Karácsonyék még keresik a szuperkórház helyét

Karácsony Gergely nem zárta ki, hogy a közterületi parkolóhelyek csökkentésével összességében kevesebb parkolóhely lesz Budapesten. A Budapestinfót váltó Budapest.kommon a főpolgármester arról is beszélt: máig nem tudják, hogy van-e alkalmas telek a Dél-budai Centrumkórház megépítésére a kelenföldi Etele tér közelében. A főváros vezetése egyúttal megígérte, még az idén döntenek az úgynevezett lakásrezsi-támogatásról, igaz, azt nem közölték, hogy kik és mikor kaphatnak belőle.

Baranyai Gábor - Kárpáti András
2020. 01. 18. 9:44
KARÁCSONY Gergely
Elődjével ellentétben az új főpolgármester kerüli a rendszeres találkozást a sajtóval Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldali vezetésű fővárosi önkormányzat továbbra sem talált megfelelő helyet a Dél-budai Centrumkórház megépítésére a kelenföldi Etele tér közelében – közölte a Magyar Nemzet kérdésére Karácsony Gergely főpolgármester tegnap a Budapest.komm elnevezésű új sajtótájékoztató-sorozatának első alkalmán. Karácsony szerint még keresik a megfelelő helyszínt, de azt is hangsúlyozta: nincs kőbe vésve, hogy ott kell megtalálniuk a megfelelő építési területet. Figyelemre méltó, hogy a XI. kerület Dobogó elnevezésű részén lévő terület, amelyet a kormány eredetileg kinézett az intézmény megépítésére, 14 hektár, vagyis 140 ezer négyzetméter, s különös, hogy Karácsonyék közel egy hónap alatt sem tudták felmérni, van-e ekkora beépíthető rész a Kelenföldi pályaudvar környékén.

A Párbeszéd társelnöke arra is kitért: nem tudnák támogatni, hogy a kormány Budapest­infó cím alatt tájékoztassa a közvéleményt a kabinet fővárosi tárgyú intézkedéseiről. Karácsony egy fél mondatban utalt arra, hogy a Budapest.kommon esetenként a helyettesei lépnek majd a nyilvánosság elé, szemben Tarlós Istvánnal, aki mindig személyesen tájékoztatta a fővárost a legfontosabb döntésekről.

Elődjével ellentétben az új főpolgármester kerüli a rendszeres találkozást a sajtóval
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A főpolgármester szintén bejelentette, hogy a momentumos Havasi Gábor tanácsnok fogja koordinálni annak az ötvenmilliárd forintnak a felhasználását, amelyet a főváros a kerületi járóbeteg-ellátás fejlesztésére kapott a kormánytól. Ebből a baloldali városvezetés évi kétmilliárd forintot szán a CT- és az MR-várólisták lerövidítésére. A kerületi polgármesterek részvételével Karácsony egészségügyi fórumot is felállítana, s az ott kialakított álláspontot képviselnék a kormánnyal folytatott tárgyalásokon. Újságírói kérdésre Karácsony megerősítette: csökkentené a közterületi parkolóhelyek számát, s nem zárta ki, hogy ennek következtében összességében is kevesebb parkolóhely lenne Budapesten. Bár úgy fogalmazott, senkit nem akarnak hátrányos helyzetbe hozni, az autók egy részét más közlekedési móddal váltanák ki.

„Már az idei évben visszavezetjük az előző városvezetés által megszüntetett Budapesti lakásrezsi-támogatást, és még a téli kilakoltatási morató­rium vége előtt elkészítünk egy, a hajléktalanná válás megelőzéséről szóló közös fővárosi stratégiát. Javaslatot teszünk a pénzbeli ellátásokról és a lakások bérbeadásáról szóló kerületi önkormányzati rendeletek olyan felülvizsgálatára, amelyek lehetővé teszik a hátralékosság hatékonyabb megelőzését és kezelését, valamint az elhelyezés nélküli kilakoltatások megelőzését” – tájékoztatta a főpolgármesteri hivatal sajtóirodája a Magyar Nemzetet.

A főváros részéről hozzátették: jelenleg is folyik a Karácsony Gergely főpolgármester választási programjában szereplő intézkedések részletes kidolgozása, a lakástámogatások rendszeréről pedig készek a kormánnyal szakpolitikai egyeztetést folytatni. A főváros szerint az elmúlt évek elhibázott lakáspolitikája jelentős szerepet játszik az ingatlanárak és lakbérek nagyarányú növekedésében. Karácsony az ellenzék közös főpolgármester-jelöltjeként évi húszezer forintos rezsitámogatást ígért a rászorulóknak, illetve Zugló polgármestereként az üres bérlakások kiutalására szólította fel a kerületeket és a fővárost. A lakhatás kapcsán a napokban a kormány részéről Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár konkrét javaslatokkal élt: részlegesen visszavezetnék az ötszázalékos lakásáfát, hasznosítanák a barnamezős területeket, illetve tulajdonszerzésre lehetőséget adó bérlakásprogramot indítanának a fiataloknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.