyi pénzkövetelése van, és közel másfél millió forintnyi értékpapír-megtakarítással is bír. Varju nevén továbbra is csupán egy ingatlan van: a mágocsi családi ház tulajdonjogának egy részét 2016-ban örökölte meg. Nem történt jelentős változás Hajdu László DK-s honatya vagyonnyilatkozatában sem tavalyhoz képest. A XV. kerület korábbi polgármestere felerészben tulajdonosa egy 140 négyzetméteres budapesti, valamint egy 725 négyzetméteres Nagykovácsiban található ingatlannak, továbbá 2018-ban vásárolt egy Skoda Rapid személygépkocsit is. A takarékbetétben elhelyezett megtakarításának az összege viszont 19-ről 22 millió forintra emelkedett.

Érdi Családi házzal gyarapodtak Bőszék

A Gyurcsányék frakcióját erősítő Bősz Anett pénzügyeit illetően viszont történtek változások.

A Magyar Liberális Párt elnöke – aki tavaly Csőzik Lászlóhoz, Érd baloldali polgármesteréhez ment férjhez – 2020 folyamán a településen 48,8 millió forintért vásárolt egy 176 négyzetméteres családi házat.

A nyilatkozat arra enged következtetni, hogy a politikusnak sikerült kifizetnie a diákhitelét, most pedig a Fundamentával szemben törleszti a tartozását. A vagyonnyilatkozatból továbbá kiderült, hogy a pártelnök már nem óraadó a Budapesti Corvinus Egyetemen, amely tevékenységért korábban bruttó 180 ezer forintot kapott az intézménytől.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke több pécsi ingatlanban meglévő tulajdonrésze mellé megszerezte egy 154 négyzetméteres pécsi családi ház felének is a tulajdonosi jogait. Tóth emellett egy közel háromezer négyzetméteres erdő felét birtokolja Nagykozáriban, van egy hárommillió forint névértékű életbiztosítása, a más szerződés alapján fennálló pénzkövetelése pedig a 2019-es hétmillióról 2020-ban 7,7 millióra emelkedett.

A háromgyermekes szocialista társelnök tavaly nyáron tízmillió forint otthonteremtési támogatást kért és kapott a magyar államtól,

és továbbra is egy Volkswagen Saran gépkocsit bérel. Az MSZP női társelnöke, Kunhalmi Ágnes tulajdonosa egy XIII. kerületi, 57 négyzetméteres lakóháznak, ebben nincs változás a tavalyi vagyonnyilatkozatához képest, mint ahogy abban sem, hogy egy 2018-ban vásárolt Opel Astra tulajdonosa. A szocialista politikusnak a 2019-ben fennálló két és fél millió forintos, pénzintézettel szembeni tartozása sem változott, 2020-ra vonatkozóan is ugyanekkora összeget tüntetett fel a dokumentumban.

Stabil hozamok a szocialistáknál

Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója évek óta tulajdonosa több fővárosi, balatoni és más vidéki ingatlannak. Bevallása szerint egy ingatlant bérbe is ad, amelyből havi százezer forint jövedelme származik. Érdekesség, hogy a korábbi évek vagyonnyilatkozatában Molnár egy 2017-ben vásárolt Volkswagen Arteon gépkocsit tüntetett fel tulajdonaként, ám ezt a nagyjából tízmillió forint értékű járművet tavaly egy 1500-as Zsigulira cserélte.

Szembetűnő az is, hogy a szocialisták budapesti elnökének pénzintézeti számlakövetelése a 2019-es egymillió-kilencszázezer forintról 2020-ra tízmillió-nyolcszázezer forintra emelkedett.

A szocialista Bangóné Borbély Ildikónak továbbra sincs ingatlan a tulajdonában, bár az előző évben még azt írta, hogy 2023-ig törleszt egy OTP lakáskölcsönt. Ez a tétel azonban a 2020-as vagyonnyilatkozatában már nem szerepel, és a korábban felvett autóvásárlási hitelének terheit sem kell már viselnie. A baloldali politikusnak csupán egy Toyota Avensis típusú gépjármű van a birtokában. Míg 2019-ben nem rendelkezett megtakarítással, tavaly azonban már hárommillió forintja volt készpénzben.

