Hazai pályán is megelőzték Gyurcsányék az MSZP-t

Bár a Fidesz—KDNP az ötezer lélekszámnál nagyobb ellenzéki vezetésű településeken jellemzően elmaradt az országos átlagától, mindenütt a legerősebb párt lett. A legtöbb helyen a DK az MSZP, a Mi Hazánk és a Jobbik kárára tudott erősödni.

2019. 05. 29. 6:17
null
Még Szegeden is megkopott a szocialisták régi fénye Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több olyan ötezer főnél nagyobb lélekszámú településen is abszolút többséget szerzett a Fidesz az európai parlamenti választáson, amelyet ellenzéki polgármester vezet. A kormánypártok Hajdúdorogon (MSZP) 58,02, Polgáron (DK) 52,31, míg Devecseren (Mi Hazánk, korábban Jobbik) 55,61 százalékot értek el. A polgári oldal két helyen – Szentesen (MSZP) és Tapolcán (Jobbik) – kevesebb mint fél százalékra került az abszolút többségtől, több városban viszont alig haladta meg vagy el sem érte a 40 százalékot, érdekes, hogy ezek mindegyike élén MSZP-s polgármester áll. Kazincbarcikán 34,8, Tiszaújvárosban 36,91, míg Szegeden 40,76 százalékot kaptak a kormánypártok.

Az MSZP nemcsak országos átlagban szerepelt katasztrofálisan, hanem több olyan városban is, amelyet szocialista polgármester vezet. Szentesen 6,64 és Oroszlányban is csak 7,14 százalékot értek el. Ráadásul ezekkel az eredményekkel Oroszlányban negyedik, Szentesen pedig csak az ötödik erő lett az MSZP. A „saját” városok közül a szocialisták Szegeden, Salgótarjánban, Kazincbarcikán, Ajkán, Hajdúdorogon és Tiszaújvárosban léptek át a 10 százalékot, a csongrádi megyeszékhelyen a 20 százalékos szintet is megközelítették a 18,57 százalékkal. Önmagukhoz képest jól szerepeltek viszont a jobbikos vezetésű városokban: Törökszentmiklóson 10,56, Ózdon 15,69, míg Tapolcán 18,83 százalékot kaptak.

Még Szegeden is megkopott a szocialisták régi fénye
Fotó: Éberling András

A DK a legtöbb ellenzéki vezetésű településen 20 százalék körül vagy afölött teljesített, látható azonban, hogy a Gyurcsány-párt ott szerepelt gyengébben, ahol az MSZP életjelet mutatott. A DK Hajdúdorogon kapta a legkisebb támogatást, 7,05 százalékot, de az országos átlag (16,15 százalék) alatt maradtak Szegeden, Szentesen, Törökszentmiklóson és Tapolcán is. Hajdúdorogon és Szegeden az MSZP, Tapolcán a Jobbik mögött csípték meg a harmadik helyet. A Momentum a legtöbb vizsgált településen nem érte el az országos átlagot (9,87 százalék), ez alól Halásztelek (MSZP) és Szeged kivétel, utóbbi helyen kapták a legnagyobb támogatást, 12,92 százalékot. A liberális párt több helyen viszont egészen gyengén szerepelt, így Hajdúdorogon, Polgáron, Törökszentmiklóson az 5 százalékos küszöböt sem érték el, Ózdon és Devecseren pedig a választók kevesebb mint 4 százaléka támogatta őket.

A Mi Hazánk és a Jobbik szereplése is összefüggött, előbbi az utóbbi kárára erősödött. A Jobbik egyébként „saját” településein ért el 10 és 20 százalék közötti eredményt. A Mi Hazánk Devecseren (7,23 százalék) és Törökszentmiklóson (14,96 százalék) szerepelt jól, utóbbi eredmény arról árulkodik: a pártnak bejött az erődemonstráció.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.