Hétvégén is folytatódik az oltás az idősotthonokban

Magyarország csaknem tízmillió ember beoltására elegendő vakcinát rendelt meg, és tárgyal további gyártókkal is.

Veres László István
2021. 01. 08. 12:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az operatív törzs javaslatára a kormány február 1-jéig meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, így a maszkviselési kötelezettséget, az este nyolc és reggel öt óra közti kijárási tilalmat, és az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályt is – közölte az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Kiss Róbert alezredes.

Az előző 24 órában 2907 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, ezzel 337 743 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 115, többségében idős, krónikus beteg, a járvány áldozatainak száma így 10 440-re emelkedett. A legfiatalabb elhunyt 47, a legidősebb 97 éves volt, és krónikus alapbetegséggel is küzdöttek – számolt be az országos tiszti főorvos. Müller Cecília hozzátette, az aktív fertőzöttek száma négyezer fővel csökkent, jelenleg 140 854 fő, a gyógyultak száma pedig 186 449-re emelkedett. Jelenleg 5297 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 372-en szorulnak gépi lélegeztetésre.

Müller Cecília megdöbbentőnek nevezte a magukat beoltatók elleni gyűlölködő megnyilvánulásokat

A szakember jelezte, hogy a járvány az egész világon zajlik, a szomszédos országokban is tovább romlik a járványhelyzet, ezért volt fontos a védelmi intézkedések fennntartása. – Ez járványügyi érdek volt – hangsúlyozta.

Szólt arról is, hogy hetente kapunk oltóanyagot, ezért már több mint 42 ezer egészségügyi dolgozó szerezhette meg a SARS-CoV-2 elleni védettséget, és négy nagy létszámú idősotthonban is megkezdődött az oltás. Ez folytatódik a hétvégén is,

szombaton és vasárnap már a 150 főnél nagyobb létszámú szociális intézmények is sorra kerülnek.

Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy az elsők között beoltottak hamarosan már a második vakcinadózist is megkapják. Ismételten kérte, hogy mindenki regisztráljon a koronavirus.gov.hu honlapon az oltásra, amellyel nemcsak a saját, hanem a környezetünk és végső soron az egész társadalom egészségét is megvédhetjük.

Újságírói kérdésekre válaszolva Müller Cecília megdöbbentőnek nevezte a magukat beoltatók elleni gyűlölködő megnyilvánulásokat, és közölte, hogy hamarosan magának is beadatja a vakcinát. – A védőoltás beadását követően azt várjuk, hogy kialakuljon az immunválasz, ezért szerencsés kiiktatni azokat a tényezőket, amelyek az immunrendszert gyengíthetik – mondta, hozzátéve, hogy

az oltás beadását követően egy-két napig kerüljük az intenzív testmozgást, és ne fogyasszunk alkoholt.

– Magyarország összesen több mint 19 millió adag vakcinát rendelt meg, ebből a Pfizer–BioNTech-oltóanyag 3,3 millió, a Moderna 872 ezer, az AstraZeneca 3,27 millió, a Janssen 2,18 millió, a Curevac-vakcina pedig 250 ezer személy oltását biztosítja – mondta el a tiszti főorvos. Hozzátette, ezeken felül tárgyalásokat folytatnak más gyártókkal is, és amely terméket engedélyezik a gyógyszerhatóságok, azt be fogják szerezni. Kitért arra is, hogy a Pfizer cég a jövő kedden újabb 39 ezer fő részére elegendő vakcinát küld Magyarországra, a Moderna szállítása még nem konkrét, annak sem az időpontja, sem a mennyisége nem ismert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.