Miközben Molnár Gyula, az MSZP országgyűlési képviselője megvált a XI. kerületi társasházban lévő száz négyzetméteres lakásától, egyedüli tulajdonosa lett egy szintén újbudai, 160 négyzetméteres családi háznak, illetve vásárolt egy negyven négyzetméteres garázst is a kerületben. A szocialista politikusnak továbbra is egy 2017-ben vásárolt Volkswagen Tiguan gépkocsi van a nevén, és jelentős értékpapírban elhelyezett megtakarítása van: részvényeket 12,3 millió, míg kötvényeket 14,1 millió forint értékben birtokol. Előbbi 900 ezer forinttal, míg utóbbi 1,9 millió forinttal gyarapodott az előző évhez képest. Takarékbetétben elhelyezett megtakarításai 2,4 millióról 5,8 millió forintra nőttek. Pénzintézetek felé tavalyelőtt még 1,1 millió forintos tartozása volt, tavaly ilyen viszont már nem szerepelt a bevallásában.

Tóth Csaba szocialista honatya közel 14 millió forintos vagyongyarapodása elsősorban a különböző részvényeinek, kötvényeinek és más befektetéseinek az értékében realizálódott. Idén nagyjából 236 millió forintot tesznek ki az említett befektetések, ami nagyjából 14 millió forintos növekményt jelent tavaly óta. Tóthnak emellett van 22 millió forint pénzintézeti számlakövetelése is.

A politikus továbbra is részben vagy egészében tulajdonosa számos fővárosi és vidéki ingatlannak, amelyek között társasház, családi ház és telephely is van. Tóth továbbra is őrzi a 86,65 százalékos tulajdonrészét a Tigris–1993 Kft. nevű cégében.

Eladósodó Tordai

Bár Szabó Tímea, a Karácsony-párt társelnöke továbbra is tulajdonosa egy 72, illetve egy 86 négyzetméteres III. kerületi lakásnak, a legfrissebb nyilatkozatában már nem szerepel egyik ingatlanja bérbeadásból származó 180 ezer forintos havi jövedelme. Ahogyan a 2016-ban vásárolt Citroën C4 típusú személyautója sem. Szabó a hitelintézettel szembeni tartozását 8,3 millió forintról 7,3 millióra csökkentette, magánszemélyekkel szembeni négymilliós tartozása megszűnt.

Tordai Bence vagyonnyilatkozatában az egyik érdekes változás, hogy míg a tavalyi adatok szerint a Párbeszéd Platform Kft. ügyvezetője volt, és ötven százalékban tulajdonolta is a céget, ez idei nyilatkozatában már nem szerepel. Eközben a Karácsony-párt frakcióvezető-helyettesének az adóssága is jelentősen nőtt: magánszemélyekkel szembeni tartozása a tavalyi 1,3 millióról 6,15 millió forintra emelkedett.

A korábbi nyilatkozatában még nem szerepelt egy jelentősebb hitelintézettel szembeni tartozása sem, ami a 2020-as évben 9,385 millió forintra rúgott, adóstársként pedig csaknem húszmillió forinttal tartozik. Ugyanakkor míg Tordai tavalyi bevallásában 1,5 millió forint pénzintézeti számlakövetelés volt feltüntetve, ez a legújabb dokumentumban már nem szerepel. A képviselő továbbra is egyharmad részben tulajdonosa egy 130 négyzetméteres lakóháznak a II. kerületben, illetve Magyarnándoron van egy 60 négyzetméteres háza, amelynek ötven százalékban tulajdonosa.

Tordai Bencének jelentősen nőttek a tartozásai Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Burány Sándor, a Karácsony-párt frakciójában ülő MSZP-s képviselő vagyoni helyzete lényegileg nem változott: továbbra is egy 170 négyzetméter alapterületű kispesti családi ház egyedüli tulajdonosa. Pénzintézetekkel szembeni tartozása egy év alatt 7,8 millióról 6,4 millióra apadt, s 2,7 millió forintról egymillióra mérsékelte a magánszemélyekkel szembeni tartozását. Vagyonnyilatkozatában az előző évekhez hasonlóan frakció bérleményként van feltüntetve egy Toyota C-HR típusú gépkocsi, amelyet jelenleg is használ.

Ungár Péter, az LMP parlamenti képviselőjének a határidő előtt nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozatából egyebek mellett kiderül: 2020-ban az volt a legnagyobb kiadása, hogy Toyota J12 Land Cruiser autóját egy hibrid RAV4-re váltotta. A 2020-as évben jócskán növelte megtakarítását: számlakövetelését ötvenmillió forintról 99 millióra növelte 2019 óta. Ezen kívül a bankszámláján 18 millió forint, illetve közel kilencmillió forintnak megfelelő deviza van. Ungár Péter változatlanul 17 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a Pió–21 Kft.-ben, emellett kilencvenszázalékos tulajdonrésze van az Azonnali Média Kft.-ben, és 45 százalékos a Kő a Mezőn Nonprofit Kft.-ben. A politikus céges érdekeltségeit korábban 15 milliárd forint értékűre taksálták.

