Gyárfás: Nincs mit beismernem!

A várakozásoknak megfelelően Gyárfás Tamás a Fővárosi Törvényszék tegnapi perelőkészítő ülésén nem ismerte be Fenyő János meggyilkoltatását, így februárban megkezdődik a bizonyítási eljárás. Póta Péter bíró a vádlott kihallgatásával folytatja majd a büntetőeljárást; egyébként ő tárgyalja a Fenyő-merénylet perújítását is, ahol Portik Tamás megbízói szerepét vizsgálja majd.

Magyar Nemzet
2019. 11. 13. 10:54
null
Az ügyészség szerint a vádlott egy elszámolási vita miatt rendelte meg a vállalkozó kivégzését Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nincs mit beismernem! – jelentette ki Póta Péter bíró kérdésére a Fővárosi Törvényszék tegnapi perelőkészítő ülésén a Fenyő-gyilkosság ügyében felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberöléssel megvádolt Gyárfás Tamás sportvezető. Minderre azután került sor, hogy a vádhatóság egyik képviselője, Csicsák Zoltán ügyész ismertette a vádat. Csicsák mellett Németh Gergő ügyész képviseli a Fővárosi Főügyészséget a perben.

Fenyő János médiavállalkozót 1998. február 11-én lőtte le Budapesten a Margit utcában Jozef Rohác (a szlovák maffia bérgyilkosa), aki az emiatt is kiszabott jogerős életfogytiglani szabadságvesztését tölti. A Fővárosi Főügyészség azzal vádolja Gyárfás Tamást, hogy 1997 szeptemberében ő bízta meg előbb Tasnádi Péter, majd az azóta már más ügyekben jogerősen elítélt Portik Tamást Fenyő János megölésével, és Portik meg is szervezte a gyilkosságot. Portik ellen is folyamatban van perújítási eljárás, melyet eljárásjogi okokból nem egyesíthetnek a Gyárfás ellen folyó eljárással, ám azt ugyancsak a bírói körökben rendkívül alaposnak és felkészültnek leírt Póta Péter fogja tárgyalni.

A vád lényege szerint Fenyő és Gyárfás között az 1990-es évek elején üzleti, elszámolási viták, hatalmi harc robbant ki az RTV Újság és a Nap TV miatt. Perek indultak, nyilvánosan fenyegették egymást a felek. Fenyő terhelő adatokat próbált gyűjteni Gyárfásról és lejárató cikkeket íratott róla a Népszavában. Az ügyészség szerint emiatt Gyárfás Tamás elhatározta, hogy megöleti riválisát. Előbb Tasnádi Pétert bízta meg azzal, hogy 12 millió forintért végezzen Fenyő Jánossal. Tasnádi ebből hatmilliót meg is kapott, de nem teljesítette a megbízást, ezután fordult Gyárfás Portik Tamáshoz, hogy ölesse meg Fenyőt.

– A vádhatóság 52 tanúval, okiratokkal, szakértőkkel és a Portik és Gyárfás közti, Portik által rögzített hangfelvételekkel kívánja bizonyítani a vádlott bűnösségét – közölte Csicsák Zoltán ügyész, aki egyébként korábban több Portik ellen indult ügyben is képviselte a vádat.

Gyárfás Tamás nem járult hozzá, hogy hang- és képfelvétel készüljön róla a tárgyalóteremben, ám a folyosón készségesen állt a sajtó rendelkezésére. Mint azt a Magyar Nemzetnek elmondta, nem akarta, hogy a felesége, a gyerekei, az unokái bármikor is a vádlottak padján lássák, még ha ártatlanul is kell ott ülnie.

A vád ismertetése után Gyárfás Tamás előadta az előkészítő ülésre készített védekezését, amelynek lényege: az ügyészség feltételezése abszurd, az ő személyiségétől idegen az erőszak. Állítása szerint Fenyő Jánossal fennálló lényeges nézeteltérései pedig már több mint egy évvel a gyilkosság előtt, 1996. október 11-én lezárultak, amikor a választott bíróság a javára döntött. A következő évben, 1997. január 1-jétől teljes joggal újra a Nap TV készíthette a MTV reggeli műsorát. Ezt követően már nem foglalkoztak egymással, ­ügyvédeik révén a peres ügyeiket megegyezéssel lezárták. Kezet fogtak, békét kötöttek. Leszögezte: nem ismeri be bűnösségét, mert nincs mit beismernie. – Sem Portik Tamást, sem Tasnádi Pétert, sem senki mást nem bíztam meg gyilkossággal – fűzte hozzá. Gyárfás Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy Tasnádi Péter éveken át teljesen mást mondott a történtekről, az inkriminált hangfelvételekkel pedig Portik csapdát akart neki állítani.

