Karácsonyéknak retorikai fogás a klímavészhelyzet

Nincs jobboldali és baloldali klímaváltozás – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök, aki kiemelte: újévi köszöntőjében tudatosan nem használta a klímavédelem szót.

Magyar Nemzet
2020. 01. 06. 10:16
ÁDER János
Budapest, 2019. december 18. Áder János köztársasági elnök beszédet mond az egyházi vezetőknek adott adventi díszebéden a Sándor-palotában 2019. december 18-án. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi Forrás: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs jobboldali és baloldali klímaváltozás – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök (képünkön) a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az államfő kiemelte: újévi köszöntőjében tudatosan nem használta a klímavédelem szót, mert a teremtett világ megőrzésének csak egy kis szelete a klímavédelem problémája. A klímavédelem nem érinti például a fenyegető vízválságot, a műanyaghulladék újrahasznosítását, a termőföld védelmét, az élővilág sokszínűségének megőrzését – fejtette ki.

A főváros új ellenzéki vezetése által kihirdetett klímavészhelyzetet egy deklarációnak nevezte. Önmagában deklarálni, hogy klímavészhelyzet van, nem több mint politikai retorikai fogás – értékelt Áder János. Rámutatott: amikor vészhelyzet van – például most Ausztráliában –, akkor rendkívüli intézkedéseket kell bevezetni, ám Budapesten ilyen nem történt. Az ellenzéki városvezetés arról döntött, hogy majd elkészül két tanulmány, amelyekben megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy a vészhelyzet idején és a vészhelyzetet követően mit is kell majd tenni.

Áder János kitért arra: Magyarország a közé a huszonegy ország közé tartozik a világon, amelyekben 1990 óta úgy csökkent az energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás, hogy közben az ország GDP-je jelentősen nőtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.