Jövő héten indul az újabb nemzeti konzultáció

Tizedszer indít nemzeti konzultációt a kormány, ezúttal az újranyitásról, és annak mikéntjéről mondhatják el a véleményüket a magyarok. A kabinet a beérkező válaszok fényében dönt a kérdésben, azaz ismét döntő fontosságú lesz az emberek véleménye: ezúttal abban, hogy jöjjön az enyhítés, vagy maradjanak a szigorítások. A kérdőívet a jövő héttől a Vakcinainfo.gov.hu címen lehet majd kitölteni, azon a felületen, ahol az oltásra is lehet regisztrálni – írja az Origo.hu.

Munkatársunktól
Forrás: origo.hu2021. 02. 11. 18:30
null
Fotó: ARPAD FOLDHAZI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor február elején, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitóján jelentette be, hogy még ebben a hónapban online nemzeti konzultáció indul a koronavírus-járvány miatt három hónapja elrendelt korlátozások enyhítéséről.

A részleteket Gulyás Gergely ismertette az egy nappal később megtartott Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal indokolta a február 15-i héten induló online konzultációt, hogy ugyan a kérdésben továbbra is a járványügyi szakértők álláspontja a meghatározó, ám a magyar emberek véleményét nem lehet figyelmen kívül hagyni. Szavaiból kiderült, hogy

amennyiben a járványhelyzet nem romlik drasztikusan, akkor két ütemben, március elsejétől, illetve április elejétől lehet részleges nyitás.

A mai Kormányinfó egyik fő témája is a korlátozások enyhítése, és az ezzel kapcsolatos konzultáció volt. Mint arról Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszámolt, a kérdőívet a Vakcinainfo.gov.hu címen lehet majd kitölteni, azon a felületen, ahol az oltásra is lehet regisztrálni. Gulyás Gergely pedig úgy fogalmazott: a kormányzati lépések közül jó néhány az esetszámoktól és a konzultáció eredményétől függ, annak ismeretében tudnak arról dönteni, hogy miként enyhítsenek.

A tárcavezető emlékeztetett: nem ez lesz az első alkalom, hogy a kormány a konzultációból visszaérkező válaszok alapján dönt fontos társadalmi kérdésben. – Tavaly is így történt, amikor a járvány elleni védekezésről kérdezte a kormány az embereket, és sikerült kialakítani azokat az egyetértési pontokat, amelyek mentén november óta nagyon következetesen zajlik a védekezés – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Az Origó cikkében felidézi, hogy 2020-ban a koronavírus-járványban hozott intézkedésekkel és a gazdasággal kapcsolatos kérdésekre válaszolhattak a polgárok. A kormány azt szerette volna megtudni, hogy a járvány feltartóztatása érdekében az emberek milyen intézkedéseket tartanak elfogadhatónak, és milyeneket nem. Mint írják:

a konzultáció jelentőségét jól mutatja, hogy a beérkező állampolgári válaszok alapján hozták meg a jelenlegi korlátozó intézkedéseket.

A portál kitér rá, hogy a jövő héten induló konzultáció a tizedik lesz a sorban. Emlékezetes: a nemzeti konzultáció intézménye a 2010 előtt regnáló baloldali kormányok szellemiségével szemben jött létre. Az Európában egyedülálló kezdeményezés üzenete: emberek nélkül nincs sikeres kormányzás.

Nézőpont: még nem akarnak nyitást a magyarok

A napokban a Nézőpont Intézet megmérte a közhangulatot a nyitás-nem nyitás kérdésében. E szerint még mindig jelentős kisebbségben van (22 százalék), de valamivel nőtt a nyitást pártolók száma. A további szigorításokat kívánók (11 százalék) és a jelenlegi korlátozásokkal elégedettek (59 százalék) aránya összeadva jelenleg hetvenszázalékos. Az elemző cég kiemelte, hogy az oltások számának növekedésével, illetve a jobb idő beköszöntével azonban várhatóan a nyitást pártolók aránya növekedni fog. A Magyar Nemzetnek készített felmérés megtekinthető itt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.