Az összesen 551 perc hosszúságú, 2003–2004-ben készült felvételeken 3551 kihagyás, illetve számtalan nem érthető részlet van. Gyárfás Tamás szerint Portik többször is azzal a szándékkal kereste meg őt, hogy kicsikarja belőle, megbízást kapott tőle, hogy erőszakkal lépjen fel Fenyő János ellen. Törekvése sikertelen maradt. Gyárfás rávilágított arra is, hogy a hangfelvételek szerinte, mint ahogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) által felkért szakértő megállapította, manipuláltak. Gyárfás szerint ennek ellenére mégis őt igazolják a hanganyagok; állítása alátámasztásául a bíróságon részletet is idézett a felvételekből.

Az ügyészség szerint a vádlott egy elszámolási vita miatt rendelte meg a vállalkozó kivégzését
Fotó: Havran Zoltán

A sportvezető közölte: az iratismertetéskor megkapta az NNI-től Portik Tamás és Drobilich Gábor lehallgatott beszélgetéseinek a leiratát. A két férfi egykor az olajügyekben érintett Energol Rt.-ben igazgatótársak voltak. Portik Gyárfás Tamással kapcsolatban Drobilichot arról tájékoztatta: „Azt mondták, menjek el a napnak valamelyik szakában, és ijesszek rá, hogy én ezt tudom meg azt tudom. Tehát a lényeg, hogy menjek el hozzá, és az embernek állítsak csapdát.”

A 90-es évek alvilágának egyik erős embere, „katonája”, Jurányi Zsolt azt nyilatkozta egy lapnak: a maffiacsoportok, az orosz–ukrán maffiával egyeztetve, felosztották a gazdasági élet meghatározó szereplőit a 90-es évek végén, hogy ki kit és mivel fog megzsarolni. Jurányi szerint Gyárfáshoz is kijelölték a zsarolót, a védelem ezért indítványozta a volt maffiózó tanúkénti kihallgatását a perben.

Gyárfás arról is beszélt, hogy a nála feltűnt zsarolókat azért nem jelentette fel, mert általa ismert példákból úgy tapasztalta, hogy azért bosszút állnak. Azt is el akarta kerülni, hogy a neve egy ilyen szörnyű ügyben középpontba kerüljön. Attól is tartott, hogy a bejelentését a hatóság egyes képviselői ellene fordítják.

Zamecsnik Péter, a vádlott védője az ülésen indítványozta a tanúkénti meghallgatását mások mellett Pintér Dezsőnek, a TV2 volt elnökének, ­Németh Péternek, a Népszava volt főszerkesztőjének, Dézsy Zoltánnak, a Napkelte egykori munkatársának, Pallagi Ferencnek, a Blikk volt főszerkesztőjének. Tanúként hallgatná meg a védő Ihász Sándor volt fellebbviteli főügyészt is, akit bűnpártolással gyanúsítanak, miután Gyárfás átadta neki a vélhetően egyik zsarolója által összevágott hanganyag leiratát, és a volt főügyész nem továbbította azt a rendőrségnek, holott tudta, hogy a Fenyő-ügyben újranyitották a nyomozást.

Zamecsnik többek között a hangfelvételek kirekesztését is kérte a bizonyítékok közül, mondván, hogy a 2003–2004-ben hatályos törvények alapján azok nem fogadhatók el bizonyítékként. Ugyanakkor kihangsúlyozta, ha a bíróság ezt másként ítéli meg, akkor a felvételeken keresztül is igazolják védence ártatlanságát. A védelem ugyancsak indítványozta Tasnádi Péter egykori elmeorvosi vizsgálatának anyagát beemelni az ügybe. Az előkészítő ülésen részt vett Varga Károly Zoltán sértetti képviselő is Fenyő János hozzátartozóinak a megbízásából.

Miután a vádlott nem tett beismerő vallomást, a Fővárosi Törvényszék jövő februárban folytatja a tárgyalást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.