Hazánk a határkerítéssel Ausztriát is védelmezi

Köszönet illeti a magyar kormányfőt, amiért a migrációs válság során megmutatta, milyen felelősségteljesen védi az Európai Unió szerződésének szellemében a külső határokat — mondta a miniszterelnök meghívására hazánkban járt Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, aki meggyőződését fejezte ki, hogy az európai ­uniós választások után a hazafias pártok erősödni fognak. Orbán Viktor kettejük közös sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy hazánk élt már szocialista gazdasági rendszerben, nem vált be, szeretnénk, ha Brüsszelben sem próbálkoznának ezzel.

Magyar Nemzet
2019. 05. 07. 6:05
null
Heinz-Christian Strache alkancellár szerint május 26-án legyőzhető a Merkel–Macron-féle modell Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország a déli határszakaszán Ausztria határát is védi – jelentette ki tegnap Orbán Viktor, miután tárgyalt Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével. A kormányfő arról is beszélt, hogy a magyar választókat sértő nyilatkozata miatt (a német politikus azt találta mondani, hogy a magyarok szavazatával nem kíván európai bizottsági elnök lenni) nem támogathatja a néppárti Manfred Webert az Európai Bizottság elnöki posztjára.

A miniszterelnök a közös nemzetközi sajtótájékoztatón azt mondta: Strachéra és a pártjára volt szükség ahhoz, hogy az osztrák álláspont bevándorlásellenessé változzon, és szimpátiával figyelje a magyar határvédelmet.

Heinz-Christian Strache alkancellár szerint május 26-án legyőzhető a Merkel–Macron-féle modell
Fotó: Kurucz Árpád

A baráti találkozón egyetértés volt abban is, hogy a keresztény kultúrának elsőbbséget kell adni országainkban, a nők tisztelete, a szólás- és vallásszabadság, valamint a választójog egyenlősége ugyanis csak a keresztény kultúrkörben tartható fenn – mondta Orbán Viktor. Szerinte az európai baloldal gazdasági kérdésekben szocializmust hirdetett meg, ami – mondta – adóemelésekkel, bürokrá­ciával és eladósodással jár együtt. – Magyarország élt már szocialista gazdasági rendszerben, nem vált be, szeretnénk, ha Brüsszelben sem próbálkoznának ezzel – jelentette ki.

A Fidesz néppárti (EPP) tagságáról szólva megerősítette: a Fidesz nem tudja elképzelni a helyét egy olyan EPP-ben, amelyben a bevándorláspárti erők vannak többségben, „ezért is kellett felfüggesztenünk a tagsági jogainkat, hogy megvárjuk, a választás után merre fordul a néppárt”.

A sajtótájékoztató végén Orbán Viktor közölte: számontartják, mely pártok és mely személyek álltak ki a magyarok mellett az európai baloldal által Magyarország ellen indított támadásokkor. Az FPÖ látványosan, egyértelműen kiállt Magyarország mellett, és „ezt mi nem fogjuk elfelejteni” – tette hozzá.

Az osztrák alkancellár arról beszélt, hogy nem centralizált, szövetségi állami jellegű, hanem föderális Európára van szükség, amely a keresztény értékeket tartja szem előtt és képes önmagát megvédeni. Heinz-Christian ­Strache szerint Európa jelenleg „súlyosan megosztott, mert zabolátlan határnyitás történt, terrorista merénylőket importáltak, ezért tehetetlenség és félelem alakult ki a lakosság körében”.

Európa nyugati részé­ben téves politikai folyamatok zajlanak, a felelőtlen Willkommenskultur ­miatt „lopakodó iszlamizáció és lakosságkiszorítás” zajlik – fogalmazott az osztrák alkancellár.

Strache meggyőződését fejezte ki, hogy az európai uniós választások után a hazafias pártok erősödni fognak, első ízben hazafias európai frakció is létrejöhet, és ez akár többséget alkothat.

A politikus azt hangoztatta, Németország után Ausztriának van a legtöbb leányvállalata Magyarországon, ezért fontos a kiszámítható és biztos beruházási légkör, a stabilitást pedig Orbán Viktor garantálja – emelte ki a politikus, aki köszönetet mondott a magyar kormányfőnek, amiért a migrációs válság során megmutatta, milyen felelősségteljesen védi az EU szerződésének szellemében a külső határokat.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az FPÖ-re szélsőjobboldali pártként utalnak, azt mondta, a politikai baloldal intoleráns a másként gondolkodókkal szemben, és mindent szélsőjobbnak minősítenek, ami nem balos. Az Osztrák Szabadságpárt nem szélsőséges, hanem jobbközép, jobboldali, és elutasítanak mindent, ami a fasizmushoz, a nemzeti szocializmushoz és az antiszemitizmushoz kötődik – mondta.

A Magyar Nemzet azon felvetésére, hogy míg nemzeti szinten az Osztrák Néppárt (ÖVP) együtt tud kormányozni a hazafias FPÖ-vel, addig ezt uniós szinten Sebastian Kurz kancellár elutasítja, Strache azt mondta, jogos, hogy ez a kettősség szemet szúr.

Egyetértettek abban, hogy a keresztény kultúrának elsőbbséget kell adni
Fotó: Kurucz Árpád

Úgy látja, Ausztriában az ÖVP több sikeres szabadságpárti témát átvett, és ennek köszönhető az együttműködésük.

– Ennek az együttműködésnek egyelőre Bécs a kísérleti terepe – összegezte az alkancellár, és újfent reményét fejezte ki, hogy az EP-választások után ez a kooperáció uniós szinten is megvalósulhat.

Van egy komoly veszély

Európának át kellene vennie az osztrák modellt, amelyben a jobbközép a jobboldallal működik együtt – jelentette ki Orbán Viktor a Kleine Zeitung című osztrák lapnak adott, tegnap megjelent interjúban. A miniszterelnök azt mondta: az európai eliteknek az a problémája, hogy nem hisznek a személy, a vezető személyiség erejében – mondta Orbán Viktor, aki az Európa jövőjével kapcsolatos kérdésnél arra hívta fel a figyelmet: ha most nem vigyázunk, akkor elválhat egymástól Nyugat- és Közép-Európa sorsa a migráció következményei miatt, hiszen azok a gyerekek – keresztények vagy muzulmánok –, akik most jönnek világra, 18 év múlva felnőttek lesznek, és a nyugatiak akkorra már nem olyanok lesznek, mint mi.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.