Ismét elítélték a két tatabányai hajléktalan gyilkosát

A hajléktalanok agyonveréséért 15 évet kapott M. Apolló, most további még egy évet kapott hamis vád miatt.

2020. 05. 31. 13:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felnőtt kort még csak idén betöltő M. Apolló kétszeres gyilkost a minap a Tatabányai Járásbíróság előkészítő ülésen hamis vád bűntette miatt 1 év fiatalkorúak fogházbüntetésére ítélték. Ezzel már összesen 16 év szabadságvesztést rótt rá ki a bíróság.

A mostani ítélet előzménye, hogy a két hajléktalan megölése és kifosztása miatt 15 évre elítélt tatabányai fiatal a tárgyaláson 2018. május 17-én valótlanul azt állította, hogy a bűncselekményeket annak a személynek a felhívására és segítségével követte el, akit ő „Maciként” ismert. A vádlott valótlan vallomása szerint a „Maci” nevű férfi veréssel fenyegette, a cselekményeket ennek hatására, illetve együtt követték el. Ezt a vádlott a 2018. szeptember 7-én tartott tárgyaláson is fenntartotta.

A Tatabányai Törvényszék, majd a Győri Ítélőtábla az ítéletben megállapította, hogy a vádlott a terhére rótt bűncselekményeket egyedül követte el, annak nem volt elkövetője a „Maci”-ként megjelölt személy, akit a bíróság az eljárásban tanúként hallgatott ki.

Az előkészítő ülésen M. Apolló a bűncselekményt beismerte és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, ezért őt a bíróság 1 év fiatalkorúak fogházbüntetésére ítélte. Az ítélet jogerős.

Az akkor még csak 15 éves M. Apolló 2017-ben Tatabányán, a város különböző pontjain két hajléktalan is megtámadott és brutális kegyetlenséggel agyonverte őket. A Kékfény korabeli riportja szerint a boncorvosok is meghökkentek, amikor meglátták a tatabányai kettős gyilkosság áldozatait. A 15 éves fiú felismerhetetlenre vert két hajléktalant. Bár a tinédzser nagyon rossz körülmények között élt, kölcsönös gyűlölet jellemezte az anyjához fűződő viszonyát, és korábban voltak már zűrös ügyei, nincs racionális magyarázat a brutális támadásokra. Három éve, április 30-án kora reggel kapta a rendőrség a bejelentést, hogy a buszállomás közelében egy véres holttest fekszik. Még javában tartott a helyszíni szemle, amikor a város másik felében érkezett a következő bejelentés egy szintén agyonvert emberről. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságon hetven fős külön nyomozóegységet állítottak össze a két gyilkosság kivizsgálására.

„Mindkét helyszínen hajléktalan személy volt, mindkét személyt a mellkason és a fejrészen bántalmazták, mindkét személynek hiányzott a cipője. Ezek a körülmények abba az irányba vitték a nyomozást, hogy már rögtön lehetett sejteni, hogy ugyanazzal az elkövetővel állunk szemben”

– mondta a Kékfénynek Vaczula József, a Komárom Megyei Rendőr-főkapitányság osztályvezetője.

Az áttörést az jelentette, hogy a második bűncselekmény helyszínének közelében egy biztonsági kamera készített egy olyan felvételt, amin az áldozat egy fiatalemberrel beszélget.

„Próbáltunk olyan személyt keresni, aki meg tudta mondani, hogy ki lehet a felvételen szereplő személy, illetve adódott rögtön a kérdés, hogy neki köze van a bűncselekményhez, vagy csak véletlenül arra járt az éjszakai órákban, és teljesen más az elkövetőnk. Szerencsénk volt, ugyanis az egyik helyi lakos felismerte a személyt, sőt, sikerült gyorsan megállapítanunk azt is, hogy hol lakhat ez a személy”

- mondta Vaczula József.

M. Apolló ruhái a házkutatás közben kerültek elő. A pulóverén, a nadrágján és a cipőjén vérfoltok voltak, a fiatalembernek viszont semmilyen sérülése sem volt. Az elkövető hamar megtört, és beismerte, ő ölte meg az áldozatokat. Arra, hogy miért verte agyon a hajléktalanokat, nem tudott magyarázattal szolgálni.

A magyar igazságszolgáltatásban ritka következménye is volt a kettős gyilkosságnak. A Tatabányai Járásbíróság tavaly augusztusban 1 év 11 hónap, 3 év 6 hónap időtartamra felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki M. Apolló 39 éves anyjára. A hatóságok — eddig példátlan módon — megvizsgálták, hogy mi vezetett a vérengzéshez, és megállapították, az anyja elhanyagolta a fiát és veszélyeztette a fejlődését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.