Hogy emelt fővel járjunk őseink földjén

Az autonómia eléréséig biztosí­tani kell magyar nemzettársainknak a jogbiztonságot szülőföldjükön.

2020. 06. 03. 9:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Trianon után száz esztendővel itt vagyunk, egyre erősebben, minden korábbinál összetartóbban, sikeresen ellenállunk a megsemmisítésünkre törekvő erőknek – ezt üzente a Magyar Nemzetnek megküldött nyilatkozatában a Kisebbségi Jogvédő Intézet Johann Gottfried Herder német történetfilozófusnak, aki 1791-ben azt jósolta: a magyarok hamarosan eltűnnek a német, szláv, román tengerben. Az intézet ugyanakkor hozzátette, hogy a gyalázatos békediktátummal elveszített területeken élet-halál harcot folytatunk a jogállami kereteken belül, de nem adjuk fel soha!

– Minden erőszakos és békésebb kísérlet ellenére ma is több millió magyar él a szomszédos utódállamokban. Jövőjük csak azáltal biztosítható szülőföldjükön, ha megvalósul területükön is az európai gyakorlatnak megfelelő tényleges és teljes körű autonómia, személyi elvű, kulturális és területi önrendelkezés az adott országon belül – fejtette ki a Kisebbségi Jogvédő Intézet. Kiemelték, hogy Szlová­kiában, Ukrajnában és Romániában ennek még nincs meg a realitása, de addig nem lesz zavartalan társadalmi béke, politikai stabilitás és gazdasági prosperitás a Kárpát-medencében, sőt egész Közép-Európában, amíg van a magyaroknak is biztosítva kollektív jog, mint Európa szerencsésebb őshonos nemzeti közössé­geinek.

Rámutattak arra, hogy az autonómia eléréséig minden eszközzel biztosí­tani kell magyar nemzettársainknak az európai megélhetést és a jogbiztonságot szülőföldjükön. Ez utóbbi megvalósításán dolgozik nyolc éve fáradhatatlanul a Kisebb­ségi Jogvédő Intézet. A célkitűzésük, hogy a magyar ember emelt fővel járhasson ősei földjén, ne érhesse bántódás magyarsága miatt. Jelenleg 19 állandó jogsegélyszolgálati helyet működtetnek a Kárpát-medencében, több tucat peres eljárást támogatnak az elcsatolt területeken dolgozó ügyvédpartnereik segítségével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.