Hamarosan fény derül a DK zavaros pénzügyeire

Gyurcsány Ferencék hiába emlegetnek pártállamot, az ellenzék felszámolását, heteken belül hivatalosan is kiderül, hogy a DK 2017–2018. évre vonatkozó pénzügyi beszámolója megfelelt-e a törvényi előírásoknak. Az biztos, hogy párt korábban súlyos ellentmondásokba keveredett a beszámolójával kapcsolatban.

Bákonyi Ádám
2020. 04. 20. 18:16
GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2019. október 14. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke sajtótájékoztatót tart Az önkormányzati választások értékelése címmel a párt budapesti központi irodája sajtótermében 2019. október 14-én. A pártelnök úgy látja, az ellenzéki oldalon nincs alternatívája a legszélesebb körû együttmûködésnek. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás

Gyurcsány Ferencék hiába emlegetnek pártállamot, az ellenzék felszámolását, heteken belül hivatalosan is kiderül, hogy a DK 2017–2018. évre vonatkozó pénzügyi beszámolója megfelelt-e a törvényi előírásoknak. Az biztos, hogy párt korábban súlyos ellentmondásokba keveredett a beszámolójával kapcsolatban.

- Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) néhány héten belül nyilvánosságra hozza a Demokratikus Koalíció 2017-2018- évi gazdálkodásáról szóló jelentését – közölte a Magyar Nemzettel a szervezet kommunikációs vezetője. Horváth Bálint hangsúlyozta, az ellenőrzésről készült jelentéstervezetet az ÁSZ a törvényi előírásnak megfelelően észrevételezésre megküldte a párt elnökének, aki a jogszabályi előírásnak megfelelően észrevételt tett. – A jelentéstervezet nem nyilvános, az ellenőrzés törvényes lefolytatásáért felelős számvevőszéki vezető értékeli a DK észrevételeit – mondta Horváth Bálint.

Emlékezetes: a DK pártigazgatója, Sebián-Petrovszki László egy Facebook videóban szombaton arról beszélt, hogy a kormány korábban a koronavírus-járványra hivatkozva minden ellenzéki párt állami támogatásának felét elvette, a számvevőszék pedig duplán büntetné a DK-t. Szerinte a „pártállamian” működő ÁSZ olyan papírok eredeti példányait követeli, amelyek megsemmisültek a DK székházának másfél évvel ezelőtti tűzvészében, a másolatok ugyanakkor ott vannak a számvevőszéknél. Sebián-Petrovszki hangoztatta: az ÁSZ nem segíteni, hanem büntetni akar, erre utal ugyanis, hogy jelentésében nem tesz említést irodájuk leégéséről, és ezzel azt a látszatot kelti, hogy rossz szándékból nem mutatják be a kért iratokat. Szerinte a kormány, ha a járványt és a válságot nem is, de a demokrácia maradványait és az ellenzéket biztosan felszámolná.

A DK pártigazgatójának vádaskodása után érdemes felidézni a történteket és a tényeket. Az ÁSZ a vonatkozó törvényi előírások alapján, egységes eljárási szabályok szerint végzi hét párt, köztük a DK 2017–2018. évre vonatkozó ellenőrzését, amelynek gazdálkodásáról eddig is ellentmondásos hírek jelentek meg. A párt irodája 2018 novemberében ugyanis leégett, erre hivatkozva pedig Gyurcsány Ferencék maguk ismerték el, hogy minden igyekezetük ellenére a bizonylatok, dokumentumok egy részét nem tudták pótolni a tűz után. Molnár Csaba, a párt alelnöke akkor azt nyilatkozta, hogy csak a papír alapú iratok semmisültek meg, az elektronikus adathordozókban nem esett kár. Később viszont már azt közölték, hogy a digitálisan rögzített gazdálkodási adatok is eltűntek. Gyurcsányék hivatkozása ettől függetlenül is több sebből vérzett, kezdve azzal, hogy mivel egy számla legalább két fél számára készül, azok viszonylag könnyedén pótolhatók.

Említésre méltó, hogy az adózás rendjéről szóló törvény szerint az adatszolgáltatáshoz szükséges dokumentumokat a szervezet székhelyén kell tárolni, ha pedig azokat mégis más helyen őrzik, azt be kell jelenteni a NAV-nak. A tűz viszont a DK Teréz körúti irodájában ütött ki, nem a civil szervezetek névjegyzékében szereplő hivatalos székhelyükön, ami a Victor Hugo utcában van. Az csak hab a tortán, hogy a DK a Magyar Közlönyben már közzétette 2018-as beszámolóját. Ez alapján Gyurcsányék vagy nem mondanak igazat a megsemmisült iratokról, vagy ha mégis, akkor a közzétett beszámoló nem lehet hiteles a szükséges dokumentumok híján.

Sebián-Petrovszki László azon állításával kapcsolatban, miszerint az ÁSZ birtokában van a DK 2018-as gazdálkodására vonatkozó dokumentumok, azokat viszont nem veszi figyelembe, kijelenthető: a számvevőszék korábban valóban végzett ellenőrzést a pártnál a 2018-as országgyűlési választás kampánypénzeire vonatkozóan, ez ugyanakkor kizárólag az 50 napos kampányidőszakra vonatkozott, a most ellenőrzött 2017-2018. évek pedig összesen 730 napot fednek le.

Végezetül érdemes felidézni azt is, hogy DK gazdálkodását évek óta törvénysértések jellemzik. A párt könyvvezetése és gazdálkodása 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban sem felelt meg a törvényi előírásoknak. A 2018-as országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során az ÁSZ azt állapította meg, hogy a DK a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást nem szabályszerűen használta fel, Gyurcsány Ferencék a kampány során a számviteli, a párt- és a kampánytörvényt is megsértették.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.