Az LMP frakcióvezető-helyettese, Demeter Márta szembeötlően növelte hitelállományát: egy húszmilliós hitelintézettel szembeni tartozása jelent meg a legújabb vagyonnyilatkozatában. A képviselő ingatlanvagyona továbbra is egy 49 négyzetméteres társasházi lakás, amelynek kiadásáért a korábbiakhoz hasonlóan bruttó 170 ezer forintos jövedelemhez jut havonta. Tavalyi vagyonnyilatkozatában volt feltüntetve először 1,64 millió forintnyi takarékbetétben elhelyezett megtakarítása, amely a legfrissebb dokumentum szerint jelenleg 3,8 millió forint.

Nőtt a jobbikosok megtakarítása

Jakab Péter, a Jobbik elnöke tavaly óta nulláról 4,1 millió forintra növelte a készpénzállományát,

ezenfelül továbbra is ötvenszázalékos tulajdonos abban a miskolci 106 négyzetméteres lakásban, melyet 2017-ben vásároltak. A Jobbik miniszterelnök-jelöltjének nincs autója vagy más ingósága. Hiteltartozását valamelyest csökkentette: a tavalyi tízmillió forintos adósság mára kilencre apadt. Érdekesség, hogy Jakab vagyonnyilatkozatában az sem szerepel, hogy mi a civil foglalkozása, mellyel kapcsolatban a képviselőknek azt is jelölniük kell, hogy szüneteltetik vagy politikusként is gyakorolják-e azt. Az Országgyűléstől kapott juttatásból három irodát bérel.

Z. Kárpát Dániel nagyjából hárommillió forinttal növelte az általa birtokolt befektetési papírok és takarékbetét értékét, amelyek jelenleg nagyjából 12 millió forintot tesznek ki. A Jobbik alelnöke nevén viszont nincsen ingatlan vagy személygépjármű. Z. Kárpát három irodát is bérel Óbudán, ezek költségét az Országgyűlés finanszírozza.

Kilencmillió forintnyi állampapírt vásárolt tavaly óta Dúró Dóra.

A Mi Hazánk elnökhelyettese továbbra is egy budaörsi ingatlan tulajdonosa ötven százalékban, továbbá egy családi Citroen gépkocsi szerepel a vagyonnyilatkozatában. A korábbi nyilatkozatához hasonlóan az egykori jobbikos jelentősebb vagyontárgyként jelölte meg a kétezres példányszámú könyvgyűjteményét.

 

Hadházy Ajándéka

Hadházy Ákos visszafizette a hiteltartozása felét, így a tavalyi 22 millió forint helyett idén már csak 11 millió forint adóssága van.

A független képviselő eladta az egyik tulajdonában lévő szekszárdi ingatlanát is, de állítása szerint a tulajdoni lapon ezt még nem vezették át. Hadházy továbbra is ügyvezető a családi cégben, de a tulajdoni érdekeltség aránya 35-ről 25 százalékra csökkent. Megtartotta az ötezer négyzetméteres szőlőjét, ahogyan másik szekszárdi lakását is. A 2018-ban szerzett, 140 négyzetméteres ingatlanban továbbra is ötvenszázalékos tulajdona van.

Érdekesség, hogy Hadházy Ákos az ajándékozás résznél tüntette fel azokat a bírságokat, melyeket Kövér László házelnök szabott ki rá tavaly.

Ebből az 5,2 milliós büntetést nevesítette, mert a többi összeg nem haladta meg a bevallásköteles mértéket. A képviselő arra utalhatott az ajándék rubrika bejelölésével, hogy a botrányos akciói után nem maga fizette be a büntetést, hanem követőitől kalapozta össze a kirótt összeget.

Hadházy Ákos ajándékként tüntette fel a bírságára összekalapozott összeget

A jelentős ingatlanvagyonnal rendelkező, Jobbikból kilépett, független képviselő, Varga-Damm Andrea egy újabb családi házban szerzett tulajdonjogot. Egy 1900 négyzetméteres telken fekvő ingatlan nyolcadrésze lett az övé Nagyradán, ahol egyébként már korábban is birtokolt egy nagy területű gazdasági épületet és házat. A képviselőnő megvált egy második kerületi házától, így továbbra is nyolc ingatlan van a nevén. Jaguarja mellé Varga-Damm tavaly beszerzett egy Suzuki S-Cross terepjárót is, az előbbihez hasonlóan ezt a gépkocsit is lízingeli. Az autókért jelenleg ötmillió forinttal tartozik hitelintézetek felé.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.