Hidvéghi Balázs: Egyelőre arra irányulnak az erőfeszítéseink, hogy az EPP-t erősítsük

A Hír TV Magyarország élőben című műsorának Hidvéghi Balázs, a Fidesz Európai Parlamenti képviselője volt a vendége.

Forrás: Hír TV2020. 01. 10. 14:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

- A liberális demokraták mind a három ügyben a másik oldalon vannak, bevándorláspártiak nem adnak elsőbbséget a hagyományos családmodellnek, és nem gondolják, hogy a nemzeti kultúrának elsőbbséget kéne adni. A kereszténydemokraták korábban azt gondolták, hogy a bevándorlásra nemet kell mondani, a hagyományos családmodellt védeni kell, és a nemzeti kultúrának elsőbbsége van, de ma nem ezt mondja az EPP, ebből a pozícióból elkezdett befelé mozdulni a liberális, baloldali irányba. Lassan ugyanazt mondja ezekben a kérdésekben, mint egyébként az ellenfeleink. Ezért veszít. Én szeretném, ha visszatérnénk oda, ahol korábban voltunk, de hogy visszatér-e az Európai Néppárt vagy sem, és mi ezt elő tudjuk segíteni vagy sem, egyáltalán akarják-e, hogy mi ebben közreműködjünk, vagy nem kérnek a mi együttműködésünkből, erre a kérdésre még nincsen válasz, de hamarosan lesz – mondta Orbán Viktor miniszterelnök évindító sajtótájékoztatóján.

- Nem volt egészen világos, hogy a miniszterelnök úr egy új európai konzervatív formációról beszélt, egy új kereszténydemokrata választásról vagy útról mint fennálló lehetőségről a Fidesz előtt, vagy az ECR, tehát az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselő csoportjához csatlakozna a Fidesz, ha a Néppártból távozik. Tehát mit jelent egészen pontosan ez a kereszténydemokrata választás vagy út? – tette fel a kérdést Földi-Kovács Andrea, műsorvezető.

- Hát ez egészen pontosan azt jelenti, hogy az Európai Néppárt, amelyik a döntő és domináns jobboldali erő továbbra is az európai politikai színtéren, az EPP-nek a Néppártnak kellene egy jobboldali, kereszténydemokrata fordulatot végrehajtania, erről szól igazából az előttünk álló időszaknak a fő kihívása, vagy ez maga a kihívás. Ebben a vitában ez egy nagyon komoly, hosszú távra kiható politikai vita, ebben vált a Fidesz, ha úgy tetszik főszereplővé, mert mi már a pártcsoporton belül is ezt a kritikát hangoztattuk az orientációval kapcsolatban, az értékek felvállalásával kapcsolatban, egyáltalán politikai bátorsággal kapcsolatban már szóvá tettük, és ennek a vitának az egyik fontos része volt ugye ez a felfüggesztési döntés, amit meghoztunk jó pár hónappal ezelőtt – hangsúlyozta Hidvéghi Balázs.

- Én azt gondolom, hogy a következő hónapok fogják eldönteni, hogy hogyan tovább, hogy aztán, ha nem maradunk az Európai Néppártban mert úgy ítéljük meg, hogy reménytelen ez a küzdelem az EPP keretein belül, akkor fogunk majd azzal foglalkozni, hogy egyébként hogyan tovább. Az ön által említett ECR az egy kisebb frakció az Európai Parlamentben, de majd meglátjuk, egyelőre szerintem még korai erről beszélni, hogy akkor mi lesz. Egyelőre arra irányulnak az erőfeszítéseink, hogy az EPP-t erősítsük meg a jobboldali politizálásban – mondta a Fidesz Európai Parlamenti képviselője.

A teljes beszélgetést IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.