Hazugságspirálba került a DK

Hazugságspirálba keveredtek és heves vagdalkozásba kezdtek Gyurcsány Ferencék a DK 2017-2018. évi gazdálkodását ellenőrző ÁSZ vizsgálat miatt, aminek eredménye heteken belül nyilvános lesz. Közben kiderült, hogy a párt százmilliós adósságából hetvennel éppen saját elnökének tartozik, és amiről nem tudni, hogy az az Altustól lassan három éve kapott, összesen 85 milliós kölcsön része-e. E gyakorlatról Gyurcsány korábban maga fogalmazott úgy, „az nem párt onnantól, hanem részvénytársaság”.

Bákonyi Ádám
2020. 04. 24. 18:24
null
Nem sikerül normálisnak maradni, és a részvénytársaság látszatát sem sikerült elkerülni Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A DK irodájának 2018-as leégésekor a párt alapítványának, az Új Köztársaságért Alapítványnak több dokumentuma is megsemmisült – állította váratlanul a Népszavának Sebián-Petrovszki László. A DK pártigazgatójának elővágásként értelmezhető szavai azért meglepőek, mert Gyurcsány Ferencék mindeddig egy szót sem szóltak erről, arról viszont igen, hogy a tűzvészben a párt gazdálkodására vonatkozó dokumentumok nagyobb része megsemmisült.

Mindez azzal függ össze, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) néhány héten belül nyilvánosságra hozza a DK 2017-2018- évi gazdálkodásáról szóló jelentését, amivel kapcsolatban a pártban a tűzesetre hivatkozva azt állították, hogy minden igyekezetük ellenére a szükséges bizonylatok, dokumentumok egy részét nem tudták pótolni. A jelentés nyilvánosságra hozatalának közeledtével Gyurcsányék most mégis azzal álltak elő, hogy a dokumentumok másolatai ott vannak az ÁSZ-nál, ami ráadásul meg akarja vonni tőlük az állami támogatást.

A számvevőszék azonban egyértelművé tette, hogy nem helyezték kilátásba a DK költségvetési támogatásának felfüggesztését, semmi ilyesmiről nem írtak a Gyurcsány Ferencnek megküldött jelentéstervezetben, ellenben a párt korábban nem adta át a gazdálkodására vonatkozó pénzügyi dokumentumokat. „Az Állami Számvevőszék a jelenleg ellenőrzés alatt lévő 2017-2018. évek tekintetében korábban kizárólag a 2018. április 8-i országgyűlési választást megelőző, 50 napos kampányidőszakra vonatkozóan végzett ellenőrzést a Demokratikus Koalíciónál. A jelenlegi ellenőrzésben érintett, összesen 730 napból tehát 680 napra vonatkozóan korábban nem adott át dokumentumokat a DK az Állami Számvevőszéknek” – írták közleményükben.

Közben viszont kiderült, hogy a DK százmilliós adóssággal küzd, amiből hetvennel éppen saját elnökének tartozik. Ezt maga Gyurcsány Ferenc ismerte el az ATV-ben miközben éppen pártállamisággal, politikai bosszú végrehajtásával vádolta az ÁSZT. Mindez azért is érdekes, mert Gyurcsány még 2014-ben a 24.hu azon kérdésére, hogy többet szánna-e pártjára, ha megtehetné, azt felelte, „a 2013-as év pénzügyi beszámolójából látszik, hogy nagyjából hatmillió forintot adtam a DK-nak. De muszáj normálisnak maradni, egy percig sem szabad azt az érzést kelteni, hogy a párt működésének az a feltétele, hogy a pártelnök hozza be időnként a támogatást. Onnantól a pártelnök nem kritizálható, nem leváltható. Az nem párt onnantól, hanem részvénytársaság, és azt nem szeretném”.

Nem sikerül normálisnak maradni, és a részvénytársaság látszatát sem sikerült elkerülni
Fotó: Katona Vanda

A DK éves pénzügyi beszámolóiból viszont az derül ki, hogy Gyurcsánynak nem sikerült „normálisnak maradnia”, 2018-ig ugyanis összesen mintegy 32 millió forintnyi adománnyal próbálta elkerülni a látszatát annak, hogy részvénytársaságként működtetné pártját, és leválthatatlanná kívánja tenni magát – az már csak érdekes egybeesés, hogy a harminc milliós adomány és a Gyurcsány által kölcsönzött hetven millió forint éppen kiteszi a DK százmilliós tartozását.

Felvetődik ugyanakkor a kérdés, hogy ez a kölcsön annak a 85 milliós kölcsönnek a része-e, amit Gyurcsány családi cége, az Altus lassan három éve adott a DK-nak, kamatra. Amikor 2018 januárban a Magyar Nemzet Bank piacfelügyeleti eljárást indított az Altus ellen a Czeglédy ­Csaba vezette Human Operator ­Zrt.-nek nyújtott hitelek miatt, Dobrev Klára a Facebookon váratlanul bevallotta, hogy az Altus a DK-nak is adott kölcsönt: 2017 májusában, júniusában, illetve szeptem­berében 20, 15, illetve 50, azaz összesen 85 millió forintot, kétszázalékos kamattal.

Bár a 2018-as kampány hivatalosan februárban kezdődött, az Altust akkor vezető Gyurcsányné azzal magyarázta a történteket, hogy kampányidőszakban a legtöbb párt hitelt vesz fel, ám ő, mint a DK tagja és szimpatizánsa, elengedhetetlennek tartja, hogy „a DK ebben a tekintetben se legyen kiszolgáltatva a mai hatalomnak”. Gyurcsányné azóta a DK hivatásos politikusa lett, a párt európai parlamenti-listavezetőjeként brüsszeli mandátumot szerzett, sőt nemrég az EP egyik alelnökévé is megválasztották.

Az ominózus hetven milliós összeg végül még egy szempontból érdekes. A legutóbbi vagyonnyilatkozata alapján felmerült 1,1 milliárdos homályból éppen hetven milliós forint sorsát Gyurcsány azzal magyarázta, hogy nehéz helyzetű családokat, civil szervezeteket, illetve pártját támogatta. Az ATV-ben tett beismerése alapján úgy tűnik, hogy a DK-n kívül aligha jutott a nehéz helyzetű családoknak, civil szervezetnek Gyurcsány adományából.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.