József Attila és Radnóti Miklós a magyarérettségin

Csókás Adrienn
2019. 05. 07. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mándy Iván Nyaralás című novelláját értelmezhették, valamint József At­tila Kertész leszek és Radnóti Miklós Istenhegyi kert című verseit hasonlíthatták össze a diákok a tegnapi magyar érettségi középszintű feladatsorában. A vizsga szövegértési részében a játék fogalmáról kaptak szócikket a tanulók, míg az érvelési feladatban a filmek, filmsorozatok szinkronizálása mellett vagy ellene kellett érvelni. Az érvelés helyett gyakorlati szövegalkotási feladatot is választhattak a vizsgázók, ez esetben egy megadott témában kellett hivatalos levelet írniuk.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeliket több mint 72 ezren írták meg tegnap; középszinten 70 412 fő 1150 helyszínen, emelt szinten 49 helyszínen 1608 fő vizsgázott. Az Eduline.hu oktatási portál arra hívta fel a figyelmet a vizsga kapcsán, hogy József Attila versei már negyedik alkalommal szerepeltek a választható feladatok között a kétszintű érettségi rendszer 2005-ös bevezetése óta.

Középszinten a vizsgázóknak két feladatlapot kellett megoldaniuk. Elsőként szövegértési és egy szövegalkotási feladatot kaptak, majd a vizsgadolgozatokat 90 perc elteltével a felügyelő tanár összegyűjtötte. Ezután a második feladatlap jött, amely egy műértelmező szöveg alkotását várta el a tanulóktól. Ez lehetett egy mű értelmezése vagy két alkotás összehasonlító elemzése.

Emelt szinten a vizsga szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból, valamint két különböző szövegalkotási feladatból állt. A vizsgázók egyetlen feladatlapot kaptak, és tetszésük szerint oszthatták be a rendelkezésükre álló időt. Fontos, hogy a dolgozatok értékelésekor nemcsak a tartalmat, hanem a helyesírást és az írásképet is figyelembe veszik.

Magyarból mint idegen nyelvből mindössze 136-an maturáltak. A háromórás feladatsor az íráskészséget, valamint az olvasott és hallott szöveg értését vizsgálta.

Az érettségit nemcsak az iskolákban, de a börtönökben is megtartották. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága azt közölte lapunkkal, hogy 56 fogvatartott készült fel a vizsgára. Ma a matematikavizsgákkal folytatódik az érettségi.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.