Hende Csaba: Az alkotmányos jogainkat nem fenyegeti veszély

A koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat alapján a kormány kizárólag a koronavírus járvány felszámolásával, a betegek gyógyításával, az egészségesek egészségének a megőrzésével, a gazdasági károk elhárításával összefüggő körben teheti meg a szükséges, és a céllal arányos intézkedéseket. Ez kötelessége is – mondta a Magyar Nemzetnek Hende Csaba, miután az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a kormánypárti képviselők szavazataival megteremtette az előterjesztés elfogadásának alkotmányos előfeltételét. A bizottság fideszes elnöke hangsúlyozta: ha a járványveszélyhelyzet elmúlik, megszűnik a különleges jogrend, addig pedig az Országgyűlés, és az Alkotmánybíróság is folyamatosan működik.

Bákonyi Ádám
2020. 03. 26. 18:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A parlamentben hétfőn tanúsított magatartása után az ellenzék most a törvényalkotási bizottságban sem támogatta, hogy az Országgyűlés elfogadhassa a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot. Hogyan értékeli a történteket?

– Az a legfontosabb, hogy a bizottság elvégezte a feladatát és az előterjesztésre vonatkozóan elfogadta az összegző jelentést, ezzel pedig megteremtette az alkotmányos lehetőségét annak, hogy az Országgyűlés hétfőn, a jelenlévő képviselők kétharmadával ezt a rendkívül fontos, valamennyiünk számára szó szerint életbevágó törvényt elfogadja.

– Mi lehet az oka annak, hogy az ellenzék annak ellenére sem támogatja az előterjesztést, ezzel együtt a kormány cselekvőképességének a növelését, hogy azzal az emberek döntő többsége egyetért? Mondhatni, hogy ez saját politikai érdeke is lenne.

– Nem tisztem, hogy az ellenzéki képviselők fejében forgó gondolatokat kitaláljam, azt viszont állíthatom, hogy az elutasításuk indokai tévesek és helytelenek. Ők egyfajta korlátlan felhatalmazásról, korlátlan hatalomról beszélnek, amiről viszont nem szól a törvény. Az alapján a kormány kizárólag a koronavírus járvány felszámolásával, a betegek gyógyításával, az egészségesek egészségének a megőrzésével, a gazdasági károk elhárításával összefüggő körben teheti meg a szükséges, és a céllal arányos intézkedéseket. Ez kötelessége is. Különleges idők különleges intézkedéseket kívánnak. Így olyan jogainkat gyakorolni, amik máskor természetesek, például hogy akkor és oda megyünk, ahová és amikor akarunk, hogy mások társaságában közterületeken tartózkodunk, vagy rendezvényeket látogatunk, most a legszigorúbban, éppen a saját érdekünkben tilosak. Ahhoz hogy a kormány ezeket az intézkedéseket idejében meg tudja hozni, továbbá hogy segítsen elkerülni a fenyegető, súlyos gazdasági válságot, különleges felhatalmazásra van szükség. A veszélyhelyzet során megalkotott rendeletek pedig ezt a célt, és csak ezt a célt szolgálják. Ami pedig az ellenzék által feszegetett határidő kérdését illeti: ez az állapot addig maradhat fenn, amíg a járványveszélyhelyzet fennáll. Amint ez elmúlik, természetesen megszűnik ez a fajta különleges jogrend. Fontos tudni: az Országgyűlés működik és bármikor dönthet úgy, hogy visszaveszi a gyeplőt, hogy nem teszi lehetővé a rendeleti kormányzást, azok hatályának meghosszabbítását. Nagyon fontos még, hogy a törvény értelmében az Alkotmánybíróság is folyamatosan működik, sőt kifejezetten kötelezi annak elnökét és főtitkárát, hogy a legrosszabbra is felkészülve, akár informatikai eszközök útján biztosítsa, hogy az Alkotmánybíróság működő és döntésképes maradjon. Az alkotmányos jogainkat tehát nem fenyegeti veszély, senki nem tesz szert semmiféle indokolatlan túlhatalomra.

– Mindezek alapján számít arra, hogy egyes ellenzéki képviselők, a pártérdek helyett a lelkiismeretükre hallgatva, az emberek érdekét szem előtt tartva mégis megszavazzák a törvényt?

– Ezt hétfőn meglátjuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.