Karácsonyék kiáshatják a csatabárdot

Ma dönt a Fővárosi Közgyűlés Budapest 2020-as költségvetéséről és a Városliget területére vonatkozó változtatási tilalom bevezetéséről. A napirendi pontok között szerepel többek között az állatkerti biodóm-beruházás, a repülőgépek okozta zajterhelés, valamint az idei futball Európa-bajnokság is.

2020. 02. 26. 6:19
Karácsony Gergely; Szabó Rebeka
Egyoldalúan, előzetes egyeztetés nélkül rendelne el változtatási tilalmat a főpolgármester Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Holnap tárgyal a Fővárosi Közgyűlés Budapest idei költségvetéséről, a szűk mozgástéren belül a budapes­tieknek tett vállalásainkból indultunk ki – írta tegnapi Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely. Az ellenzéki főpolgármester üzenetében nem fejtette ki, hogy a főváros idei költségvetési előterjesztésében kiadási főösszegként 415 milliárd forintot állapítottak meg, ami csaknem 30 milliárd forinttal több, mint 2019-ben volt. A város működtetése a dokumentum szerint viszont csak 18 milliárddal kerül többe ebben az évben. Az Európai Beruházási Bank fejlesztésekre felhasználható hitelkeretéből 28,3 milliárd forintot is beterveztek a fővárosi büdzsébe.

A fővárosi képviselők második napirendi pontként a Városliget területére vonatkozó változtatási tilalom bevezetéséről, a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) módosításáról szavaznak. A Karácsony Gergely jegyezte dokumentum miatt Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa nyílt levelet írt, amiben felhívta a Párbeszéd politikusának figyelmét, miszerint az érvényes és végrehajtható építési engedéllyel rendelkező projektek nem fognak leállni, ellenben több zöldfejlesztés is ellehetetlenülhet. A főpolgármester helyett Bardóczi Sándor főkertész válaszolt, aki vitatta a miniszter által leírtak jogi alapját, illetve a beruházás átláthatóságát, az őszinte párbeszédet és a civilek bevonását hangsúlyozta a VÉSZ módosítása kapcsán.

Fürjes Balázs, a Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár tegnapi Twitter-bejegyzésében felhívta a figyelmet, hogy a közgyűlés egyoldalú akciójával a fővárosi önkormányzat elmulasztja a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) szabályai szerint szükséges előzetes egyeztetést. Az államtitkár azt kéri, holnap, az FKT-ülésen közösen vitassák meg a VÉSZ-t, és csak az egyeztetés után döntsön a Fővárosi Közgyűlés.

A képviselők dönthetnek a költségtúllépés miatt bizonytalan sorsú állatkerti biodóm-beruházással kapcsolatban is. Az előterjesztés szerint a Pannon Park fejlesztését a Fővárosi Állat- és Növénykert a továbbiakban az Enviroduna Kft. széles körű bevonásával végezné, a feladatellátásra bruttó 381 millió forint többletforrást biztosít az önkormányzat.

Egyoldalúan, előzetes egyeztetés nélkül rendelne el változtatási tilalmat a főpolgármester
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A közgyűlés arról is dönthet, hogy a Lechner Tudásközpont által kidolgozott Okosváros-fejlesztési modell módszertani útmutató figyelembevételével a főváros új integrált településfejlesztési stratégiát készít.

A főváros szeretne a Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret érintő új, környezeti hatástanulmányt készíttetni, ezért a képviselők felkérik a főpolgármestert, hogy kezdeményezzen egyeztetéseket az érintett fővárosi kerületek és az agglomerációs települések vezetőivel, illetve vigye a kérdést a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa elé.

A közgyűlés elé kerül Karácsony Gergely éves szabadságterve is. A főpolgármester a 2020-as 39 mellé tavalyról négy fizetett szabadnapot hozott át, jelenleg az éves keretéből még egy napot sem használt fel.

A képviselők dönthetnek arról is, hogy a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság csoport- és nyolcaddöntő-mérkőzései kapcsán a fővárosra háruló feladatokról és ezen költségek átvállalásáról mások mellett Karácsony Gergely főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet (DK) főpolgármester-helyettes kezdjen tárgyalásokat a kormánnyal és az UEFA-val.

A közgyűlés elé kerül a fővárosi színházak támogatásáról szóló előterjesztés is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.