Karácsony megcsonkíttatta a Blaha Lujza tér terveit

Csökkentett forrással és műszaki tartalommal kezdődhet meg a Blaha Lujza tér felújítása.

2020. 11. 14. 7:44
null
A Blaha Lujza tér látványterve a Rákóczi úti fasorral Forrás: Építész Stúdió
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négymilliárd forintból újult volna meg a fővárosi Blaha Lujza tér. A rekonstrukció magába foglalta volna az aluljáró és a Somogyi Béla utca felújítását, továbbá egy illemhely, egy pavilon, egy buszváró és egy lift építését is. Ám az utóbbi elemeket Karácsony Gergely főpolgármester forráshiányra hivatkozva kivette a műszaki tartalomból. Korábban lapunknak Bagdy Gábor volt főpolgármester-helyettes leszögezte: a kiviteli tervek megvoltak, a tér felújítására félretették a forrást a költségvetésben, a főváros hárommilliárd, míg a magyar állam egymilliárd forinttal járult volna hozzá a költségekhez. Karácsony Gergely megválasztása után rögtön a tér zöldebb újragondolásáról beszélt, de arról egy szót sem ejtett, hogy hárommilliárd helyett csak másfél milliárdot szánnak a célra.

A Blaha Lujza tér látványterve a Rákóczi úti fasorral. Fotó: Lépték-Terv Kft. által készített látványterv.

A csökkentett műszaki tartalomról még a nyáron hozott döntést a főváros. A kormány már korábban rendelkezésre bocsátotta a megígért egymilliárdos állami támogatást, ám annak felhasználási ideje decemberben lejár, ezért Karácsonyék külön közbeszerzést terveznek kiírni, és kezdeményezik a támogatói okirat módosítását is. Erről is döntött volna a Fővárosi Közgyűlés októberben, csakhogy az ülés elmaradt, de a rendkívüli jogrend alatt a főpolgármester egy személyben elfogadhatja azt. Az előterjesztés szerint a kormányzati támogatásból megvalósítandó műszaki tartalom – a pavilonépület létesítése, a közműépítés, az aluljáró-szigetelés, a kiemelt növénykazetták kiépítése, a vízgépészet és a Márkus Emília utca burkolatának elkészítése, a gyalogos-térburkolat kiépítése – megvalósítására egy éve van a fővárosnak. Mindezek után folytatódhat a térrendezés saját forrásból megvalósuló üteme, azaz feltehetőleg egy év helyett legalább két évet kell várni a felújított tér átadására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.