Hatmilliós kormányzati támogatással jelenik meg az új zsidó hittankönyv

Az elmúlt tíz év közös munkája, hogy eljutottak a negyedik zsidó hittankönyv kiadásához – mondta Soltész Miklós.

Forrás: MTI2020. 10. 22. 20:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatmillió forinttal támogatta a kormány a zsidó hittankönyvsorozat újabb, a 4. osztályosoknak szóló kötetét – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön.

Soltész Miklós a nagykőrösi Rákóczi utcai zsinagógában tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, ha visszagondolnak az elmúlt tíz évre, felidézhetik: azt határozták el, hogy zsidó és keresztény felekezetein a társadalom szerves részeként minden olyan támogatást kapjanak meg, amely a hitet, a hitből fakadó erkölcsi szükségességet és a hagyományt segít megőrizni és továbbadni a gyerekeknek.

Az elmúlt tíz év közös munkája, hogy eljutottak a negyedik zsidó hittankönyv kiadásához, és támogatják az ötödik megjelenését is – fűzte hozzá.

Az államtitkár kitért arra, hogy

'56 évfordulója alkalmából meg kell emlékezni arról is, hogy a forradalom leverése után – mint már korábban is a magyar történelemben – megpróbálták a zsidó és keresztény embereket szembeállítani egymással azáltal, hogy az eseményeket zsidóellenesnek és antiszemitának bélyegezték.

Ennek az ellenkezőjére mutat rá a zsidó származású Szeles Erika története, aki tízes éveinek a közepén vett részt a forradalomban, majd a szovjet intervenció után beállt a vöröskereszthez embereket menteni, és november 7-én halálos lövést kapott. Az ő mártíromsága is a szabadságért folytatott közös küzdelem emléke – mondta Soltész Miklós.

Megemlítette az államtitkár Nickelsburg Lászlót, a Baross téri felkelőcsoport parancsnokát is, akit társai tisztelettel neveztek Zsidó Lacinak, és Szepesi Mártát, akit a forradalmárok szeretettel emlegettek Zsidó Mártaként. Fontos, hogy ne tagadjuk el közös hőseinket, és ne engedjük a szembeállítást

– hívta fel a figyelmet az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.