Karácsony titkolózhat az őszi választásokig

Négy hónapja nem ad választ Karácsony Gergely, Zugló polgármestere az önkormányzat kifizetetlen számláival kapcsolatos adatkérésre. Kovács Balázs (Fidesz—KDNP) önkormányzati képviselő szerint a baloldal főpolgármester-jelöltje a XIV. kerületi önkormányzati cégek átvilágításának eredményét és a kerület folyószámla-egyenlegét is titkolja.

2019. 09. 07. 10:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A parkolás kapcsán az idei költségvetésbe több mint 301 millió forint veszteséget tervezett be Zugló. A július elejéig fennálló, időközben lejárt előnytelen szerződések miatt legalább 150 milliós hiány már keletkezett. Kétséges az is, hogy amióta az önkormányzat a saját üzemeltetésbe vette a fizető-parkolást, az azzal kapcsolatos minden szerződést bemutatták-e – reagált a Magyar Nemzetnek Kovács Balázs (Fidesz–KDNP) önkormányzati képviselő arra, hogy a Karácsony Gergely (Párbeszéd) vezette kerület tegnapi közleményében azt állította, hogy most már napi egymillió forint nyereséget termel a fizetőparkolás.

A kormánypárti politikus botrányosnak tartja, hogy a kerület gazdálkodásával kapcsolatos májusi adatkérésére csak részben kapott választ. Az is felháborítja, hogy a főpolgármesteri ambíciókat dédelgető Karácsony vezette kerületben az önkormányzat kifizetetlen számláit az információs önrendelkezésről és az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva döntés-előkészítés címszó alatt titkosították, ami egy döntéshozó önkormányzati képviselő kérelme esetén nonszensz.

A kormánypárti politikus a hiányos adatközlés miatt a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz (PKKB) fordult, de a bíróság végül negyven napot adott a XIV. kerületnek arra, hogy az adatokat összeszedje. Kovács megjegyezte: annak ellenére döntött így a PKKB, hogy a kintlévőségek napi nyilvántartása alapfeladat. Arról is beszámolt lapunknak, hogy egy hete nem tudja elküldeni a jegyző az önkormányzat aktuális folyószámla-egyenlegét, ami szerinte megint csak a súlyos pénzügyi helyzet takargatására utal.

Az önkormányzati cégek átvilágításának eredményére is május óta várnak a képviselők. A kormánypárti képviselő attól tart, a titkolózás mögött gyanús pénzmozgások, vagyonelvonások, illetve tartozások vannak, hogy a kerület költségvetési problémáit pillanatnyilag kozmetikázni tudja a Karácsony-féle vezetés.

Zsigmond Barna Pál, a Fidesz budapesti szóvivője tegnap felszólította Karácsony Gergely zuglói polgármestert, ellenzéki főpolgármester-jelöltet, hogy tárja fel a kerületi parkolási botrányt, hozza nyilvánosságra a szerződéseket. – Májusban még ő maga is megszavazta – idézte fel a szóvivő –, hogy az ott élőknek ingyenes legyen a parkolás, tekintettel arra, hogy napi egymillió forint veszteség árán tudta csak üzemeltetni a rendszert. – Június 13. óta, azaz lassan három hónapja nem kellene fizetni a parkolásért, ám Karácsony arra is alkalmatlan, hogy egy érvényes képviselő-testületi döntést végrehajtson – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.