Jobbikos belharc miatt nem vették nyilvántartásba Jakabot

A Jobbik korábbi vezetése nem könnyítette meg a nyilvántartásba vételt elrendelő végzés jogerőre emelkedését, így az új elnökség nyilvántartásba vételére július első felében nem kerülhetett sor – írja a Mandiner. Ez az október 11-re kiírt tiszaújvárosi időközi országgyűlési választásra is hatással lehet, amelyen így jelölőszervezetként sem jelenhet meg a Jobbik. A párton belül emellett káosz, belharcok és szakmaiatlanság tapasztalható, ezt bizonyítja, hogy Farkas Gergelynek a Sneider Tamásnak szánt kizáró határozatot küldték meg, Sneidert pedig véletlenül „kétszer is” kizárták.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2020. 08. 24. 11:14
JAKAB Pter
Budapest, 2019. július 12. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetõje napirend elõtt felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. július 12-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismeretes,

az október 11-ére kiírt tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson megtámadták a Jobbik, mint jelölőszervezet nyilvántartásba vételét a helyi választási bizottságnál

írja a Mandiner.

A nyilvántartásba vételi kérelem elleni fellebbezési érvelés lényege az, hogy mivel a januári tisztújító kongresszuson hozott döntéseket még nem jegyeztette be a Jobbik a bírósági nyilvántartásba, így jelenleg a párt nevében joghatályosan senki sem tehet nyilatkozatokat, azaz hivatalosan jelölőszervezetként sem jelenhetnek meg az időközi választáson – ismerteti a lap. A Jobbik januárban megválasztott, de jogerősen még bírósági nyilvántartásba nem vett elnöke viszont a Fideszt és a bíróságot hibáztatja az ügyben, szerinte „a bíróságnak 7 hónap is kevés volt ahhoz, hogy ezt átvezesse a birosag.hu-ra, hiába kaptam meg az elnökként való bejegyzésemről szóló végzést július 9-én”.

A Mandiner információi szerint Jakab a változásbejegyzésről kapott egy végzést július 9-én, azonban a végzéssel szemben 15 napos határidővel fellebbezéssel élhetnek az érintettek (jelen esetben azok, akiket a tisztújító kongresszuson hozott döntés eredményeképpen törölne a bíróság a nyilvántartásból, vagyis: Sneider Tamás, Bana Tibor, Hegedűs Lórántné, Stummer János, Gyüre Csaba). Ha a határidő lejárta előtt lemondtak volna a fellebbezési jogukról, akkor a végzés a lemondás időpontjában jogerőre emelkedhetett volna, azonban jobbikos források szerint volt, aki nem mondott le a fellebbezési jogáról.

Ez azt jelenti, hogy a Jobbik korábbi vezetése nem könnyítette meg a nyilvántartásba vételt elrendelő végzés jogerőre emelkedését, így az új elnökség nyilvántartásba vételére július első felében nem kerülhetett sor.

Bana Tibor a Mandinernek azt nyilatkozta, hogy ő lemondott a fellebbezési jogáról, Sneider Tamás is nyilatkozott, ő nem mondott le a fellebbezési jogáról, de állítása szerint eszébe sem jutott fellebbezni.

Káosz és szakmaiatlanság a párton belül

A Jobbik januári tisztújítását egyébként is rengeteg konfliktus övezte – emlékeztet a lap. A kongresszust követő hónapokban zárták ki a pártból Sneider Tamást és Varga-Damm Andreát. Farkas Gergely kilépett a frakcióból, Bana Tibor és Bencsik János pedig az egész pártot otthagyta.

Sneider Tamás júniusban azt nyilatkozta az Azonnalinak, hogy a Jobbik újonnan megválasztott vezetői még arra sem voltak hajlandók, hogy „kérjék a pártelnöki lemondási nyilatkozatomat, mint ahogy ezt én korábban megtettem Vona Gábortól, hogy könnyebben jegyeztethessék be az új elnököt. Ennek köszönhetően még mindig én vagyok papíron a Jobbik elnökeként bejegyezve – csak május 12-én lejárt a mandátumom, így az én mandátumom már nem, Péteré pedig még nem hatályos. Itt már nincs szakmaiság”.

Varga-Damm Andrea pedig arról beszélt, szintén az Azonnalinak, hogy a Jobbik a kizárások kapcsán sem volt a helyzet magaslatán, mert Farkas Gergelyt végül nem zárták ki a pártból, Sneider Tamást meg „kétszer is”. Sneider erről azt mondta, hogy

azért zárták ki őt a pártból „kétszer is”, mert nemcsak, hogy az ő részére küldték el az erről szóló levelet, de a Farkas Gergely részére címzett levél borítékjában is a Sneider kizárásáról szóló határozat volt benne, vagyis Farkas nem kapta meg a sajátját.

Nem működik olyan jól az adminisztráció a pártnál, de ezen már nem csodálkozunk” – tette hozzá.

A judapestező Bíró ellen Koncz Zsófia indul

Az október 11-i szerencsi időközi választáson a baloldali összefogás Bíró Lászlót indítja jelöltként. A lap emlékeztet, Bíró korábban rasszista, antiszemita megjegyzéseket tett a Facebookon. Budapestet például Judapestnek, az izraeli turistákat pedig „tetűcsúzdásoknak” (sic!) nevezte.

A Fidesz jelöltje az elhunyt Koncz Ferenc lánya, Koncz Zsófia lesz, aki helyi információink szerint már össze is gyűjtötte a jelöltséghez szükséges ajánlások több mint ötszörösét – tájékoztat a Mandiner.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.