Idén kevesebb diák bukott meg

Megszülettek az érettségi eredményei. A rendkívüli helyzetben megrendezett vizsgákról Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azt mondta: a járvány ellenére nem sikerültek rosszabbul a vizsgák, mint máskor. A jegyek 3,61-es országos átlaga megfelel az elmúlt évek eredményeinek, ráadásul a szokásosnál kevesebben kaptak elégtelent.

Csókás Adrienn
2020. 07. 09. 14:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három nagy eredménye van a tanévnek: hogy a koronavírus-járvány ellenére egyetlen napra sem szünetelt az oktatás, hogy meg tudtuk szervezni az érettségit, a szakmai vizsgákat és a felvételit, illetve hogy sikeres tanévet tudtunk zárni – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Maruzsa Zoltán. A köznevelésért felelős államtitkár bejelentése szerint az idei érettségijegyek átlaga 3,61 lett, ami megfelel az elmúlt évek eredményének. 2013 és 2019 között ugyanis 3,57 és 3,71 között mozgott a jegyek átlaga. – Egyértelműen pozitív az eredmény, hiszen mások voltak a felkészülés körülményei – tette hozzá az államtitkár.

Maruzsa Zoltán kitért arra is, hogy a jegyek 0,89 százaléka lett elégtelen, ami jobb, mint az elmúlt években, hiszen 2013 és 2019 között egy és másfél százalék között alakultak a bukások az érettségin.

Emelt szinten a korábbi 66 százalék helyett most 60 százalékos lett az átlageredmény. Idén ugyanakkor jóval többen választották a nehezebb vizsgafajtát.

A tankönyvellátás kapcsán Maruzsa Zoltán emlékeztetett, hogy ősztől mindenkinek ingyenessé válnak a kiadványok. Ezzel összesen hétmilliárd forint marad a családok zsebében. Hozzátette: összesen 13,4 millió kötetet rendeltek az intézmények.

Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke megköszönte a fenntartók, intézményvezetők és pedagógusok munkáját, amiért zökkenőmentesen és fegyelmezetten sikerült lebonyolítani a vizsgákat. – Idén látszólag 30 ezer fővel vizsgáztak kevesebben, de ez nem a járvány miatti félelem miatt volt így, hanem azért, mert az előre hozott vizsgákat a pandémia miatt eleve nem szervezték meg. Ugyanakkor a korábbinál 26 százalékkal többen tettek emelt szintű érettségit – fogalmazott, kiemelve: nincs markáns eltérés a középszintű vizsgák eredményeiben.

Az idei érettségi több szempontból is különleges volt, hiszen a koronavírus-járvány miatt speciális biztonsági intézkedések mellett zajlott. A személyes találkozások csökkentése érdekében – néhány kivétellel – csak az írásbeli számonkéréseket tartották meg, szóbeli vizsgát csak néhány tárgyból, például testnevelésből vagy hittanból szerveztek.

Idén több könnyítéssel is élt a kormány: ezek közül a legfontosabb, hogy következmények nélkül visszaléphetett bárki, aki a saját vagy családja egészségének védelme érdekében nem akart részt venni. Ők ősszel újra próbálkozhatnak. Jól jártak a nyelvvizsgára pályázók is, mivel most kivételesen az érettségi egyik fele is elég volt a komplex középfokú bizonyítvány megszerzéséhez. Az engedmények ellenére a fiatalok nem éltek a visszalépés lehetőségével.

A 350 ezer vizsgaeseményre mintegy 420 ezer maszkot szállítottak ki a vizsgázóknak, továbbá 147 ezer tanári maszkot és ugyanennyi pár kesztyűt is kaptak az iskolák. Félliteres kézfertőtlenítő folyadékból húszezer flakont juttattak el a vizsgahelyszínekre, ezenkívül szülőktől és vállalkozásoktól is rengeteg felajánlást kaptak az érettségizők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.