Kampány indult az emberkereskedelem ellen

Uniós probléma az emberkereskedelem, a kiszolgáltatott helyzetben lévők kizsákmányolása

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 10. 20. 10:24
Emberkereskedelem miatt ítélték el korábban a zsarolót
Prostituált várakozik az út mentén Rákosliget közelében, ahol személyes holmijait egy kiszuperált kanapén tartja. Az emberkereskedők női áldozatait zömmel prostitúcióra kényszerítik. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség Magyarország egyik legismertebb karitatív szeretetszolgálatával együttműködve kezdett bele október 19-én egy, az emberkereskedelem ellen indított kampányba. Egy bűncselekmény történetét elemezve mutatják be, van kiút, van megoldás az emberkereskedők csapdájába jutott áldozatoknak.

Az emberkereskedők egy része fenyegetéssel, erőszakkal, családja uzsoratartozásai miatti zsarolással veszi rá áldozatát prostitúciós munkára. A másik módszer, amikor a kiszemelt, kiszolgáltatott nőnek szerelmet színlelnek, majd ezt kihasználva, a kapcsolat anyagi gondjainak megoldására kényszerítik prostitúcióra. A leggyakoribb módszer mégis az, amikor könnyű pénzkeresetet ígérve, csalással, megtévesztéssel vagy az áldozat védekezésre képtelen állapotával visszaélve követik el a bűncselekményt. Igazodva az európai jogelvekhez, a magyar törvények szerint is emberkereskedésnek számít, ha valakit akarata ellenére kényszerítenek szexmunkára. Az emberkereskedelem az egyik legsúlyosabb határon átnyúló bűncselekmény, hisz a bűnözők többek közt azzal tartják sakkban a sértetteket, hogy olyan messzire viszik, ahonnan egymaga nem tud hazajutni, teljesen kiszolgáltatott.

Az uniós büntetőjogászok és rendőrök szerint az emberkereskedelem az utóbbi időszak egyik legösszetettebb emberi jogi kihívása. Tizenhárom éve az Európai Bizottság központi irányelveket is megad a tagállamok hatóságainak az emberkereskedelem elleni küzdelem sikerességének érdekében.

Magyarország is határozottan fellép az emberkereskedelem ellen. Az elmúlt évek tapasztalatai és a nemzetközi együttműködések visszajelzései alapján kimutatható, hogy Magyarország az emberkereskedelem szempontjából egyrészt forrás- és tranzitország a kontinens nyugati régiói felé. Ugyanakkor célország is vagyunk már az Európai Unión belül, Romániából hoznak erőszakkal Magyarországra prostituáltnak, de az unión kívüli országokból is érkeznek ilyen célra.

Az Interpol bűnügyi felderítői szerint nemcsak azok válhatnak áldozattá, akiket külföldön prostituáltként dolgoztatnak, hanem ugyanúgy azok is, akiket gyárakban, mezőgazdasági ágazatokban kényszermunkára, családoknál ingyenmunkára, szolgaságra fognak, koldulásra kényszerítenek. Sokszor megfosztják áldozataikat személyes okmányaiktól, pénzüktől és az emberi méltósághoz való alapvető joguktól is.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata október 19-ei közleménye alapján kijelenthető, a magyar rendőrség is kiemelt figyelmet fordít az emberkereskedelem elleni küzdelem terén is az áldozattá válás megelőzésére, az áldozatok védelmére és a hatékony bűnüldözésre. A nyomozók megállapítása alapján nehéz a felderítés, mert az áldozatok sokszor nem mernek a hatóságokhoz fordulni, vagy nincsenek tisztában azzal, hogy ők maguk kizsákmányolás áldozatai. A rendőrök elmondták, fontos tudatosítani a sértettekkel, hogy merjék felvállalni a helyzetüket, bízzanak a hatóságok munkájában.

Az áldozatok tanúvallomásuk, feljelentésük után megfelelő segítséget és támogatást kapnak, az őket kizsákmányolókat elfogják és felelősségre vonják. A rendőrség és a Baptista Szeretetszolgálat új, közös kampányában a nehéz helyzetbe került sértettek környezetében élők figyelmét is arra hívja fel, igyekezzenek felismerni a jeleket, tegyenek bejelentést, ha ismerőseik, szomszédjaik, szűkebb lakóközösségük körében kizsákmányolt emberre gyanakodnak.

A Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni küzdelem programját vezető De Coll Ágnesnek az az álláspontja, hogy mindannyian tehetünk azért, hogy embertársaink ne váljanak kizsákmányolás áldozataivá. Az október 19-én bemutatott, a rendőrséggel közösen készített kampányfilmben egy megtörtént esetet elemez, ezáltal bemutatva a szeretetszolgálat komplex segítségnyújtásának lehetőségeit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.