Jogi pengeváltás a Fenyő-gyilkosság ügyében

A Kúria szerint törvényes volt, hogy a Fővárosi Törvényszék Gyárfás Tamás büntetőperéhez egyesítette Portik Tamás perújítását.

2020. 06. 05. 11:18
GYÁRFÁS Tamás
Budapest, 2019. november 12. Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezetõ távozik a Fõvárosi Törvényszék elõkészítõ ülésérõl 2019. november 12-én. A Fenyõ-gyilkosság ügyében felbujtóként elõre kitervelten elkövetett emberöléssel megvádolt Gyárfás Tamás tagadta bûnösségét. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs akadálya a Gyárfás-Portik büntetőper szeptemberi folytatásának, miután a Kúria elutasította a legfőbb ügyész jogorvoslati indítványát, amit azért nyújtott be, mert törvénytelennek tartja Gyárfás Tamás perének és Portik Tamás perújításának egyesítését. „A Legfőbb Ügyészség tiszteletben tartja, de szakmailag nem ért egyet a Kúria ún. Fenyő ügyben hozott döntésével” – közölte az ügyészi szervezet kommunikációs és sajtófőosztálya. „Az ún. Fenyő-ügyben a legfőbb ügyész tavaly decemberben nyújtott be jogorvoslati indítványt a törvényesség érdekében. Ennek az volt az oka, hogy a Fővárosi Törvényszék elsőfokú bírósági szakaszban, illetve rendkívüli jogorvoslati – perújítási – szakaszban folyamatban lévő eljárásokat egyesített. Az ügyészség álláspontja szerint a bírósági végzés törvénysértő, ugyanis a büntetőeljárási szabályok szerint az eljárás azonos szakaszában folyamatban lévő ügyek egyesítésére van csak lehetőség, amely a jelen esetben nem valósult meg” – írták.

A Kúria azzal utasította el a legfőbb ügyészi indítványt, hogy álláspontja szerint nem törvénysértő az egyesítés, mert a perújítás lefolytatása nem, csak annak megengedhetősége kérdésében való döntés tekinthető rendkívüli jogorvoslatnak. Az ügyészség tiszteletben tartja a Kúria döntését, ugyanakkor azzal szakmailag nem ért egyet, ezért azt az ügyészségi joggyakorlat számára nem tudja irányadónak tekinteni. Erre figyelemmel a jövőben sem tartja indokoltnak a kifogásolthoz hasonló egyesítés ügyészségi indítványozását.

 

A Kúria június 3-án közölte, hogy „május 19-én meghozott végzésével, az emberölés bűntette miatt Gy. T. terhelt ellen folyamatban lévő büntetőügyben a legfőbb ügyésznek a Fővárosi Törvényszék – P.T. perújítási ügyében hozott végzése ellen a törvényesség érdekében benyújtott jogorvoslati indítványát elutasította.”

Mint azt a Magyar Nemzet megírta, a Fővárosi Törvényszék a Fenyő-gyilkosság ügyében Gyárfás Tamás ellen zajló büntetőpert egyesítette a Portik Tamás ügyében elrendelt perújítással. Gyárfást azzal vádolja az ügyészség, hogy az ő felbujtására ölette meg üzleti ellenfelét, Fenyő Jánost Portik Tamás. Portik pedig Jozef Rohácsot bízta meg a gyilkossággal. Rohács és Portik ellen korábban több gyilkossági ügy miatt egyesített pert folytattak le. Rohácsot életfogytiglani fegyházra ítélték az Aranykéz utcai, négy halálos áldozatot és húsz súlyos sérültet követelő robbantás, valamint Fenyő János meggyilkolása miatt. Az Aranykéz utcai robbantás felbujtójaként Portik Tamás 15 év fegyházat kapott, miután az ítélet szerint ő csak a hatóságoknál rávalló Boros Tamás megölésére adott megbízást. Ebben a jogerős ítélettel zárult perben nem szerepelt felbujtó a Fenyő-ügyrészben. Miután a hatóságok előbb Gyárfás Tamást, majd Portik Tamást is meggyanúsították azzal, hogy a Fenyő-gyilkosságban felbujtóként vettek részt, Gyárfás ellen vádat is emeltek. Gyárfás a pere a Fővárosi Törvényszéken meg is kezdődött. Portik esetében nem volt jogi lehetőség vádat emelni, a fent részletezett összetett perben azonban, a Fenyő-gyilkosság vádpontjában, perújítást kellett elrendelni. Ezt a perújítást egyesítette aztán a Fővárosi Törvényszék tavaly Gyárfás Tamás perével.

Mint arról beszámoltunk, az egyesített büntetőper perelőkészítő üléssel kezdődött, amikor sem Gyárfás Tamás, sem Portik Tamás nem ismerte be a terhére rótt bűncselekményt. A bizonyítási eljárás idén februárban kezdődött. Elsőként Gyárfás Tamás adta elő három napon keresztül a védekezését és tagadta, hogy bárkinek is megbízást adott volna Fenyő János meggyilkolására. A per, immár Portik Tamás vallomásával, áprilisban folytatódott volna, a korlátozó intézkedések miatt viszont az eljárást előbb júniusra, majd szeptemberre napolták el. A Kúria mostani döntésével nincs jogi akadálya annak, hogy együtt tárgyalják Gyárfás Tamás perét és Portik Tamás perújítását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.