Győrött ismétlődik meg a bajai videós botrány

Beigazolódott a győri Fidesz gyanúja, miszerint emberek fenyegetésével és megtévesztésével választási csalást készített elő a január 26-i időközi választásra a DK, Jobbik, LMP, Momentum és MSZP.

Magyar Nemzet
2020. 01. 16. 9:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beigazolódott a győri Fidesz gyanúja, miszerint emberek fenyegetésével és megtévesztésével választási csalást készített elő a január 26-i időközi választásra a Pollreisz Balázs polgármesterjelöltet (kéünkön) támogató DK, Jobbik, LMP, Momentum és MSZP. Fekete Dávid, a helyi Fidesz elnöke, a város alpolgármestere már szombaton közölte, hogy tavaly novemberben az ellenzéki pártok által megbízott személyek szegény és hátrányos helyzetű embereket kerestek meg azzal, hogy egy videóban azt állítsák: arra kényszerítették őket, hogy vegyenek részt a választásokon, és szavazzanak arra, akire egyébként nem is szerettek volna. Az embereknek, akik között vannak szellemi fogyatékkal élők, írástudatlanok és olyanok, akik nem is győriek, néhány ezer forintot ajánlottak fel a szereplésért, de volt, akit munkahelyének elvesztésével fenyegettek meg – közölte.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Fekete Dávid már ekkor jelezte, hogy a videót az időközi választás előtt akarja nyilvánosságra hozni a baloldal, hogy ezzel manipulálják a választókat, ezáltal az eredményeket. Ez így is történt, „az ördög ügyvédje” blog Facebook-oldalán tegnap megjelent egy, a Fullánk.hu által készített videó, amelyben pontosan az látható, amiről a Fidesz győri elnöke beszélt.

Mindez kísértetiesen hasonlít a „bajai videó” néven elhíresült botrányra. 2013 októberében a Hvg.hu egy felvétellel állt elő, amelyet Itt a bizonyíték a csalásra: pénzért és tűzifáért szavaztak Baján címmel tettek közzé, a cikk bevezetőjében pedig egyebek között azt állították, „egyértelmű bizonyíték került elő arról, hogy szavazatvásárlás történt a bajai időközi választáson”. Mesterházy Attila, az MSZP akkori elnöke sajtótájékoztatón kürtölte világgá a felvételre hivatkozva, hogy a Fidesz csalást követett el, később azonban a rendőrség közölte, hogy a szóban forgó felvétel hamis, és azonosították a film szereplőit, köztük Kőrös Gusztáv solti cigány kisebbségi képviselőt, aki akkor még a DK tagja volt. Állítása szerint a film megrendelője Király György, a szocialisták sporttagozatának alelnöke volt, aki mindezt tagadta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.